1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Analiza: Proleće na moje rame sleće, đurđevak zeleni!
Analiza: Proleće na moje rame sleće, đurđevak zeleni!

Analiza: Proleće na moje rame sleće, đurđevak zeleni!

1.69K
10
Podelite sa prijateljima:

Teško da postoji automobilski segment koji na potpuniji i neposredniji način donosi osećaj slobode na točkovima od kabrioleta. Ali, proizvođači sve više proređuju ponudu vozila s mogućnošću vožnje bez krova. Naposletku, oni su ti koji bi trebalo da nastavljaju tradiciju stila kabrioleta, promocijom noviteta. 

Poslednjih dana se u vazduhu jasno oseća proleće, a temperature u najtoplijem delu dana se približavaju oderednici od 18 stepeni Celzijusa, što nas nezadrživo mami u dugotrajne šetnje, a posebno pošto smo zahvaljujući pandemiji i dalje pod restrikcijama u odnosu na brojne druge vidove zabave. Pored šetnje, sportskih aktivnosti i razgledanja po gradskim bulevarima, kao odlična ideja za razbijanje monotonije koju je nametnula korona, nameće se i vožnja kabrioleta.

McLaren Elva

Ali, kao što rekosmo, ponuda je sve tanja na tržištu i gama dostupnih modela nikada nije bila skromnija po obimu. Stvar je jednostavna, prodajne brojke modela s otvorenim krovom, odnosno kabrioleta i roudstera nisu dovoljne da ulaganja u razvoj novog modela bude opravdan, a pritom ionako loši rezultati, bivaju sve grđi kroz vreme.

Nekada se prosto podrazumevalo kada se lansira novitet, da verzija s otvorenim krovom bude jedna od modifikacija, ali smo danas došli do trenutka kada je ovakva strategija postala izuzetak. Ako za primer analiziramo kompaktnu klasu, gde je do pre neku godinu, svaki model, počev od Volkswagena Golfa pa do Peugeota 308 nudio kabriolet, sada ga ima samo Serija 2 iz BMW-a. Ali, i ovaj model je pri kraju karijere. Treba reći da su na zalasku karijere i kabrioleti iz Mercedesove C i S Klase, kao i da oni neće dobiti naslednike. Pride, francuske marke više ne nude niti jedan kabriolet..

Strategija ukidanja kabrioleta je posve razumljiva za one koji posmatraju ekonomsku stranu priče. Broj novoregistrovanih kabrioleta u Nemačkoj i Velikoj Britaniji, kao (ironije li) najvećih tržišta za vozila ovog tipa je u dramatičnom padu. Kako navodi konsultant za izradu strategije iz kompanije Berylls sa sedištem u Minhenu, u martu 2010, godine je u Nemačkoj registrovano 12.360 kabrioleta i roudstera, dok ih je u martu prošle godine registrovano tek 4.915 primeraka.

(1686)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Nema goreg vremena neg u Britaniji i njemačkoj,300 dana kiše i oblaka, i oni furaju kabriolete.

s mile

Davno ( pre skoro 30g) sam nailazio na britanski CAR magazin, i uživao u čitanju, kao i prelepim fotkama. Naravno obavezna stavka su bili i kabrioleti, sa vozačima šalovima, naočarima, a njihovo prelepo vreme, su činili suvi, oblačni dani.

biza

Ne nudi Bmw samo u seriji 2 kabriolet nego i u seriji 4 se proizvodi.

moron

Ali, došla su i nek druga, malo teža vremena, u svakom smislu teža. Posedovanje automobila počinje da košta jedno pravo malo bogatstvo.
I sve je skuplje sebi priuštiti posedovanje ovakvog dodatnog zadovoljstva, pa je i logično da ga se mnogi ljubitelji odriču.

S mile

Vremena su takva, da ce se radije kupiti SUV od 50K eur, nego neki smekerski kabriolet od 25,30 K eur. Naravno ne govorim o porodicnom vozilu. Ono, za mladje, i starije sa viskom vremena $$$

moron

Da, ali, taj SUV za 50k ti ima upotrebnu vrednost 365 dana, a taj prelepi kabriolet možda ( i to „daj Bože“) najviše trećinu toga. A za oba ti treba obezbedjen parking 365 dana, danas kada to sve više postaje maltene „nemoguća misija“. Pa ti vidi …

S mile

Potpuno se slazem, ja sam tek od onih prakticnih.

I ranije je bilo izbora, cabrio vs nesto drugo, ali je opet bilo smekera sa cabrioletom… Sad sve manje

BB

Nekad sam „budan sanjao“ Mitsubishi Pajero soft top. To je gdje napola puta između te dve krajnosti 😉.

moron

Taj „soft top“ (kao i svaki ) kad-tad počne da pravi probleme. Ovako ili onako. Prirodno ili natprirodno ( „ljudski“). Nekad davno sam imao Vitaru mk1. „Hard-top“ (a povremeno maštao o soft-top). Rezervni točak mi je bio na zadnjim vratima. Na njemu sam imao baš lepu OEM navlaku ( sa nekim nosorogom). Jednom sam je zatekao iseckanu u sitne froncle … Pomislih odmah: „Bogu hvala da nisam imao „soft-top“ …“

BB

Sjećam se prije par godina (desetak), stojim u banci u redu, unutra piči klima, vani parkiran Jaguar kabriolet – gospodski izgleda, čovjek nešto zaboravio pa se vraća opet u banku sav crven, oznojen, puši se iz ušiju… Nimalo gospodski ne izgleda… Druga stvar, obično se kombinuje jaka mašina i kabrio, sudeći po mom iskustvu, Porše gdje sam jedva sjeo, glava viri iznad šajbe, a majmun razvukao 180, izduvalo me samo tako, ili Mercedes SL, kad god sam mogao tražio sam da navuku krov. Kabriolet je odličan za ljetne tople noći, a malo je takvih dana, tj. noći, da se opravda… Pročitaj više »