1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Sajt Moskviča je još uvek u funkciji
Zanimljivost dana: Sajt Moskviča je još uvek u funkciji

Zanimljivost dana: Sajt Moskviča je još uvek u funkciji

11.13K
6
Podelite sa prijateljima:

Ko poseduje pravo na ime Moskvič?

Možda ovo ne bi bilo ništa čudno, ali kompanija koja je nekada proizvodila vozila s oznakama Moskviča ne postoji već nekih petnaestak godina, dok je u stečaj ušla pre cele dve decenije. Pa ipak, vebsajt nepostojeće kompanije još uvek postoji, i možete ga posetiti. Ono što će mnogi smatrati zanimljivim jeste i to da je dostupan za pregled i cenovnik iz 2001. godine.

Tamo se na primer može videti da je tada najskuplja modifikacija ruskog modela nosila oznake Moskvič-2142/44 „Ivan Kalita“ i on je tada koštao između 510 i 574 hiljada ruskih rubalja, dok je najjeftiniji bio Moskvič-21412-136-01 „Svjatogor“, koji se nudio za 115,8 hiljada rubalja. Imajući u vidu da je jedan evro mogao da u decembru 2001. godine, bude razmenjen za oko 27 rubalja, proizilazi da je najskuplja verzija nuđena za tadašnjih 18.900 do 21.300 evra, dok je Svjatogor nuđen za svega 4.300 evra.

Pre nego što je fabrika zatvorena tokom 2002. godine, u pogonima Moskviča je sklapan pomenuti Svjatogor, kako ga Rusi zovu, i to konfigurisan kao heč, kombi i pikap, sa nekoliko alternativa u pogledu pogonskog sklopa. Mogao je biti dobijen s 1,6-litarskim „Ladinim“ motorom, Renautlovim dvolitarskim, a ugrađivale su se i jedinice zapremine 1,7 i 1,8 litara, razvijene od strane preduzeća Ufa Motorniy Avtomobilny Zavod (UZAM). Najskuplja modifikacija Svjatogora je bila ona s francuskim motorom od dva litra, i ona je stajala tadašnjih 5.860 evra.

Svi iznosi koji su obelodanjeni u evrima su preračunati po navedenom kursu iz decembra te godine, ali je cenovnik datiran na septembar i u cene je uključeno 25% poreza na promet.

Dodatno, u periodu između 1998. i 2002. godine, sklapan je i hedžbek Moskvič-2141 „Juri Dolgoruki“, i njegova cena je bila oko 5,2 hiljade evra, a mogla je biti dvadesetak procenata viša, ako bi se kupac opredelio za motorizaciju iz Renaulta.

Istih godina se nudio i Moskvič-2142 „Knjaz Vladimir“. Nuđen je s pogonom na prednjoj ili na obe osovine, pa dok je prvi imao cenu oko 5,5 hiljada evra, drugi je bio za oko 35% skuplji.

Moskvič 2142 Knjaz Vladimir

Od 1999. do 2002. u fabrici se montirao i sedan Moskvič-2142 Ivan Kalita kao i kupe Moskvič-2142 Duet. Sledeći slovo cenovnika, ili bolje reći cifre cenovnika, ispostavlja se da je limuzina bila dostupna s „nepoderivim“ (kako Rusi kažu) Renaultovim motorom, dok je kupe modifikacija bila pogonjena Ladinim motorom (1,6 l), to jest jedinicom koju je razvio VAZ.

Pregled cena opcionala nosi priču za sebe, i iskazan je zasebno na sajtu azlk.ru. Na primer, sedišta unapređenog dizajna su se nudila za ondašnjih 280 evra, dok je bilo moguće dobiti centralnu bravu za oko 430 evra. Za nepunih 800 evra se mogao dobiti celokupan električni paket s mnoštvom funkcija koje su bile pokretane strujno.

Moskvich-2142S0 „Duet“

Naposletku da kažemo da je proizvodnja Moskviča obustavljena 2001. godine, a da je 2002. godine došlo i do trajnog prekida proizvodnje rezervnih delova od kompanije. Preduzeće je zvanično ušlo u stečaj zadnjeg dana februara 2006. godine, dok je naredne godine i zvanično prestalo da postoji.

Možda i najveća poslastica je ostala za kraj. Naime, od 2009. godine, Volkswagen AG poseduje prava na ime i korišćenje bedža Moskviča, dok je nemački koncern produžio pravo korišćenja do kraja 2021.

AutoRepublika

(11126)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Imali dosta modela, ni slutio nisam. I performanse uopšte nisu bile loše…fali im jedino model Ilija Čvorović 😂🤣😂

Mile

Taj aleko je bio nešto džabaka ko pola stojadina u ono vreme. Mogao si keca da voziš par godina i prodaš pa za iste pare da uzmeš novog aleka. Koji je nov bio super auto išao lepo, bio moderan. E sad što se to posle par godina totalno raspadne to je druga priča.

Vozač

Imali smo Aleka 1994 godište, išao u Strazbur, više puta u Grčku, bio na Meteorima, na Samosu, u Atini. Motor ispred prednje osovine, nikad u snegu stao nije.Ladin motor sa 78 ks.

Драган

Имао сам Алека са ладним мотором, 1991 године. Одлично ме је служио, Пролазио сам где џипови нису могли. У граду јесте више трошио, али на отвореном путу не. Никакве краврове нисам имао, само редовно одржавање.

Radovan

I ja sam vozio aleka, kuću sam napravio sa njim ali sve to silom prilika jer nisam imao para za bolji ali što mi je živaca pojeo i para to da nepricam. Spasio sam se kad sam plin ugradio a onda se raspao iako sam mu već jednom radio limariju. Daleko mu lepa kuća.

Devla

Na mom aleku samo krov nije istrulio