1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Problemi Daimlera sa dizelom uslovili još pesimističniju prognozu profita
Problemi Daimlera sa dizelom uslovili još pesimističniju prognozu profita
3

Problemi Daimlera sa dizelom uslovili još pesimističniju prognozu profita

245
3
Podelite sa prijateljima:

Nemački proizvođač automobila Daimler AG, obavestio je javnost da će poslovna dobit kompanije za ovu godinu biti za preko 10% niža od prošlogodišnje, što je druga po redu korekcija prognoze u pogledu finansijskih rezultata za 2018. godinu. Daimler je za novi pad očekivanog profita okrivio “korake koje preduzimaju vlade država u raznim delovima sveta” kao i činjenicu da problem sa štetnim emisijama dizel vozila, polako dolazi na naplatu.

Akcionari su upozoreni da će profit pre obračuna finansijskih prihoda i rashoda, kao i troškova poreza, bi “značajno niži” u poređenju sa prošlogodišnjim. Dobit divizije Mercedes-Benz Cars, koja predstavlja glavni generator profita, takođe će biti “osetno niži” u odnosu na prošlogodišnju.

Analitičar zaposlen u kompaniji Evercore ISI je izjavio da upozorenje o padu očekivane dobiti nije izazvano slabljenjem tražnje za vozilima sa oznakama Mercedes-Benz, s obzirom na to da je ona i dalje jaka, već da razloge treba tražiti u regulatornim i sudskim odlukama.

Daimler nije pružio javnosti na uvid informacije o tome zašto je požurio sa ovakvom pesimističkom najavom, čak i pre nego što su objavljeni kvartalni rezultati, a što će se desiti naredne nedelje.

Nemački gigant je pretrpeo štetu od oko 400 miliona evra, a što je uslovljeno dizel skandalom koji je otkriven u ranijem delu godine. Među negativne događaje koji su se odrazili na uspešnost poslovanja kompanije, ubraja se i presuda Evropskog suda pravde, kojom je proizvođač okrivljen za korišćenje zabranjene sirovine R134a, u svojim sistemima za klimatizaciju vozila.

Vlasnik prava na marku Mercedes-Benz se nalazi pod istragom nadležnih organa u Evropi i Americi, zbog emisija dizel vozila, a prošlog meseca je objavljeno da će izvršni direktor kompanije, Diter Ceče napustiti tu poziciju naredne godine, uz plan da postane predsednik Daimlera, počev od 2021.

Vrednost akcija kompanje je pala na najniži nivo u poslednjih pet godina, nakon objave ove vesti, uslovljavajući time i pad vrednosti akcija ostalih kompanija iz sektora evropske automobilske industrije. Naime, indeks automobilskog sektora .SXAP je izgubio na vrednosti za 3,8%, što je njegov najniži nivo u prethodne dve godine.

Povrh svega, čini se oduvek rastuće kinesko tržište, pokazalo je znake slabljenja, pa je tako prethodni kvartal bio najlošiji za automobilsku industriju na tržištu najmnogoljudnije zemlje sveta, još od 2009. godine.

Briga nad sudbinom celog sektora, dodatno je produbljena nakon što je i švedski proizvođač kamiona, Volvo objavio prognozu o slabljenju tražnje za teškim komercijalnim vozilima na evropskom i kineskom tržištu. Francuski proizvođač pneumatika, čuveni Michelin, takođe je najavio projektovani niži profit od prvobitno planiranog.

Hladan tuš na tržištima kapitala

Daimler je požurio sa objavom rezultata poslovanja za treći kvartal ove godine, a cifre koje su predstavljene javnosti, daleko su niže od onoga što je tržište očekivalo.

Upozorenje o nižem profitu je uslovljeno i neslaganjem nemačke automobilske industrije i vlade te zemlje, u pogledu toga na čiji teret će pasti troškovi mehaničkih prepravki dizel vozila starijih generacija. Pored toga, situaciju je dodatno pogoršala istraga koju nad Daimlerom sprovode američka nadležna tela, a koja se odnosi na štetne emisije dizel vozila marke Mercedes.

Tokom maja ove godine, nemačko tužilaštvo je izvršilo pretres poslovnih prostorija proizvođača, u sklop istrage prevare, odnosno manipulacije rezultatima testova štetnih emisija vozila sa trokrakom zvezdom na haubi. Tom prilikom je portparol Daimlera izjavio da se ništa novo ne događa, u vezi sa predmetnom istragom.

Februara 2016. godine, američka Agencija za zaštitu prirode (Environmental Protection Agency –EPA), zatražila je objašnjenje od Mercedes-Benza za nivoe štetnih emisija pojedinih vozila marke, koja koriste dizel tehnologiju.

Povrh svega, štutgartska kompanija je objavila da je pao obim isporuke kombi vozila zbog kašnjenja u isporukama, kao i zbog potrebe priznavanja troškova u vezi sa presudom suda protiv Daimlera u vezi sa korišćenjem zabranjene sirovine u sistemima za klimatizaciju vozila.

Konačno, EBIT Daimlera za treći kvartal iznosi 2,49 milijardi evra, što predstavlja pad od 27%. Uporedni podatak iz prošle godine iznosi 3,41 milijardu evra. Najveći pad pokazatelja EBIT, zabeležila je divizija Mercedes-Benz Cars, a on iznosi 35%.

(245)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rajko

Ubio ih 1,6 dci

Renault Terminator

Pa da Meckini tzv „inzenjeri“ nisu cackali po tom motoru ne bih ih „ubio“.
Oni su „upucali“ sami sebe.Renaulti nemaju problema.Znaci jasno je u kom grmu lezi zec…

Mad Max

Ubili su AMG „majstori“ 1,6 DCI….. Ubijeni su i ostali Mercov motori ali je lepo baciti ljagu na nešto što nije Mercov.
Naravno, Renault nikakvih problema nema sa DCI.
Ali Nemci su to….. Postali veći prevaranti od starih majstora tog zanata – Italijana.
Posebna priča je prevarantsko korišćenje zabranjenog freona 134a, da bi uštedeli 150 € po vozilu. Pri tome prodaju vozila za duplo viće od stvarne vrednosti…. Recimo, prodaju Renault automobile sa Mercov znakom, za duple novce od takvog Renaulta.