1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Dobit kompanije BMW niža za skoro 17% u odnosu na 2017.
Dobit kompanije BMW niža za skoro 17% u odnosu na 2017.
0

Dobit kompanije BMW niža za skoro 17% u odnosu na 2017.

212
0
Podelite sa prijateljima:

Profit koji je minhenski gigant iskazao za 2018. gdoinu iznosi 7,2 milijarde evra, i kao takav je za nepunih 17% niži u odnosu na prethodnu godinu, što je praktično inicijalna kapisla za odluku rukovodstva o sprovođenju oštrijih mera štednja.

Pored toga, redukovan je i iznos namenjen akcionarima na ime dividendi za oko pola evra po akciji, pa će tako iznosti 3,5 evropskih novčanica, uz blagu varijaciju u odnosu na to da li se radi o običnoj ili preferencijalnoj akciji. Pad poslovne dobiti je bio niži, odnosno iznosio je 7,9%.

„Očekujemo značajne poteškoće u poslovanju, odnosno negativne uticaje iz okruženja kroz celu tekuću godinu,“ izjavio je finansijski direktor kompanije BMW, Nikolas Peter.

„U svetlu razvoja aktuelnih događaja, proširićemo i pooštrićemo mere štednje,“ dodao je on uz poasku da će kompanija suziti gamu modela koje proizvodi i nudi kupcima, a prvi model koji neće dočekati naslednika jeste neuspešna serija 3 u Gran Turismo varijanti.

Za lošije finansijske rezultate je proizvođač okrivio značajne troškove vezane za razvoj vozila iz EV segmenta, kao i oštru konkurenciju i nepovoljne odnose razmene stranih valuta.

BMW grupa je najavila i reorganizaciju rukovodećih struktura kako bi se došlo do „čistije i budućnosti prilagođene linije upravljanja.“

Počev od 1. aprila, marke BMW, Mini i Rolls-Royce će preći u zonu centralizovane divizije za prodaju kojom će rukovoditi Pjeter Nota, koji je trenutno zadužen za plasman vozila brenda BMW.

Peter Švarcenbauer koji je bii zadužene za realizaciju marki Mini, Rolls-Royce i BMW Motorrad će preći na drugu dužnost, dok će napustiti kompaniju u oktobru, kada napuni šezdeset godina.

AutoRepublika

(212)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments