1. Home
  2. Vesti
  3. Fordov bestseler ima problema sa rđom
Fordov bestseler ima problema sa rđom
0

Fordov bestseler ima problema sa rđom

3.17K
0
Podelite sa prijateljima:

Ford je krajem 2014. godine debitovao s potpuno novom generacijom svog bestselera pikapa F-150, a mnoge karakteristike noviteta su dovele do šoka dela javnosti. Navikli smo od ovog pikap kamioneta da postavlja standarde u klasi, pošto je ipak najprodavaniji model „preko bare“ još od 1977. godine, ali je američki proizvođač vozila otišao toliko daleko da je ponudio kompletnu školjku razvijenu od aluminijuma.

Niko u automobilskoj industriji ranije nije koristio veću količinu ovog materijala od Forda, a ključni razlog je ležao u podatku da je aluminijum naravno lakši od tradicionalnih materijala koje viđamo na drugim modelima, i da je samim tim masa F-150 iznosila i do 400 kilograma manje od svakog rivala.

Naravno, kao što znamo, aluminijum ne rđa, pa je samim tim brzo pokrenuta priča kako je F-150 još jednom ispoljio lidersku osobinu, pošto primerci tog modela ni u daljoj budućnosti neće biti podložni koroziji.

Školjka vozila je jedna stvar, ali ono ispod, to jest ono što ne možemo lako da vidimo, nešto je sasvim drugo. Ironično je da se skandal baš sa rđom potegao baš oko aluminijskog pikapa, ali baš tako nešto se dešava u Americi ovih dana.

Navodno, diferencijal pogonskih točkova i opruge gibnjeva sa prvim znacima korozije stižu u izložbeno-prodajne salone u severnijim državama Sjedinjenih Američkih Država gde su zime izuzetno oštre i na račun toga mnogi soli se baca po putevima.

Ovu vest su prve prenele novine Detroit Free Press, a zatim su im se pridružili neki od najvećih internet sajtova za kamionete kao što su Ford Authority i Pickup Truck Plus SUV Talk. Vlasnici kažu da su prezadovoljni novim modelom F-150 za 2021. godinu, koji se pojavio u prodaji pre nekoliko meseci, ali istovremeno i razočarani kada su se sagnuli ispod pikapa i primetili rđu.

Dok ih Ford uverava da je reč samo o spoljnoj koroziji koja nema nikakvog efekta na unutrašnje mehaničke delove, sasvim je razumljivo zašto su ljuti oni koji su spremni da iskeširaju velike sume novca (cena F-150 se kreće između 29.000 do 79.000 najmanjih zelenih novčanica).

Mediji su kontaktirali čelnike kompanije i dobili generalni odgovor da Ford trenutno razmatra problem sa svojim dobavljačima i da će onda doneti finalnu odluku šta uraditi u budućnosti. Dok bi bilo lako otpužiti vremenske uslove, neki od vlasnika su prijavili problem pre nego što je njihov F-150 uopšte napustio izložbeno-prodajni salon. što nam govori da je Ford, ili možda dobavljač ostavio delove na duži period na lokaciji gde nisu bili zaštićeni.

Niti jedan spomenuti mehanički deo nije bio ofarban, pa se samim tim na putevima gde tokom zimskih meseci ima dosta soli, drugačiji rezultat nije mogao ni očekivati.

Autor je takođe imao prilike da poseti sajt F150Gen14, koji se bavi spornim pikapom, i pročita sve stranice diskusije na ovu temu, a ukupno ih je bilo čak 32. Iako je većinski deo problema prijavljen upravo u američkim federalnim jedinicama sa severa, takođe se javilo i veliki broj korisnika iz Minesote, Viskonsina i Mičigena koje imaju najoštrije zime „preko bare“, a da pritom njihov F-150 nema takav problem. Pitamo se da li je Ford jednostavno zaboravio da na neke modele stavi materijale protiv korozije.


Bilo kako bilo, F-150 je Fordov bestseler i model koji donosi oko 75% globalnog profita kompanije, pa samim tim nema pravo ni na najmanju grešku.

Inače, baš pre par dana, i to nevezano za ovu priču, odnosno ne znajući šta se dešava s američkim legendarnim pikapom, pisasmo o problemu korozije i izloženosti podvozja novih modela ovom prirodnom sledu događaja. Nedavno smo imali tekst i o omiljenim mestima za pojavu rđe.

AutoRepublika

(3172)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments