1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Dok se svet guši u problemima BMW (i ostali ortaci iz industrije) beleži rast dobiti!
Dok se svet guši u problemima BMW (i ostali ortaci iz industrije) beleži rast dobiti!

Dok se svet guši u problemima BMW (i ostali ortaci iz industrije) beleži rast dobiti!

843
1
Podelite sa prijateljima:

BMW je zabeležio novi rast profita kao merilo uspešnosti poslovanja u prvom tromesečju ove godine. Ovakvom ishodu su kumovale visoke cene automobila i rezervnih delova, kao i revalorizacija učešća nemačke kompanije u kapitalu zajedničkog poduhvata oformljenog u Kini. Ujedno, BMW ostaje pri izvornim prognozama poslovanja za 2022. godinu, uprkos pretnjama oličenim u rastu cena osnovnih sirovina i izvora energije.

Globalno proširene muke s nabavkom poluprovodnika su ugrozile poslovanje proizvođača automobila, ali BMW kaže da je tražnja za njegovim vozilima ostala „veoma čvrsta“. To je i razlog zašto su krajem nedelje za nama, akcije ove grupacije dobile na vrednosti u iznosu od 1,9%.

„Nikada ranije, posmatrano kroz istoriju kompanije, nismo imali tako jak obim porudžbina, kakav imamo danas,“ rekao je šef kompanije BMW, Oliver Cipse tokom konferencijskog poziva. „Dobijamo signale s tržišta da će se period snažne tražnje nastaviti.“ Cipse je izjavio i da kompanija nije ni očekivala da će situacija s elektronskim komponentama popraviti pre drugog polugođa 2022. godine, dodajući da „će se BMW i dalje suočavati s problemima u nabavci i tokom naredne godine.“

Veći profit je zabeležio i Stellantis, kao četvrti najveći proizvođač automobila na svetu, što smo saznali krajem nedelje, i što je takođe ostvareno u istim uslovima koje obeležava kriza u nabavci i posledični pad obima prodaje vozila. Sve to je navelo kompanije da se usredsrede na proizvodnju prestižnijih verzija i modela, onih s jačim maržama. Pride je ograničena ponuda, u kombinaciji s jakom tražnjom, pogurala dodatno cene automobila ka nebesima.

Međutim, na isti način su novi automobili postali praktično nedostupni običnom čoveku, pa je u Americi, na primer, prosečna kupoprodajna cena za novi automobil dosegla astronomsku kotu od 44.129 dolara. Ne treba ni naglašavati da se sve ovo prelilo i na cene korišćenih automobila, pa je tako april bio 25. mesec u nizu u kom je u Velikoj Britaniji, zabeležen rast cena polovnjaka, pri čemu je on u procentima iznosio preko 32%, objavio je čuveni portal  Auto Trader.

„Automobili za koje se potencijalni kupci zanimaju su oni koji su ranije bili cenovno smešteni niže, pošto raspoloživi budžeti kupaca namenjeni pazaru automobila, u međuvremenu nisu porasli, uprkos rastu cena vozila“.

BMW je naveo da je rastu profita kumovalo i ponovno vrednovanje uloga u zajedničkom poduhvatu osnovanom s firmom Brilliance Auto Group, što je donelo čak 7,7 milijardi evra na strani prihoda. U februaru, BMW je naveo da će isplatiti sumu od 3,7 milijardi evra kako bi uvećao udeo u toj firmi na 75%, s nekadašnjih 50%, što je postalo moguće nakon promene zvanične politike Pekinga.

Ako iz analize izuzmemo uticaj revalorizacije plasmana nemačke firme u kinesko zavisno društvo, možemo da navedemo da je BMW registrovao uvećanje prihoda u prvom kvartalu ove godine od 16,3%, uprkos padu prodaje od 6,2%. Tome se može zahvaliti bezobrazno visokim cenama. Upravo ovaj momenat je bio važan i da se anulira rast cena osnovnih sirovina i energenata, dok u BMW-u očekuju da one ostanu na visokom nivou.

Uprkos nestabilnosti globalne privrede, proizvođač automobila je izneo ubeđenje da će poslovna dobit automobilske divizije iznositi 7% do 9%, što se može smatrati pripitomljenom verzijom istine, jer su pretpostavljamo, bilansi opterećeni basnoslovnim sumama rashoda, kako bi dobit bila svedena na „koliko-toliko“ prihvatljiv nivo za uši napaćene javnosti i kupaca koji novac zarađuju legalno.

Kompanija je izvestila o neto profitu od 10,2 milijarde evra, dok je godinu dana ranije ona bila na nivou od 2,8 milijardi evra. Ako eliminišemo efekat na bilanse pristigao iz Kine, onda je BMW generisao ogromnih 3,4 milijardi evra (spram uporedive tri milijarde evra).

AutoRepublika

(843)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

U vreme krize izazvane prvo koronom a sada i ratom u Ukrajini oni najbogatiji postaju jos bogatiji. Kupovinom automobila premijum klase doprinose porastu profita njihovih proizvodjaca. Oni iz „prizemnih“ klasa bore se za opstanak.