1. Home
  2. Vesti
  3. Kia u problemu – radnici u Južnoj Koreji se spremaju za štrajk
Kia u problemu – radnici u Južnoj Koreji se spremaju za štrajk
4

Kia u problemu – radnici u Južnoj Koreji se spremaju za štrajk

318
4
Podelite sa prijateljima:

Vođe radničkih sindikata najavile su štrajk za 24. novembar. Zaposleni traže veće plate i izražavaju svoju zabrinutost zbog jurišanja ka elektrifikaciji. 

Radnici će delimično obustaviti rad u periodu od 24. do 27. novembra kao vid upozorenja i pritiska na upravu južnokorejske marke. Kao jedna od većih prepreka u pregovorima navode se planovi Kije u vezi sa električnim automobilima.

Naime, Kia planira da počne sa proizvodnjom EV modela koji bi bio pandan konvencionalnom sedanu K7, u čemu sindikati vide veliki problem. Korejski brend želi da otpočne serijsku montažu pomenutog baterijskog vozila u julu ove godine, što posebno smeta radnicima.

„Proizvodnja električnih automobila u proseku zahteva 30% manje rada nego kod tradicionalnih vozila. To znači da je potrebno manje vremena za sklapanje celog automobila, što u prevodu znači gubitak radnih mesta“, kaže jedan od sindikalnih vođa.

Zapravo radnicima ne smeta da se EV modeli proizvode u Južnoj Koreji, ali zahtevaju da što veći broj istih izlazi iz pogona iz matične zemlje Kije, jer bi to značilo da su osigurana radna mesta na dugoročnom planu. Podsetimo, Kia je u septembru ove godine najavila da će do 2025. godine imati čak 11 električnih automobila u svom portfoliju, kao i da će oni činiti oko 25% od ukupne prodaje EV modela na globalnom nivou.

Sindikati zahtevaju od korejske marke i povećanje plata, kao i isplatu bonusa na osnovu performansi radnika. Kako javljaju tamošnji mediji, Kia ne prihvata ove zahteve i insistira na „zamrzavanju“ plata zbog trenutne situacije u vezi sa novim korona virusom. Nasuprot zahtevima, rukovodstvo Kije spremno je da isplati jednokratne bonuse ukoliko sindikati odustanu od štrajka.

Pregovori radnika i uprave kompanije Kia Motors i dalje su u toku.

AutoRepublika 

(318)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Teško da tu može dosta da se uradi u cilju zadovoljenja dugoročnih interesa zaposlenih. Bojim se da svi mi u nekom trenutku postanemo „višak“, ovako ili onako.

Zvezdan Božinović

Ma jok bre. Proletarijatu da se garantuje posao, dok su živi. Kakvi god bili trendovi, šta god se na tržištu dešavalo, garancije da se pruže… Narod je čudo! NIšta bolji nisu od beskrupuloznih, nikada sitih preduzetnika.

moron

Da, ali, ovo (prinudno) „ekološko prestrojavanje“ autoindustrije može biti uzrok gubitka velikog broja radnih mesta i značajnih socijalnih potresa i nedovoljno taktičan pristup tom pitanju može lako „da trgne na nos“.

Bungi

Ako je KIA u problemu, u čemu je tek VW a posebno FIAT.?