1. Home
  2. Vesti
  3. Kinezi optužili Teslu za špijunažu – Mask se silno uvredio
Kinezi optužili Teslu za špijunažu – Mask se silno uvredio
0

Kinezi optužili Teslu za špijunažu – Mask se silno uvredio

305
0
Podelite sa prijateljima:

Šef kompanije Tesla Inc Ilon Mask je jutros izjavio da će zatvoriti firmu ukoliko se ispostavi da su automobili koje izrađuju bili upotrebljavani u špijunske svrhe, što je bila njegova prva reakcija na optužbe iz Kine, koje su se odrazile tako što je Teslinim modelima zabranjen prilaz kineskim vojnim objektima, a zbog sumnje na nelegalno prikupljanje informacija.

„Pod veoma snažnim smo pritiskom da zadržimo visok stepen poverljivosti svih informacija kojim raspolažemo,“ rekao je Mask na uticajnom kineskom forumu koji je organizovan virtuelnim putem. „Ako se pokaže da smo zloupotrebili vozila Tesle tako što smo ih koristili za špijuniranje u Kini, ili bilo gde drugde, zatvorićemo kompaniju.“

Inače, kao što smo u uvodu rekli, u petak je Reuters objavio da su kineske vojne vlasti zabranile prilaz Teslinim automobilima armijskim objektima, i da je onemogućen ulaz istih u kasarne, a sve zbog bojazni usled ugrađenih kamera na vozilu.

Ograničenje je uvedeno u trenucima kada se održavao sastanak kineskih i američkih diplomata na vrhu, što je prvi takav susret od kada je na dužnost stupio novi predsednik Amerike Džo Bajden. Inače, razgovori se odigravaju u američkoj saveznoj državi Aljaski.

Mask je apelovao na uspostavljanje većeg nivoa poverenja između uticajnih aktera dve najveće svetske ekonomije, na pomenutom Kinsekom razvojnom forumu (China Development Forum), koji okuplja istaknute industrijalce i privrednike. Mask je govorio i vodio diskusiju u tandemu s istaknutim kineskim kvantnim fizičarem Ksu Čikun. Inače, ovaj naučnik vodi Južni univerzitet nauke i tehnologije.

Tesla je u Kini, najvećem svetskom tržištu automobila, kao i ključnom terenu za nadmetanje u EV segmentu, prodala ukupno 147.445 vozila tokom prošle godine, što čini čak 30% od globalne realizacije kompanije iz Kalifornije. Međutim, konkurencija je sve snažnija, i tu se ističu rivali iz Kine, počev od kompanija Nio Inc, pa sve do Geelija.

Mask je u svom stilu organizovao više nastupa na važnim događajima u Kini, pa je tako 2019. godine pričao o akcijama vezanim za Mars, veštačkoj inteligenciji, gde je nadglasao vlasnika Alibabe, Džeka Maa. Prilikom događaja organizovanog u Kini prošle godine, a u vezi isporuka Modela 3, Mask je frenetično zaplesao na sceni, odbacujući jaknu sa sebe što je postalo viralno na društvenim mrežama.

AutoRepublika

(305)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments