1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Mercedes se složio s kaznom od 13 miliona dolara – ovoga puta vezanom za bezbednost
Mercedes se složio s kaznom od 13 miliona dolara – ovoga puta vezanom za bezbednost
2

Mercedes se složio s kaznom od 13 miliona dolara – ovoga puta vezanom za bezbednost

198
2
Podelite sa prijateljima:

Mercedes bi mogao da plati i dodatnih sedam miliona dolara ukoliko ne postigne zahteve utvrđene poravnanjem.

Nemačka marka i Nacionalna administracija za bezbednost u saobraćaju (NHTSA), pronašli su dogovor u vezi sa istragom agencije u vezi sa načinom na koji je Mercedes upravljao povlačenjem 1,4 miliona vozila. U dogovoru stoji da će Mercedes isplatiti 20 miliona dolara, 13 miliona odmah, uz mogućih 7 ukoliko ne uspe da se povinuje dogovoru.

Istraga Mercedesa od strane NHTSA je započela prošle godine, fokusirajući se na to kako je Mercedes rukovodio nekim aspektima vezanim za opoziv. Poravnanje je zadovoljilo istragu agencije, koja je otkrila da Mercedes ne samo što je propustio da obavesti vlasnike vozila u vezi s nekim povlačenjima na vreme, već to nije uradio i sa dve same korektivne intervencije koje je trebalo da pokrene. Očigledno, u SAD se ne isplati „praviti se lud“.

Mercedes je saopštio da ne veruje da su greške učinjene namerno. Međutim, kompanija je priznala da je propustila rokove kada je reč o obaveštavanju NHTSA. Administrator ovog tela, Džejms Ovens, rekao je da „je bezbednost prioritet broj 1 za NHTSA, kao i da zahtevi agencije kada je prijavljivanje u pitanju, pomažu da se klijenti zaštite i da im se pruže važne informacije oko toga kako će biti obavljene neophodne popravke“.

Tokom godine, Mercedes će se imati kvartalni sastanak s NHTSA da bi prodiskutovao o napretku u procesu reformacije opozivanja vozila. Agencija ipa opciju da produži ugovor na dodatnih godinu dana pod izvesnim uslovima. Ukoliko Mercedes ne uspe da ispuni zahteve NHTSA, mogao bi da plati spomenutih 7 miliona dolara.

Poravnanje od 13 miliona „zelenih novčanica“ nije tako strašan finansijski udarac za kompaniju iz Štutgarta, ali bezbednost u svakom slučaju mora biti na prvom mestu i kada je o proizvođačima automobila reč. Neobaveštavanje vlasnika ili propuštanje pokretanja kampanje vezane za povlačenje vozila i odgovarajuću popravku na vreme, ne samo što može biti opasno, već i smrtonosno.

AutoRepublika

(198)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Nekad bio sinonim za kvalitet…

Don

Zanimljivo, ne isplaćuju obestecenje krajnjim korisnicima njihovih poluproizvofa., Tj kupcima.evo ja nisam dobio ništa…