1. Home
  2. Zelene strane
  3. Prva fabrika baterija u Indiji ugrožava monopol Pekinga
Prva fabrika baterija u Indiji ugrožava monopol Pekinga
0

Prva fabrika baterija u Indiji ugrožava monopol Pekinga

180
0
Podelite sa prijateljima:

Zet indijskog kralja čelika polaže velike nade u konverziju katrana uglja u grafitne anode koje se koriste u proizvodnji baterija za elektromobile, kako bi na iskušenje stavio monopol koji u toj oblasti suvereno drži komšijska Kina.

Vikram Handa je prošlog avgusta osnovao kompaniju Epsilon Advanced Materials Pvt. To je prvi indijski proizvođač delova za litijum-jonske baterije. Sedište firme je u južnoj indijskoj saveznoj državi Karnataka. Kompanija nabalja sirovine iz najveće čeličane u državi čiji je vlasnik tast osnivača Epsilona, Sadžan Jindal. Handa planira da uloži 807 miliona američkih dolara kako bi društvo proizvdilo sto hiljada tona veštačkih grafitnih anoda do 2030. godine. To je. ugrubo rečeno deseti deo globalne tražnje.

Anodni materijali predstavljaju negativnu elektrodu u litijum-jonskim baterijama i kao takvi čine čak četvrtinu ćelijskih komponenti. Kina sada proizvodi više od 80% ukupnih svetskih potreba za anodama ovog tipa, uvozeći sirovine iz brojnih drugih država, uključujući tu i Indiju. Sada Handa ima plan da od izvoznika sirovina, Indiju transformiše u izvoznika veoma traženog gotovog proizvoda.

„Indija ima odlične predispozicije za proizvodnju baterija za električne automobile zbog dostupnosti potrebnih sirovina, politike podsticaja lokalne vlade koja je za te namene izdvojila čak 20 milijardi američkih dolara, kao i rastuće tražnje za proizvodima ovog tipa,“  reče četrdesetogodišnji Handa.

“Veoma sam optimističan u pogledu budućnosti Indije u proizvodnji baterija tokom sledeće decenije,“ rekao je on. “Biće potrebno dve, tri godine i puno uložene gotovine, ali će nakon toga novac u rekama poteći ka nama. Indija je tako veliko svetsko tržište automobila da je prosto nemoguće ignorisati ga.“

Nekoliko indijskih proizvođača automobila je obelodanilo planove o razvoju električnih vozila. Poslednji među njima je Bhavish Aggarwal’s Ola Electric Mobility Pvt. Iz kompanije Aggarwal smo čili da planiraju da njihov startap do leta 2022. godine proizvodi oko 15% svetskih potreba za elektro-pogonjenim trotinetima. U Indiju je stigla i kompanija Tesla Inc., koja je odabrala pomenutu federalnu jedinicu Karnataka za svoje sedište.

Za Indiju je ova teba od posebnog značaja jer se tamošnje stanovništvo bukvalno guši od očajnog kvaliteta vazduha. Usvajanje elektromobilnosti teče izrazito sporo, čemu doprinosi i nedostatak infrastrukture, loš ekonomski standard i visoke cene automobila. Globalni igrači takođe sporo dolaze u ovu državu. Indija trenutno ima neke pogone za sklapanje baterija, ali nema proizvođača baterijskih ćelija na svojoj teritoriji. U Kini je udeo EV u ukupnoj prodaji na nivou od oko 5%, dok BloombergNEF navodi da je taj procenat u Indiji skromniji od 1.

“Kada ste toliko zavisni od baterijskih ćelija iz Kine, vi zapravo nikada ne možete sniziti proizvodnu cenu,“ objašnjava Handa. Indija poseduje ekspertizu koja je nužna u proizvodnji baterijskih ćelija i raspolaže obiljem važnih sirovina, poput aluminijuma, bakra, elektrolita, nikla i ostalih ključnih elemenata u proizvodnji baterijskih ćelija, kazao je on i dodao „da dok svi pričaju o litijumu, veoma je mali udeo istog u samoj baterijskoj ćeliji.“

Matična kompanija Epsilona obrađuje katran iz uglja, koji uglavnom dobavlja od strane firme JSW Steel Ltd., pretvarajući ga u crni pelet ili tečnost koja se koristi u mnogim industrijama, počev od proizvodnji automobilskih guma pa sve do industrije boja. Tranzicija ka materijalima za baterije bi zahtevala dalju preradu katrana iz uglja, dok je Epsilon već patentirao izgled peći potrebne u procesu, i očekuje da na zaštitu ove godine preda još tri patenta. Trenuno, kompanija izvozi osnovne sirovine za anode na teritorije Kine, Japana i Evrope.

Domaća proizvodnja ključnih komponenti predstavlja kritičan faktor u usvajanju koncepta elektromobilnosti, u težnji da elektromobili brojčano nadvladaju konvencionalna vozila do kraja ove decenije. Mahindra & Mahindra Ltd. predviđa da će tome doprineti i ujednačavanje cena vozila iz oba segmenta, kao i ojačana infrastruktura potrebna za usvajanja EV.

“Ako se krene s brzim usvajanjem električnih vozila u Indiji, i sutra i Tesla dođe na našu teritoriju, onda će veliki deo proizvodnje anoda biti upotrebljen na domaćem tržištu,“ reče Handa. “Ubeđeni smo da ćemo nastaviti da se razvijamo i da ćemo prevladati na tržištu kao jedni od pionira.“

AutoRepublika

(180)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments