1. Home
  2. Vesti
  3. Volvo XC40 – prvi serijski elektromobil švedske marke
Volvo XC40 – prvi serijski elektromobil švedske marke
1

Volvo XC40 – prvi serijski elektromobil švedske marke

271
1
Podelite sa prijateljima:

Zašto ne čudi što Volvo tvrdi da se radi o jednom od najbezbednijih automobila do sada?

U februaru 2018., Volvo je najavio da će aktuelna generacija motora s unutrašnjim sagorevanjem ujedno biti i poslednja, kao deo procesa postepenog prebacivanja na električni pogon. On je već započeo kroz smanjivanje radne zapremine motora, za koju smo utvrdili da nije validno ekološko rešenje. Ipak, XC40 je prvi model švedske marke dostupan s trocilindarskim agregatom.

Mali krosover ulazi u istoriju iz još jednog razloga, jer je odabran da bude prvi serijski električni Volvo. Najavljen u aprilu, ovaj elektromobil, kako kažu kompaniji, biće „jedan od najbezbednijih automobila na putevima“ zahvaljujući ojačanoj frontalnoj strukturi nakon „vađenja“ SUS motora.

Pored toga, baterija smeštena u pod vozila obezbeđuje bolju zaštitu od prevrtanja, s obzirom da je tačka težišta snižena. Da bi se dodatno poboljšala bezbednost, paket baterija je u kućištu u vidu zaštitnog kaveza od ekstrudiranog aluminijuma.

XC40 Electric će takođe imati ojačanu zadnju strukturu, gde će elektromotor biti ugrađen u strukturu karoserije, da bi se omogućila bolja distribucija udarnih sila dalje od kabinskog prostora. U slučaju sudara, ove sile koje putnici osećaju, biće značajno smanjene, smanjujući na taj način rizik od ozbiljnih povreda.

Aktuelni Volvoovi modeli već poseduju sveobuhvatnu listu bezbednosne tehnologije, ali XC40 Electric lestvicu podiže na viši nivo, nudeći novorazvijeni Advanced Driver Assistance Systems (ADAS), koji uključuje radare, kamere i ultrasonične senzore, koji se oslanjaju na softver koji je kreirala firma Zenuity.

Marka u posedu Geelyja će više detalja o električnom krosoveru objaviti u nedeljama koje slede, pred prvo javno pojavljivanje, zakazano za 16. oktobar. XC40 bez tradicionalnog motora će uslediti nakon lansiranja „plug-in“ hibridnog modela, opremljenog T5 Twin Engine motorom, koji kombinovano isporučuje 262 ks i autonomiju čisto na električni pogon do 46 kilometara.

AutoRepublika

(271)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Goran Jurković

Hibrid im je jednako loš poput bmwovog ili peugeotovog ali ajde barem kreću putem EV