1. Home
  2. Vesti
  3. Zašto je novi model američke poštanke službe „ružan k’o grob“?
Zašto je novi model američke poštanke službe „ružan k’o grob“?
0

Zašto je novi model američke poštanke službe „ružan k’o grob“?

2.24K
0
Podelite sa prijateljima:

Petogodišnja potraga američke zvanične poštanske službe USPS (United States Postal Service) usmerena ka cilju izbora pobednika za isporuku vozila koje će narednih 20 ili 30 godina Jenkijima razvoziti poštu je završena. Na konkursu je pobedio model Oshkosh NGDV (Next Generation Delivery Vehicle ili Sledeća generacija vozila za razvoz robe), a o ovome smo detaljno pisali.

Dok se mnogi pitaju kako je mogao da pobedi model koji nije masovno dostupan s električnim pogonom, prečesta je i polemika u kojoj se čini da svi kritikuju dizajn. Svima nam je jasno da je reč o dostavnom vozilu, gde je praktičnost na prvom mestu, ali da li to znači da je morao biti ružan „kao da ga je konkurencija dizajnirala“?

NGDV ipak nije ni približno privlačan kao Rivian Primer ili General Motors BrightDrop EV600 koje koriste rivalske kompanije Amazon i FedEx.


Pa ako je verovati Oshkoshu, odgovor je „da“ i to samo zato što je USPS tako tražio.

Firma iz američke savezne države Viskonsin je zapravo imala neke druge ideje, koje možete da vidite na priloženim fotografijama, a takođe je sa partnerom Fordom isporučila i modifikovani kombi Transit. Međutim, tada se u priču umešala poštanska služba koja je isporučila dokument sa svojim zahtevima na čak 76 stranica. Neki detalji su sasvim očekivani.

Primera radi, NGDV je morao da pokreće hibridni ili benzinski motor barem u samom početku, pošto USPS nije imao finansije za nešto više, a možda će jednog dana u budućnosti biti prerađen na električnu mehaniku.

Još jedan od zahteva je bio onaj da pruža i opciju pogona na sva četiri točka za lokacije sa očekivanim značajnim snežnim padavinama, kao i ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za manje od 35 sekundi. Pri tom je morao da zadovolji sve modernije zakone po pitanju bezbednosti i stepema izduvnih gasova, a svaki nijedan nije smeo da košta više od 35.000 dolara. I za kraj tehničkih podataka, s jednim punjenjem rezervoara (ili baterije) je morao da pređe najmanje 110 kilometara.

Ok, to su sve detalji koje je i daleko lepši kombi mogao da zadovolji, zar ne? Upravo tako, ali je problem nastao onog momenta kada je USPS krenuo da nabraja zahteve za komfor vozača. Naime, sedište je moralo da bude dovoljno nisko da vozač iz sedećeg položaja može da ostavi pisma u poštanskom sandučetu, dok je istovremeno USPS želeo da krov dovoljno visoko da vozač u stojećem položaju ne mora da se saginje.

Zapremina prtljažnika nije smela da bude skromnija od 4.400 litara pošto je kupovina od kuće, preko sajtova poput Amazona i eBaya, veoma popularna u današnja vremena. I na kraju, prednje staklo je moralo da bude izuzetno veliko radi bolje vidljivosti, iako NGDV zapravo pruža veliki broj kamera oko vozila i to pod uglovima koji pokrivaju 360 stepeni (ceo krug).

Tako da na kraju dana možda ovaj model stilski nije privlačan, ali nema sumnje da će vozači bizi izuzetno zadovoljni s njim.

AutoRepublika

(2238)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments