1. Home
  2. Vesti
  3. Daimler o strategiji razvoja agregata
Daimler o strategiji razvoja agregata
0

Daimler o strategiji razvoja agregata

215
0
Podelite sa prijateljima:

Član Upravnog odbora kompanije Daimler zadužen za istraživanje, Ola Kalenijus, govorio je o glavnim elementima strategije grupe u pogledu pogonskih sklopova i elektrifikacije. Prenosimo vam najzanimljivije delove njegovog izlaganja.

„Elekrifikacija je svakako važan smer razvoja, nikako jedini. Mi već sada imamo u ponudi plug-in hibride: novi model S 560 e kao i GLC F-CELL, a uz to i hiperautomobil Mercedes-AMG Project ONE koji se, altrernativno, napaja i energijom iz utičnice. Ovaj smer razvoja nazivamo EQ Power. Nastavićemo i u budućnosti da širimo ponudu naših plug-in hibrida, na sistematičan način. Sa lansiranjem blagog hibridnog sistema 48 volti, koji će funkcionisati u sadejstvu sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, posvećeni smo daljem stalnom poboljšanju efikasnosti naših pogonskih sklopova.

Dakle, naša strategija je višesmerna. Na putu do postizanja cilja koji se ogleda u celokupnoj floti koja će imati nultu štetnu emisiju, razvijamo strategiju u tri pravca. Usredsređeni smo na dalji razvoj visoko tehnoloških motora sa unutrašnjim sagorevanjem, zatim na sistematičnu hibridizaciju game, a naposletku i na elektrifikovana i vozila pogonjena vodoničnim gorivnim ćelijama. Posvećeni smo razvoju širokog portfolia koncepta mobilnosti i pratimo zahteve i signale koji stižu sa tržišta.

Konvencionalni agregati će, sasvim smo sigurni, još dugo vremena biti u upotrebi. Očekujemo da će udeo u prodaji električnih vozila, 2025. godine, dostići 25%, što znači da će čak 75% prodatih vozila koristiti tradicionalan agregat.

Verujemo da će i konvencionalni motori profitirati iz procesa elektrifikacije, pa kao primer navodimo našu novu S klasu, koju je moguće naručiti sa kombinacijom rednog šestocilindraša sa integrisanim blagim hibridnim sistemom. Ovo govori u prilog činjenici da se trudimo da nađemo najbolju meru između voznih osobina, performansi i potrošnje. U stvari, jedini smo proizvođač trenutno koji nudi ovako koncipiran blagi hibridni sistem, kao standard. Pogađate, postepeno ćemo uvoditi ovakav pogonski sklop kroz celu gamu vozila, a prvi sledeći model će biti lansiran do kraja godine. Radi se o E klasi sa četvorocilindarskim agregatom.

Do sada nisam spominjao dizel agregate, ali znajte da ih smatramo apsolutno neophodnim i u budućnosti. Jasna je prednost u pogledu niže emisije ugljen dioksida, a ovaj vid pogonskog goriva je relevantan u transportu roba, ali i na brojnim tržištima, od kojih je svakako najvažnije evropsko. Sa novorazvijenom familijom dizel agregata, verujem da smo dokazali da i ovi agregati mogu da budu čisti.

Dalje, poznato je da će celokupna Smart gama biti potpuno električna do 2020. godine, ali sa razvojem našeg brenda EQ, postepeno ćemo da uspostavljamo ceo eko sistem elektromobilnosti a koji će uključivati infrastrukturu za punjenje baterija. Razvijamo investiciju od 10 milijardi evra u dalju ekspanziju EQ brenda. U prvoj polovini 2019. godine, lansiraćemo prvi EQ SUV, koji će nositi komercijalni naziv EQC. I ne samo to, do 2022. godine, publici ćemo predstaviti više od deset električnih vozila. Pre i iznad svega, elektrifikovaćemo celu Mercedes-Benz gamu, odnosno ponudićemo alteranativu za svaki model iz naše ponude. Ovo u prevodu znači da ćemo imati preko 50 elektrifikovanih modela. Pa neka kupci, spram svojih potreba i preferencija, biraju šta je za njih bolje.

Da se vratimo još malo na naša EQ vozila koja će biti izrađivana primenom naše modularne strategije elektrifikacije, koja će nam omogućiti da primenjujemo jedinstvenu arhitekturu kroz celu EQ familiju. I to se ne odnosi samo na putnička vozila već i na modele Sprinter i Vito.

Nezaobilazna tema je svakako i globalna proizvođačka mreža za baterije, u koju Daimler investira iznos od milijardu evra. Od ukupne investicije, oko 500 miliona evra se odnosi na izgradnju druge fabrike baterija u vlasništvu ćerka firme Accumotive iz Kamenca u Saksoniji. A pravimo planove i za još neke lokacije: Štutgart-Untertürkheim, Peking i Alabama. Ciljamo na godišnju proizvodnju od oko milion baterijskih jedinica.

Planiramo da u početku ostanemo verni litijum jonskim baterijama i očekujemo dalji evolutivni razvoj ove tehnologije koji će doneti bolje performanse. Ali, svesni smo da bi eventualni napredak u performansama od 10, 20 ili čak i 30%, mogao biti postignut, a to bi onda stvarno značilo puno za kupce. Dalji proboji su svakako mogući, ali u post litijum jonskoj eri. Uzmimo za primer litijum sumporne baterije. Ipak, za tako nešto, naučnicima će trebati duži period od pet godina.

Pored svega, razmišljamo unapred i o postavljanju intelignentne mreže za punjenje, jer je ovo jedan od glavnih uslova za opšte prihvačenost električnih vozila. Želimo da naši kupci dožive premijum elektromobilni ugođaj, i to bilo da govorimo o punjenju baterija u kućnim uslovima ili na super brzim drumskim punjačima. Ovo možemo postići jedino kroz sklapanje partnerskih ili kooperantskih odnosa sa drugim firmama. Zajedno sa kompanijama BMW, Ford i Volkswagen grupom, na primer, radimo na zajedničkom poduhvatu uspostavljanja mreže punjača duž glavnih putnih pravaca kroz Evropu.

Tehnologija vodoničnih gorivnih ćelija ostaje zanimljiva opcija koja obezbeđuje nultu emisiju. Naš GLC F-CELL je svakako deo naše elektro ofanzive. Njegovom svetskom premijerom u Frankfurtu, pre par nedelja, učinili smo veliki korak ka nastupu na tržištu koji je planiran za sledeću godinu. Visoka autonomija kao i praktičnost, su postignuti kombinovanjem gorivnih ćelija i baterije, kratkim vremenskim okvirom za punjenje, kao i prilagođenošću za svakodnevnu upotrebu.“

 

(215)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments