1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. BMW je čekao da se tržište elektromobila zahukta, pa da onda grune
BMW je čekao da se tržište elektromobila zahukta, pa da onda grune

BMW je čekao da se tržište elektromobila zahukta, pa da onda grune

4.72K
11
Podelite sa prijateljima:

Pre par dana je izvršni dirketor BMW-a Oliver Cipse razgovarao s novinarima Reutersa. Svašta se zanimljivo moglo pročitati na teme (okasnele) elektrifikacije game grupacije, polarizujućeg dizajna, budućeg delovanja istraživačko-razvojnog sektora, kao i u vezi poražavajućih komparativnih podataka o vrednosti akcija kompanije. 

Tako šef kompanije kaže da je BMW odlično tempirao trenutak tranzicije ka elektromobilnosti i da će predstojeće premijere elektromobila doprineti tome da se kretanja vrednosti akcija bavarskog emitenta mogu porediti s rivalima poput američke kompanije Tesla Inc.

“Postajalo je zapažanje kako smo se uspavali, ali to nije istina,” rekao je britanskim novinarima Oliver Cipse tokom serije intervjua koje je Reuters organizovao pod nazivom “Delivering Net Zero” (Kako dobaciti do nule“.

“Čekali smo na pravi trenutak, na momenat kada će elektromobili biti dovoljno traženi na tržištu kako bismo pokretali masovnu proizvodnju.”

Dok se proizvođači automobila utrkuju u razvoju električnih četvorotočkaša, što je posebno podstaknuto pooštravanjem emisioni normi u EU i Kini, BMW navodi da očekuje da polovina prodajnih količina budu oni s električnim pogonima, do 2030. godine.

Cipse je izneo da planovi održivosti kompanije predviđaju smanjenje nivoa emisija jedinjenja CO2 tokom celog životnog veka vozila iz game bavarske marke. Tu se misli i na sirovine upotrebljene u proizvodnji vozila, kao i na sam proizvodnji proces i kasniju eksploataciju automobila. To smanjenje se ogleda u kumulativnoj cifri od 200 megatona do 2030. godine, što je ekvivalent sedmostrukoj godišnjoj emisiji koju generišu stanovnici i privreda Londona.

BMW je pre par dana objavio da je potpisao 285 miliona evra vredan ugovor s američkim dobavljačem kompanijom Livent, čime je dodatno osigurao snabdevanje litijumom, kao ključnom sirovinom u proizvodnji baterijskih ćelija. Ugovor stupa na sangu 2022.

BMW trenutno proizvodi motore s unutrašnjim sagorevanjem, ali i hibridne i električne modele automobila koje postavlja na zajedničke platforme, što kritikuju mnogi navodeći pritom da se radi o neprincipijelnom kompromisu koji unazađuje performanse električnih vozila. Avaj, nova električna platforma se neće pojaviti pre 2025. godine.

Volkswagen je razvio sopstvenu arhitekturu za električna vozila počev od praznog lista papira. Sledećeg meseca će i rivalski Daimler AG predstaviti prvi model marke Mercedes-Benz koji će ležati na arhitekturi namenjenoj jedino električnim automobilima.

“Ako analizirate šta se dešava na tržištu s tim platformama, zaključićete da sva vozila izgledaju isto,” rekao je Cipse. “BMW cilja na veoma posebnu klijentelu, onu koja ne žali para za automobile. Ne mislimo da tragaju za vozilima koja liče jedna na druga.”

Cipse je izjavio da očekuje da će Evropska unija dodatno pooštriti emisione ciljeve za 2030. godinu.

On je izvjavio da ne bi bilo mudro da ti ciljevi budu restriktivniji od onih formulisanih u protokolu Euro 7, ni po jednom pitanju, odnosno zagađivaču. Industrijski eksperti iz Nemačke navode da bi već i ti standardi mogli efikasno da uguše SUS motore, počev od 2025. gdoine

“Trebalo bi da iskažemo razum i da održimo motore s unutrašnjim sagorevanjem u životu, jer će dodatna unapređenja istih pomoći u dostizanju klimatskih ciljeva“, naglasio je Nemac.

Cipse se osvrnuo i na tržišnu kapitalizaciju kompanije BMW koja iznosi oko 55 milijardi evra, i niža je od knjigovodstvene vrednosti za nekih pet milijardi evra, što je nestvarno loša informacija o percepcijama investitora u pogledu perspektive BMW-a.

“Nešto tu mnogo ne štima,” kazao je. “To bi značilo da naša kompanija nema budućnost.”

Upitan da li bi BMW uskoro mogao da postane „hit na berzi“ kao što je to Tesla s vrednošću kapitala višom od 500 milijardi evra, na primer, on je izjavio: “Naravno da bismo mogli.”

“Priča s kapitalom BMW-a nije svršena za nas,” reče čovek. “Pred nama je veliko sutra, rašćemo.”

AutoRepublika

(4722)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
don

Koji glup naslov za medalju!
Istina je da nema tehnologiju i da zaostaje za svima, krade rješenja od onog Rusa . Za pola godine će pisati o BMW kao lideru za ev . Sta ti je propaganda!

Don

To ti duhovit?ha ha da se i ja nasmijem.

S mile

Znanje se stice vremenom, iskustvom, i to kroz vise generacija automobila. BMW nema to iskustvo kojim misli da Udari. Ali ima skupa vozila, fanove, reputaciju, kao i VW, ponudice nesto malo losije od konkurencije, ali ce se prodavati vise, jer imaju jaku istoriju, marketing, BREND…

moron

Meni strategija BMW-a ne deluje glupo.
Naprotiv.

BB

Pa zar nisu oni imali elektraša i3 prije svih?

moron

Kad i ako infrastruktura punjača dostigne potreban nivo, EV će biti smisleno rešenje za veći broj ljudi.
Za sada, to nije slučaj i mislim da je ogromnoj većini poželjan koliko i čir na dupetu.
Tako da ne vidim osnov za histerično forsiranje ubrzanog prestrojavanja proizvođača na EV.
Proizvodis više ono što se više prodaje.

Bungi

Tesla je odavno „grun’o“ a ostali još uvijek kaskaju. Dok BMW, Mercedes, Porše i Audi obećavaju autonomiju od „frapantnih“ 700 km, Tesla već nudi 1000 sa najjačim baterijama.

Milan

Sa Bmw nema greske,mislite o tome?

Milan

To da bmw zaostaje za konkurencijom smesno je reći sto se tiče benzinskih i dizel motora nema im ravnih ne sumnjam da ce tako biti i sa elektro modelima,vozio sam bmw i3 fantastican auto.