1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Mišićavi Moskvič 2141 na (još jednom) renderu
Mišićavi Moskvič 2141 na (još jednom) renderu
9

Mišićavi Moskvič 2141 na (još jednom) renderu

24.20K
9
Podelite sa prijateljima:

Automobili marke Moskvič su se pojavili početkom tridesetih godina, kada su četvorotočkaši utemeljeni na američkom modelu Ford A počeli da napuštaju Moskovski automobilski zavod. Sovjetski model se tokom vremena sve više udaljavao od originalnog prototipa. Kako se približavala naredna decenija, tako je izašla i osvežena verzija Moskviča stilizovanog u duhu Opela Kadeta. Ova verzija sedana je izrađivana sve do ranih šezdesetih godina.

Od tog momenta su se Sovjeti otisnuli u avanturu samostalnog dizajniranja ovog vozila. Istovremeno, otvorena je i nova proizvodna lokacija na teritoriji koja gravitira Moskvi i koja se naziva Tekstilščiki, gde se i danas proizvode automobili, doduše marke Renault. Negde tokom devedesetih godina, Moskvič postaje hedžbek s petoro vrata, a u tom periodu je iz fabrike izašlo više modifikacija ruskog modela koje naposletku nisu završile na tržištu, barem ne na način na koji su u preduzeću zamišljali. Sve to je u finalu dovelo do toga da privredno društvo bude zatvoreno početkom ovog veka, uprkos finansijskoj potpori koju je pružala moskovska samouprava. Nedavno smo takođe bacili koju reč na ovu temu.

Ipak, automobili Moskvič su i dalje veoma popularni među ljubiteljima sovjetske industrije. Takođe, i nezavisni dizajneri se često vraćaju ovoj temi i pokušavaju da ponude sopstvenu viziju vaskrslog Moskviča, a prošle godine smo imali prilike da vidimo i jedan baš uspešan nalet inspiracije takvog lika. Međutim, sada imamo još jednu talentovanu osobu koja je predstavljanjem sopstvenih vizuelnih imaginacija, u stvari otvorila brojna pitanja.

Prikazani koncept Moskvič-2141 2021. i 2022. kombinuje nekoliko neočekivanih dizajnerskih rešenja. Automobil je izrađen u obličju sedana koji nudi pozamašan međuosovinski razmak. Očigledno je da su prilikom kreacije noviteta na fotografijama, spretnici na umu imali model Svjatogor (zapravo Aleko u „terminalnoj fazi“), koji je debitova tokom devedesetih. Jednovremeno, retki su obožavaoci automobila koji neće povezati ovu sliku s američkim mišićavim automobilima, što je dodatno naglašeno svetlosnim grupama, kako onim napred, tako i onim instaliranim nazad.

Naredno pitanje bi se ticalo tipa motora koji bi se mogao naći pod haubom ovakvog Moskviča. Imajući u vidu gabarite sedana, red bi bio da tu bude pogonski blok koji bi ponudio najmanje 180 konjskih snaga, a ne bi nas iznenadilo kada bi onaj ko bi se usudio da ovo eventualno „baci u masovnu proizvodnju“, konceptu podario i sistem integralnog pogona.

Novi Moskvič-2141 za 2021. ili 2022. za divno čudo ne liči niti na jedan serijski automobil, iako su pojedini detalji na njemu povezivi s raznim modelima. Ovakav kakav je prikazan na slikama pred nama, verovatno bi imao podosta uspeha kada bi bio ponuđen u razmenu za Sinopharmove vakcine, to jest Kinezima, jer su tamo vozila ovog tipa izuzetno tražena.

Izdužena hauba ne nudi nikakve dodatne linije, a celokupna elegancija je zaokružena i sveukupnom dužinom vozila. Veza s mišićavim automobilima je očigledna i po malom prostoru između točka i haube, odnosno po blatobranima koji su veoma uski u zoni najbližoj poklopcu motoru, baš kao kod prekookeanskih lepotana.

Njušku imaginarnog Moskviča čini više pravougaonih oblika koji krase masku hladnjaka s brojnim vodoravnim prečkama, a koje zalaze i u farove, inače izrađene u LED tehnologiji. Dizajner je u tom kompletu našao mesta i za montažu dnevnih svetala.

Prednji branik je integrisan u prethodno opisane komponenete, i kao takav izdvojen od ostatka karoserije. Karoserija je oblikovana na način da omogućava dodatni protok vazduha u motornom prostoru, i to na tri mesta. Donja sekcija prednjeg odbojnika je prekrivena plastičnom zaštitom u čijem sedištu je vidljiv usisnik za vazduh.

Osećaju izduženosti konceptnog Moskviča posebno doprinosi crna zaštita na karoseriji duž bokova vozila. Pride zbog blago uzdižuće linije prozora, jača utisak nižeg težišta vozila. Istovremeno, prenji (A) stubovi su pod veoma oštrim uglom, dok je krov potpuno ravan. Pretpostavljamo da bi pogled iz ovog Moskviča pre delovao kao da je „pušten iz bunkera“.

Iza prozora zadnjih vrata, prisutni su još i trapezoidni dodatni okiviri, u stilu rasnih limuzina, dok je zadnji, to jest C stub, deblji nego na Volkswagenovom Golfu.

Kao što je to bio slučaj i s haubom, tako je i poklopac prtljažnika lišen bilo kakvih linija i reljefa. Dobio je pravougaoni oblik, dok je zadnji kraj potpuno uspravan. Originalne svetlosne grupe su takođe pravougaone i nisu povezane širinom vozila, već je ostavljeno mesto za nanovo stilizovani simbol ruske marke.

Zadnji branik novog Moskviča je izrađen od neofarbane plastike i „skriva“ dva završetka izduvnih cevi izrađenih od adekvatnog metala.

<

Iako je marka Moskvič u vlasništvu Volkswagen grupe, koja je zaštitila pravo na upotrebu tog imena do kraja 2021. godine, Renault je najčešće pominjan kao mogući spasilac ruske marke, a razlog se krije u činjenici da su Francuzi vlasnici fabrike u kojoj je nekada darivan život ovom ruskom vozilu, mada to zaista nema bliske veze s mozgom.

Ako bi se nekim čudo Renault i opredelio za tako nešto, verovatno bi koristio arhitekturu CMF-B-LS koja je prilagođena ruskim uslovima. Novitet bi mogao da koristi turbobenzinski motor zapremine 1,33 litara, što bi doprinelo i na efektima ekonomije obima, kojima teži francuska grupacija.

Međutim, sve ovo su fantazije, jer niti Francuzi kipte od izvanredne finansijske kondicije, niti su Rusi željni još jednog modela na tržištu. Sve to nas svakako ne sprečava da se zabavljamo i pogađamo „šta bi postala baba, kada bi joj poraslo ono“.

Sram bilo svakog ko je pomislio na šefa objekta u Nemanjinoj 11 🙂

AutoRepublika

(24204)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Ovo ce ostati samo render,Rusi imaju Superb koji kosta ispod 20000 eur.kome je do komunisticke nostalgije.☺

Izmenjeno 3 godine pre od strane Zoca
Sacha

Nema vise komunizma u Rusiji od kad je Putin preuzeo komandu. Komunizam su doneli fromasoni posle revoluciji. Narod Rusije su bili samo sluge za vreme komunizma i nisu se nikada obogatili.

BB

A po čemu je ovo Moskvič?

Zlatan

Dodge

Predrag

Ukrali su dizajn camara ss

Charlie

Celindzer, made in R.🇷🇺

novak

Hajde nešto ozbiljno. Može mitraljez, bojni otrov, tenk ali auto…teško!

Matija

Nista nije nemoguce pa ni Moskvic od 5 metara! 🙂 Inace, dizajn je naivan, rad nekog amatera.

Charlie

Samo, kada bi i cena bila prihvatljiva, ostalo pije vodu.🏁👍 (p.s. minimum $€stak, a moze i osmak), bez francuskih experimenata!!!🙏

Izmenjeno 7 meseci pre od strane Charlie