1. Home
  2. Vesti
  3. Novi BMW M2 obeležava kraj jedne epohe!
Novi BMW M2 obeležava kraj jedne epohe!
0

Novi BMW M2 obeležava kraj jedne epohe!

751
0
Podelite sa prijateljima:

BMW je trenutno okupiran, između ostalog, i radovima na razvoju novog M2. To će biti poslednji put u istoriji marke da jedan šestocilindarski motor pogoni novorazvijeni kupe s pogonom na zadnjoj osovini. Zato, ako budete u prilici i ako vam išta znači ova vozačka konfiguracija, ne propustite priliku da postanete vlasnik jednog.

Kao i uostalom svugde drugde, i u BMW-u se budućnost vidi u električnom pogonu, pa iako nije zvanično izrekao datum koji će biti sudnji za motore s unutrašnjim sagorevanjem, kompanija čini sve da što spremnije dočeka taj sigurno dolazeći trenutak. Istini za volju, postoji šansa da će aktuelna Serija 3 biti poslednja koja će imati pravo da bude u potpunosti pogonjena termalnim motorima. Istini za volju, najverovatnije će tako i biti.

Nova Serija 3 je utemeljena na platformi CLAR, koju smo prvi put videli u akciji na modelu Serije 7 iz generacije G11. Srećni događaj se odigrao pre šest godina. Kako bilo, kompanija je već poodmakla u razvoju nove arhitekture koja će, po svemu sudeći biti završena do 2025. godine, i kao takva poslužiti i za novu iteraciju limuzine. Zaista, arhitektura CLAR je osmišljena kako bi bila upotrebljena za temelj konvencionalnog automobila i dopunjivog hibrida.

Istini za volju, ta arhitektura je nedavno prilagođena za upotrebu i kod čisto električnih modela iX3, iX, kao i i4, pa je tako još uvek u upotrebi kao „devojka za sve namene“.

Oliver Cipse je nedavno potvrdio da je nova verzija arhitekture CLAR, planirana za komercijalizaciju 2025. godine, i da je kao takva viđena za upotrebu kod nove Serije 3. Ta verzija će biti, više nego ijedna druga, fokusirana na baterijska vozila. Pride, poslužiće i kao osnova za celu paletu novih modela bavarske marke, počev od Serije 2 do najavljenog džina X8. S druge strane, kompaktni modeli, uključujući tu i Mini, biće postavljeni na sasvim drugu arhitekturu. Povezujete li sada, kuda vodi ova priča. Dakle, budući M2, onaj koji dođe posle ovog koji se priprema, će posedovati ogroman udeo elektrona u vozačkom doživljaju…

Zato slavimo onaj model koji treba da dođe ove godine, i koji će bez ikakvog iznenađenja koristi redni šestocilindraš, prenos snage na točkove iza vozača, pa možda i manuelni menjač. To je zaista jedan i jedinstveni koktel u Evropi, a uz sve to, neće biti ni besno skup. O tome znamo davno, i slavu su krenuli da pronose primerci iz Serije 1M, kao i aktuelni M2.

Možemo samo da pretpostavimo koliko će ovaj model biti cenjen kada više ne bude u ponudi konvencionalnih automobila, u današnjem poimanju te reči.

AutoRepublika

(751)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments