1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Yugo Florida 21. veka
Yugo Florida 21. veka
39

Yugo Florida 21. veka

31.57K
39
Podelite sa prijateljima:

Model Yugo Florida je trebalo da uvede Zastavu u novo poglavlje i pokaže svetu da se firma iz Kragujevca mora uzeti za ozbiljno. Ma koliko takva tvrdnja zvuči smešno u današnjim vremenima, pogledajmo samo da je ovaj model dizajnirao čuveni Đurđeto Đuđaro i da je bio zasnovan na modelu Fiat Tipo. I ne, ovaj put nije kupljena licenca neke stare platforme, već je naš velikan predstavljen u februaru 1987. godine, a u prodaji se pojavio oko osamnaest meseci kasnije.

To znači da je zaostajao za Tipom tek šest meseci, i to onim istim Tipom koji je proglašen za evropski automobil godine 1989.


Nažalost, iz nama poznatih razloga, Florida nikada nije opravdala očekivanja, mada će imati karijeru dugačku više od dvadeset godina. Isporučeno je 29.950 jedinica (neki drugi izvori spominju brojku od 30.150 vozila), od čega je poslednji sišao sa proizvode trake u novembru 2008. godine.

Florida se prodavala i pod nekoliko oznaka. Nama najpoznatije su sigurno Zastava i Yugo Florida, ali je ovaj automobil nosio značku Sana na britanskom tržištu, odnosno Miami u nekim drugim evropskim državama. Isti automobil je prodavala i firma Nasr na tržištu Egipta pod licencom.

Originalno je razvijen pod kodnom oznakom Zastava 103 i to pretežno za američko tržište, ali se tamo nikada neće prodati zbog izbijanja rata na teritoriji nekadašnje Jugoslavije. Nudio se samo kao heč sa petoro vrata, iako starije fotografije pokazuju da je planirana i limuzina i karavan. Cena Floride ni u jednom momentu nije prešla cifru od sedam hiljada evra, što ga je redovno činilo jednim od najpristupačnijih automobila u klasi.


Naš drugar Laslo Nađ Perge nam je ranije dizajnirao moderne kreacije raznih vozila popularnih na prostorima nekadašnje Jugoslavije, pa je red došao i na Floridu. I da nema onog velikog slova „Y“ postavljenog ispod haube, Floridu i ne bismo prepoznali.

Original je uglavnom bio poznat po kockastim linijama po uzoru na Tipo, što je postavka osmišljena tako da se prostor enterijera iskoristi do maksimuma, ali je Laslo novitetu dao mnogo aerodinamičniji stil. Razlog je očigledan i onaj nekadašnji dizajn kocke, jednostavno ne može da prođe u današnjim vremenima, sa izuzetkom par modela u retro stilu.

Prednja svetlosna grupa se prostire širinom celom prednjeg dela u LED stilu. Štaviše, prva pomisao kada sam ugledao slike mi je bila Scion iM ili kako smo ga poznavali na Starom kontinentu pod imenom Toyota Auris. Zanimljivo je da ova Florida ima značajno manje stakla od originala, što posebno možemo da uvidimo na vratima. Doživljaj je kompletiran privlačnim aluminijumskim felnama.


Sumnjamo da bi moderna kreacija mogla da se prodaje po ceni od famoznih sedam hiljada evra (u današnjoj vrednosti novca brojka bi zapravo iznosila 10.087 evra), ali bi Florida definitivno bila „jugoslovenski Volkswagen Golf“ koji je najavljivan još pre dve decenije.

Kada pogledamo koliko su novi četvorotočkaši danas skupi, pa čak i oni koji su navodno napravljeni za kupce na budžetu, ko ne bi poželio Yugo Floridu 21. veka?

AutoRepublika

(31566)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

39 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Orginalna Yugo Florida predstavljena 1987. je zapravo reciklirani prototip Lančia Orka iz 1982. godine.Kada se rukovodstvo Zastave obratilo čuvenom italijanskom dizajneru Đorđetu Đuđara da im „skroji“ novi model, on je iz ladice uzeo odbačeni prototip Lančie, malo ga je skratio da stane u 4m, malo podigao u visinu, skratio međuosovinsko rastojanje, izbacio futurističke detalje i „najljepši auto“ socijalističkog bloka, bio je rođen.Laslov model ne podsjeća na orginal, ni malo.Više liči na neki Hjundai Jeloster.

Matija

Bravo! Dobro poznajes istoriju, dobio si + od mene! Orku sam vec davno zaboravio, evo je za nase AR kolege. Stvarno ima dosta slicnosti sa Floridom ali to ne zameram Djudjaru jer je Orka bio elegantan i moderan auto za ono vreme. Posto se nije pojavio na trzistu, Florida je nastupila kao sasvim originalan auto. Sa tvojim komentarom, koji sugerise da je Djudjaro iskoristio stari dizajn i dok dlanom o dlan eto novog automobila, ne bih se sasvim slozio. Promene proporcija i ponovno dovodjenje u sklad kompletne geometrije karoserije je djavolski komplikovan posao. A zatim sledi izrada kompletne konstruktivne dokumentacije… Pročitaj više »

Izmenjeno 6 meseci pre od strane Matija
Bungi

Kad mašinski inžinjer, koji je čitav život proveo u autoindustriji, da pohvalu, ona za mene ima vrijednost zlatne medalje😊Hvala! Razumijem da je mijenjanje proporcija automobila:dužine, širine, visine, međuosovinskog rastojanja, jednako projektovanju novog automobila i ništa manje lagano.Ipak, Đuđaro je imao već u glavi koji će model uzeti za polaznu osnovu prilikom projektovanja Floride a to je nesumnjivo Lančia Orka.

Matija

„Đuđaro je imao već u glavi koji će model uzeti za polaznu osnovu…“ – to nisam porekao, to je ocigledno. Jos jedan +! 🙂

Nađ Perge Laslo

Evo stigao red i na redizajn Floride. U dizajnu sam preskočio par modela 😉 Ipak zadnji mali trouglasti prozor je ostalo, kockasti farovi i forma prednjeg usisa, kao i ravan krov ali modernizovan.

BB

Kolika je razlika u visini u odnosu na original?

Matija

Ravan krov i ostar prelaza izmedju A nosaca i krova vec odavno nisu prihvatljivi, razlozi su:
– aerodinamika, koja trazi veoma zaobljene prelaze u toj zoni;
– pasivna bezbednost, nagnut A nosac sa postepenim prelazom u krovnu konstrukciju mnogo bolje se odupire deformaciji pri sudaru nego nosac koji sa krovom gradi „prelomljenu“ konstrukciju, koja ce stvarno da se prelomi pri sudaru!

BB

Zbog te „neprihvatljivosti“ ravnog krova D segment limuzina je izumro, C segment izumire, a SUV koji ima većih m ravan krov je u modi. Sada i njega hoće da unište uvodeći padajuću liniju krova koji ja mi se sada, iskreno govoreći, gadi, iako sam i ja ranije to gledao kao neki vid elegancije… Zamisli da nosim 42, jer izgleda elegantnije, umjesto 46 koliko mi odgovara 😜🤣😂. Gore sam postavio pitanje u razlici u visini originala i nove kreacije, misleći da ispitam gdje leži osjećaj da su prozori mali, ili je so niže visine ili su previsoka vrata… Ili meni tako… Pročitaj više »

Matija

„Izumiranje“ nema veze sa oblikom krova vec sa odlukama menadzera koji traze sto veci profit.

Zsphere

Svaka čast na jugicu, stojadinu i tamicu zaista odlični dizajni. Ali ova Florida je već zbrljana na brzinu. Kao da se na projekt potrosilo maksimalno dva sata.

S mile

A i fali jos neki pogled. 4 fotke, sve iste…

Laslo Nađ Perge

Hahaha vidi se da si stručnjak u svetu dizajna da ovakvo nešto napraviš za dva sata, svaka ti čast 🙂 Inače meni je ovaj dizajn baš favorit ako bolje pogledaš videćeš da je zadnji mali trouglasti prozor ostalo, kockasti farovi kao i forma prednjeg usisa, plus ravan krov ali modernizovan. A to što sam u dizajnu sam preskočio par modela, za to je kriva Zastava što su propustili da izbace nove modele, zadnjih 40 god

Zsphere

Nisi potrudio oko detalja da završis projekat zato sam napisao. Konkretno na ovom dizajnu ne vidim ništa posebno da bi mi privuklo pažnju za razliku od Jugica i Tamica na primjer koji zaista imaju dosta i originalnosti a opet i veze sa prethodnicima. Ovdje su a-stubovi pretanki i sam krov je slomljen kao i c-stub koji ide u trougao i automobil djeluje kao da je širok 2.5 metara. Bočna linija koja ide u visini prozora je previsoka te još više dovodi do disproporcije. Gril je dobar ima neku modernu formu Floride, a svi znamo da je dizajnirati gril je jedna… Pročitaj više »

Zsphere

Ne znam kako da uploudujem slike ovdje. Ja se pomalo bavim dizajnom mada je dizajn konkretno od klijenata pa crtam po njihovim zahtjevima prerade automobila, Toyote Hilux na primjer 6×6 za razne specijalne namjene i slično.
Neke jednostavne dizajne sam i sam radio nekada doduše za low budget pa su dizajni ekvivalentni budzetu i vremenu utrošenom za projekat 😁

Laslo Nađ Perge

Nađi me na FB pa mi možeš preko messengera poslati slike

Zsphere

Ne koristim FB, mozda mail da mi ostavis

Zsphere

Pisao sam ti na Linkedin

Matija

Cime se stvarno bavis?

