1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Porsche uvećava učešće u kapitalu kompanije Rimac
Porsche uvećava učešće u kapitalu kompanije Rimac

Porsche uvećava učešće u kapitalu kompanije Rimac

294
0
Podelite sa prijateljima:

Nemačka kompanija Porsche bi mogla u značajnoj meri uvećati svoje učešće u kapitalu hrvatske firme Rimac, kao deo šireg aranžmana postignutog između francuske marke Bugatti i komšijskog proizvođača električnih hiperautomobila. Cela poslovna kombinacija se, dakle odigrava u zoni direktnog i snažnog uticaja grupacije Volkswagen.

Pomenuti koncern bi trebalo uskoro da odluči o sudbini zavisnog društva Bugatti, a odluku je razumno očekivati do sredine godine. Glasine govore o tome da će francuska marka preći pod kontrolu hrvatskog društva Rimac u zamenu za veći udeo koji bi u toj kompaniji Porsche trebalo da dobije. Govorkanja na ovu temu traju poduže, ali dogovora još uvek nema pa se pretpostavlja da zainteresovane strane „još uvek natežu konopac“ čija će vizija da pretegne u najavljenoj trampi.

Prema onome što prenosi Automotive News Europe, vlasnik i izvršni direktor kompanije iz susedstva, Mate Rimac nedavno reče da je u priči s Porscheom i da se debatuje o strateškoj investiciji koja bi trebalo da se zaokruži u narednih dva ili tri meseca. Po tom osnovu se očekuje da Rimac dobije finansijsku injekciju u iznosu između 130 i 150 miliona evra.

Rimac kaže da će na taj način udeo Porschea u kapitalu hrvatske firme biti osetno podebljan, ali da i dalje neće dostići 50%, kako su u egzaltaciji prenele neke kolege.

“Dalje proširenje saradnje s Porscheom će svakako ojačati njihov uticaj, ali će Rimac ostati nezavisna kompanija, kao što je i do sada bila,” tvrdi Rimac. Hrvati se još ortače i sa sledećim markama: Aston Martin, Koenigsegg, Renault i Hyundai. Uzgred da dodamo da i Korejci drže 14% kapitala Rimca, pa tako ta nezavisnost o kojoj Mate Rimac priča, osetno bledi, ali zato s druge strane jača finansijski potencijal kompanije.

AutoRepublika

(294)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments