1. Home
  2. Vesti
  3. Električni automobil Dacije je pristupačan i vrlo spor
Električni automobil Dacije je pristupačan i vrlo spor
10

Električni automobil Dacije je pristupačan i vrlo spor

8.07K
10
Podelite sa prijateljima:

Rumunska marka je posle višemesečnog čekanja saopštila i podatke u vezi sa performansama Dacije Spring, i ovaj EV definitivno nije namenjen onima koji žele dobro ubrzanje. 

Dacia je očito želela da autonomija kretanja bude prioritet, odnosno da se konstantnim „potapanjem“ gasa ne crpi isuviše energije iz baterije. Tako Spring juriš iz mirovanja do 50 km/h obavlja za sasvim solidnih 5,8 s. No, ubrzanje do „stotke“ je potpuno druga priča.

Verovali ili ne, ali ovom električnom modelu potrebno je više od 19 s do dostigne 100 km/h! To su brojke koje nismo čuli još od vremena raznih varijanti Yuga… Ni međuubrzanja nisu na visini zadatka, jer Dacia Spring od 80 do 120 km/h stiže za 26,2 s, dok je maksimalna brzina limitirana na 125 km/h.

Od Dacije se u suštini nisu ni očekivala neka čuda na polju performansi. Uostalom, navedeni električni četvorotočkaš koristi jedan elektromotor koji dostavlja skromnih 45 ks i 125 Nm.

Rumunski EV koristi bateriju od 27,4 kWh koja mu omogućava domet od 305 km u urbanim uslovima vožnje prema WLTP protokolu, odnosno 230 km u kombinovanom ciklusu.

Dacia je saopštila da će početi da prima prednarudžbine za Spring od 20. marta, a pre samo nekoliko dana pojavile su se informacije o cenama ovog noviteta u Francuskoj. Više o tome možete pročitati OVDE.

AutoRepublika

(8070)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
YugoFlorida

Ovo jedino može da posluži nekakvim firmama/službama koje svoja vozila koriste u najviše gradskim uslovima, ili ljudima koji koriste auto samo u gradu. Inače, teško će se ovo voziti na otvorenom putu. Realno, najbolji najjeftiniji ekološki izbor bi bio Jugo na plin. Jeftin, jednostavan, delovi jeftini, a plin naglašava ekonomičnu i ekološku crtu.

BB

Pa takvih firmi, dostavljača, „drugih auta u familiji“ ima koliko hoćeš, a i vlasnicima je u interesu da radnici, sinovi, žene ne divljaju putem već da sačuvaju živote i imovinu. Tako da bi to ipak mogao biti prodajni hit.
A to što se ne uklapa u svačiji način korištenja, šta se tu može, kupi šta ti odgovara…

BojanNeki

Ovo je u Kini, koliko beše? 8.000€?
A ovde, u FR tačniije, 17.000€ bez subvencija.
Pa kako ne voleti ove eUropske proizvođače.

Kada krenu jefitni „kinezi“ ovde i kada počne Tesla od 20.000€ da se prodaje, šta će tada da rade.

Izmenjeno 3 godine pre od strane BojanNeki
BojanNeki

Sol E10X – početna cena u Kini 5.145€, za nijansu veći od Toyote Aygo

comment image
comment image
comment image

Izmenjeno 3 godine pre od strane BojanNeki
BojanNeki

Opak VW, nisam znao da je to delom njihov brend tj maslo.

comment image

BojanNeki

Tamo jeste pristupačan, kako naslov kaže. Ovde…

comment image

Branko

U Hr Twingo ZE košta 18.500 EUR sa 82 KS i neusporedivo boljim ubrzanjem i imidžom. Jest da ima 20% kraći doseg, ali to je ionako auto za grad. Šta ćeš na more sa tom Daciom? Plus, Twingo na AC-u prima do 22 kW, što je prednost, jer takvih punjača ima daleko više i uglavnom su besplatni. Kod Dacia-e moraš doplatiti za DC 50 kW, a na AC-u se puni sa 7,4 kW. Ukratko, da je razlika do Twinga bar 5.000 EUR, možda bi imalo smisla. Ovako, smatram da ne.

BojanNeki

Slažem se, ovde više potežem pitanje ogromne i neshvatljive razlike u ceni u Kini i na našem kontinentu.
Npr. daleko ozbiljnije vozilo Aiways U5, svemirski brod u odnosu na K-ZE Dačiju, u Kini kreće od 21.000€ a u Evropi od 38.000€.
https://www.youtube.com/watch?v=fNeF2NWuGfg

Mogu da razumem da EU verzije automobila imaju neki airbag ili sigurnosni sistem više ili da košta dopremanje brodom ali ne mogu da razumem da je cena x2 ili x3.

Branko

Homologacijski postupak za EU je jako složen i skup, pa je svojevrsna “barijera” za jeftine automobile. Ono što puno lakše prolazi, to je L7 kategorija, odnosno četverocikli (kao Renault Twizi).

Boxit

ovo su potpuno prihvatljive performanse za gradsku i prigradsku vožnju. Verujem da je pun pogodak procena da se cenovno približe široj grupi kupaca, ne sumnjam u uspeh – bar u delovima sveta gde je iole raširena mreža punjača……