Zsphere

3d modelovanjem i vizualizacijom, u glavnom arhitektura i automobili. Veoma mnogo volim dizajn automobila ali u glavnom radim 3d vizuelizacije za neke firme koje prave namjenska vozila kao hitna pomoć ili dizalice, grtalice ili vatrogasna ili vojna vozila.
Nekad sam i sam radio projekt dizajna jednog SUV vozila 😁

BB

Opa… Sad imamo tri dozajnera, jednog konstruktora i mislim još jednog inžinjera (Grozdan), pa čovječe, lagano se pretvaramo u silu 😀

Matija

Da prosirimo grupu? 🙂

BB

Da se pravi baza 👍

Matija

Javi se preko http://www.vm-ing.de da se upoznamo.

Zsphere

Javio sam Vam se na sajt 🙂.

Matija

Interesantne su diskusije oko porekla dizajna Floride: pominje se dizajn studija Djudjara Orca iz 1982 godine kao i FIAT Tipo, Floridin savremenik i po mnogima davalac tehnicke baze. Kada se trziste automobila 80-tih godina malo sire analizira, vidi se da je dizajn Floride sasvim u skladu sa tadasnjim masovnim trendom. Pogledajte Opel Kadet 1984-1991, Ford Fiestu 1983-1996, itd. vec na prvi pogled vidi se velika slicnost prednjeg dela karoserije. Na donjoj slici su brat i sestra, Tipo i Florida. Ima slicnosti ali i razlike. Tipo je pravi Italijan, pre svega temperamentan i dinamican, sa veoma originalnim zadnjim krajem po kome… Pročitaj više »

Guliver

U to vreme su svi strani mediji povezivali dizajn Floride sa Citroenom Z.

Guliver

ZX – jedno slovo se zagubilo u prethodnom postu.

YugoFlorida

ZX se pojavio 2 godine nakon Floride.

Guliver

Nisam ni rekao da je Zastava kopirala Citroenov dizajn već samo da su povezivani. Probaj da nađeš test Floride na stranom jeziku a da u njemu nije spomenut ZX. Teško.
Florida-ZX (oba Djudjaro dizajn) nije jedini slučaj. Isto važi za Peugeot 405 i pogotovo 605 i Alfu 164. Inače, sva 3 iz kuće Pininfarina.

Matija

Ima slicnosti!

YugoFlorida

Odličan redizajn, izgleda stvarno fantastično. Florida je i u ono vreme bila jedan od najmodernijih modela u klasi, sa fantastičnim izgledom i vrhunskim motorima. Nažalost, zbog političke i ekonomske situacije u tadašnjoj državi, Florida nije zaživela u onoj meri u kojoj je to planirano. Može se reći da je lokalno to bio uspešan model, što samo po sebi i nije neki uspeh. Opet, to je automobil koji masa ljudi vozila kao svoje porodične automobile, koristila ih je policija, taksisti, razna preduzeća kao službeni automobili, pošta, hitna pomoć, itd. Kad smo kod toga, Florida nije nuđena samo kao hečbek, već i… Pročitaj više »

Matija

„Florida je i u ono vreme bila jedan od najmodernijih modela u klasi, sa fantastičnim izgledom i vrhunskim motorima.“ – kakav patriotizam, svaka ti cast! 🙂

Tamo daleko

Florida je bio auto za svoje vreme izuzetnog, vrlo modernog dizajna. Sa prednjim trapom preuzetim od Fiata 128 i zadnjom osovinom od Golfa. Motor 1.4 iz Fiat Tipa je brzo dopunjen verzijom 1.3 takodje iz Fiata 128, znaci konstrukcija od pre 20 godina. Na to dodaj instrument tablu preuzetu direktno iz prve verzije Una (Uno je vec bio dobio moderniju) i dobijes jednog Frankenstajna. Sve to sklapano u fabrici gde ni radnike ni menadzment kvalitet krajnjeg proizvoda nije zanimao ni pod razno. To je jedina realnost, a sad o emocijama mozemo da pricamo.

YugoFlorida

Tabla nije preuzeta sa Una, samo su komande oko volana urađene na istu foru. 1.3 motor koji se ugrađivao u Floridu nije bio sa Fiata 128, nego sa Ritma, jer je te motore Zastava još početkom 80ih počela da ugrađuje u 101. Dodajmo na to da je Zastava na taj motor ugradila Bošov sistem za elektronsko ubrizgavanje goriva Motronic MP3.1 i tako su dobili 1.3 EFI motor. E sad što su se na Floridi pokazala sve mane komunističke ekonomije je već druga stvar.

Matija

Komentar ti je gorak ko istina! 🙂

Renault Terminator🇷🇺Z

Sviđa mi se Florida.A kako izgleda zadnjica?

Stiv d boj

Sramota. Dizajniran 1989, kao vec tada demode od auta i pravio se 20god do 2008 i prodato oko 30.000 kom za 20god. Strasan uspeh. To je oko 1500 godisnje. Mislim da to sve govori i kakvom je automobilu rec

Matija

Komentar ti je gorak ko istina! 🙂

Voli

Da bas lici ma juga tako ke i jugo bio sirok i nizak , dali je ovaj ikad video jugo ?