1. Home
  2. Vesti
  3. Jaguar I-Pace se obrukao na testu sistema autonomnog kočenja
Jaguar I-Pace se obrukao na testu sistema autonomnog kočenja
6

Jaguar I-Pace se obrukao na testu sistema autonomnog kočenja

724
6
Podelite sa prijateljima:

Sistemi samostalnog kočenja se razlikuju od proizvođača do proizvođača, otkrio je Dinside 20 år. Norveška automobilska publikacija je testirala kočne performanse čak 25 modela, a kada je o AEB reč, Jaguar I-Pace je ubedljivi fenjeraš.

Nazvan „najvažnijim SUV-om godine“ od nekih, dobitnik više titula za najbolji automobil godine od drugih (Automobil godine u Nemačkoj), električni krosover koji se proizvodi u Magna Steyr fabrici nije mogao bolje od izbegavanja sudara uzk pomoća AEB-a pri brzini od 15 km/h. Interesantno je što je E-Paceu to uspelo pri čak 70 km/h.

Jaguarovi inženjeri su bili prisutni na grupnom testu i nakon očajnih rezultata u prvoj turi, ubedili su Dinside 20 år da pokuša ponovo. Međutim, rezultati su ponovo bili razočaravajući.

Inženjeri su zatim objasnili Norvežanima da „je dotok električne energije prekinut za neke sisteme“ prilikom otvaranja vozačkih vrata, što je izbrisalo „neke podatke“ iz kompjutera. To nije sve! „Vozilo koristi prvih 10 minuta da nauči uslove u saobraćaju i u kojim scenarijima autonomno kočenje u slučaju nužde treba da bude aktivirano“.  Zvuči smisleno? Nama ne.

Da su izrečene gluposti i opravdanja koja „ne piju vodu“, dokazuje i to da je sprovedena test procedura veoma slična onoj koju sprovodi Euro NCAP. Na kraju krajeva, zašto jaguar nije iskoristio sistem koji već postoji na I-Paceu?

Verovatno vas interesuje koje od 25 vozila je prošlo najbolje? Za mnoge će ovo biti iznenađenje. Model kojeg su u prošlim generacijama odlikovale upravo mediokritetske kočnice, ostvario je najbolji rezultat – Hyundai Santa Fe (85 km/h). Drugi je još jedan Hyundai – Nexo (80 km/h). Zatim idu Honda CR-V i Volvo V60 (75 km/h).

Toliko od kandidata za „Najbolji automobil na svetu“, koji je već sada favorizovan od strane mnogih.

Hyundai Santa Fe 85 km/h
Hyundai Nexo 80 km/h
Honda CR-V 75 km/h
Volvo V60 75 km/h
Jaguar E-Pace 70 km/h
Lexus UX 70 km/h
Audi A1 65 km/h
Audi A6 65 km/h
Audi A7 65 km/h
Audi Q8 65 km/h
Lamborghini Urus 65 km/h
Peugeot 508 65 km/h
Audi Q3 60 km/h
Citroen C5 Aircross 60 km/h
Ford Focus 60 km/h
Lexus ES 60 km/h
VW Touareg 60 km/h
DS7 Crossback 55 km/h
Mercedes A klase 55 km/h
Seat Terraco 55 km/h
Kia Ceed 45 km/h
Citroën Berlingo 30 km/h
Opel Combo 30 km/h
Peugeot Rifter 30 km/h
Jaguar i-Pace 15 km/h
Alpine A110 bez sistema
Aston Martin Vantage bez sistema
Dacia Duster bez sistema
Jeep Wrangler bez sistema

Izvor: Dinside 20 år

(724)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rajko

Glupost

Mad Max

Glupost za Rajka bez kape….. Naravno, kad Skodilak i ovde ispod Dacije. Cak je i ispod ovih bez sistema…..

Rajko

Skoda je ovde u nivou testiranih audija.

Mad Max

Nije, Bolja je Škoda od Audija, a Golf 2 je najbolji

moron

Imam dosta „ambivalentne“ emocije u vezi ovih naprednih sistema aktivne bezbednosti. Sa jedne strane, mislim da bi bilo „pametno“ da sve to imam. Sa druge strane, verovatno polovinu vozačke karijere sam proveo na vozilima koja nisu imala čak ni ABS, ni bilo kakav air bag (da ne govorim o ESP ili o „elementima ugodjaja“ kao servo volan ili klima uredjaj). A onda mi je „dupe počelo da zeva“. Neverovatno je kako čovek lako krene putem totalnog idiota.

J4ZZ3R

@moron Meni su prednosti ovog sistema daleko veće od mana. Bratu je jednom spasao život jer se zakucao u mestu dok je neki traktor izlazio sa njive na neobeleženom mestu. Ja ga imam na Civicu i do sada imam problem suprotne prirode tj da je preosteljiv pa kad se u gradu pešaci zalete na mene bočno da predju put on „ukopa“ automobil bez potrebe, ali realno otkud on zna da taj pešak hoce stati… I desilo mi s epar puta da kad vodi veliki nasip na putu on ukoci da ne poletim preko njega… Ali u svetlu koristenja telefona u… Pročitaj više »