1. Home
  2. Održavanje
  3. Omiljena mesta za pojavu rđe
Omiljena mesta za pojavu rđe
6

Omiljena mesta za pojavu rđe

2.76K
6
Podelite sa prijateljima:

Rđa je prirodni neprijatelj svakog automobila. Uprkos sve savršenijim koktelima različitih metala spojenih u jedno, odnosno iako posedujemo sve bolje legure koje su na raspolaganju proizvođačima automobila, a koje su razvijene od strane hemijskih eksperata i stručnjaka iz oblasti inženjeringa, nestabilna hemijska struktura gvožđa, kao okosnice svih tih legura, uzrokuje sklonost tog „hibridnog“ materijala ka koroziji, onda kada je u prirodnom okruženju.

U početku još uvek mala tačkica, koja je braon boje, ili pak maleni nabubreli balon pri dnu vrata, prvi su znaci da je neželjeni proces korozije iniciran. Tako kreće rđa. Kako bismo sprečili širenje korozije, prvo što je neophodno jeste vršenje vizuelnog pregleda, i to na redovnim osnovama. Imajući to u vidu, važno je znati gde gledati. Pa hajde da vidimo zajedno koja su to mesta s najboljim predispozicijama za pojavu rđe na automobilu.

Sama pojava rđe je rezultanta hemijskog procesa u kom metal dolazi u kontakt s kiseonikom. Proces oksidacije metala počinje nakon što se skine zaštitni sloj s metala. Propust da se ponovo nanese zaštita na metal po pravilu rezultira time da dođe do širenja zone u kojoj se korozija odigrava, sve dok ne dođe do sveprožimajućeg propadanja metala.

Prednji i zadnji blatobrani

Najranjiviji delovi automobila u odnosu na koroziju su zone iznad prednjih i zadnjih točkova, odnosno lukovi. Razlog se krije u tome što gume prilikom kretanja vozila nabacuju u tu zonu vodu, zemljište, kamenčiće i ostalo što se nađe na drumu pod točkovima.

Sva ta tela i tečnosti narušavaju strukturu zaštite metala, odnosno skidaju farbu i osnovni premaz s karoserije, na koji način se otvara kontaktna zona između metala i vazduha, to jest kiseonika. Onda postepeno kreće rđa. Od male, jedva vidljive tačkice, kroz vreme dobijamo ozbiljan, i problem koji se širi na karoseriji.

Lečenju je nužno pristupiti čim pre.

Sajtne

Naredno omiljeno stanište korozije se krije na bočnim pragovima pošto se može destiti da fabrički varovi ne budu baš savršeni, ostavljajući tako mesta na kojima može da se probije voda. Gde je voda u dodiru s metalom, rizik od pojave korozije drastično raste.

Ručice za otvaranje vrata i pod prtljažnika

Ručice za otvaranje vrata, kao i prateći sitniji sklopovi u najbližem okruženju, pritom misleći na bravu i sam mehanizam, predstavljaju idealnu zonu za rađanje zla zvanog rđa. Razlog tome su brojne rupe koje su prisutne uz više komponenti koje su u trenju jedna s drugom. Idealno mesto za pojavu rđe.

Među ostalim favoritima za pojavu korozije se ističe metalna površina ispod prostirke na dnu prtljažnika, gde može dospeti voda s donje ili gornje strane i to iz raznoraznih razloga, o čemu smo ranije pisali. U rizične sekcije na karoseriji spada i okruženje prednjeg i zadnjeg vetrobranskog stakla.

Ono što je ovde najbitnije vredi ponoviti. Koliko zdravlju čoveka doprinosi redovna poseta stomatologu, toliko je za automobil bitno redovno pregledati zdravlje karoserije u odnosu na rđu.

AutoRepublika

(2758)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Kittitelj

Da dodam omiljeno mesto – svi Opeli iz devedesetih i s’ početka dvehiljaditih.

moron

Zna se ko je „oduvek“ najveći pojedinačni potrošač ukupne godišnje produkcije čelika u svetu … Prokleta korozija …

s mile

nekom prilikom mi majstor radi veliki servis na kolima, i naravno skine plastičnu zaštitu ispod krila, a ja zinem kada vidim koliko blata se tu zadržavalo, odmah očistim rukom na brzaka, a kada sam došao kući sam poskidam ponovo ovaj i suprotan, i očistim. Svako ko iole drži do svog auta bi trebao povremeno da čisti blato koje se nakupi ispod točka, tj plastične zaštite.

Bungi

Kad autolimar isiječe zarđali dio, zavari novi, kvalitetno ofarba i zaštiti, to traje maksimalno 2-3 godine i opet Jovo nanovo.Trajno rješenje je uređaj Korostop koji drži čitavu karoseriju pod naponom 0,5 V jako male jačine struje i ne dozvoljava hemijsku reakciju željeza sa vodom.

moron

Imao sam to na Vitari (mk1) maltene od prvoga dana. A ne samo da sam imao i koroziju, već sam na desnom kraku šasije (mk1 je imao klasičnu šasiju) pozadi desno dobio „rupu“ posle jedne decenije. Doduše, to mesto je bilo pozicionirano i kao oslonac za dizalicu (pa je povreda bitumena bila redovna ), ali, svejedno, to nije smelo da se desi. Tako da ne vidim da je ta struja baš pomogla.

Dime

Kupiš Audi A8, ili ako nemaš dovoljno para A2 i rešio si probleme. Automobili koji su napravljeni komplet od aluminijuma, nema korozije NIKADA.