1. Home
  2. Zelene strane
  3. Volkswagen će voditi Evropsku baterijsku uniju
Volkswagen će voditi Evropsku baterijsku uniju
1

Volkswagen će voditi Evropsku baterijsku uniju

196
1
Podelite sa prijateljima:

Ova godina za sve velike automobilske kompanije označava početak ofanzive na tržište električnih automobila.

Volkswagen grupa je konglomerat koji stoji iza najambicioznijeg plana u okviru automobilske industrije, koji podrazumeva nameru da se priča o električnim vozilima učini uspešnom. Međutim, da li će se plan u potpunosti ostvariti ili će možda propasti, zavisi od sposobnosti grupe da razvije prateću industriju.

Sa platformama predviđenim za električne modele i njihovu listu, proizvodnja baterija je ono na čemu je trenutno primarni fokus u Volkswagenu. Prošle nedelje, Nemci su najavili formiranje Evropske baterijske unije, konzorcijuma kompanija koje za cilj imaju da „akumuliraju mnogo širu ekspertizu u oblasti proizvodnje baterijskih ćelija“.

Volkswagen je taj koji će voditi dotični konzorcijum, koji se sastoji od partnera od sedam članica Evropske unije i švedskog proizvođača litijum-jonskih baterija, kompanije Northvolt.

„Partneri iz oblasti istraživanja i industrije iz sedam zemalja članica EU, udružuju snage u konzorcijum Evropska baterijska unija“, saopštio je Volkswagen. „Sveobuhvatna saradnja u sektoru istraživanja će se naći u rasponu od proizvodnje sirovina, preko tehnologije i procesa proizvodnje ćelija, pa sve do reciklaže. Aktivnosti u sferi istraživanja će se takođe fokusirati na razvoj i kreiranje fabričkih tehnologija, koje će obezbediti  održivu, ekološki podobnu i konkurentnu proizvodnju baterija u Evropskoj uniji.“

Što se Northvolta tiče, reč je o istoj kompaniji koja je prošle godine najavila partnerstvo s BMW-om i belgijskom grupom koja se bavi reciklažom, Unicore, u cilju „potpunog i održivog vrednosnog lanca baterijskih ćelija“ u Evropi. Northvolt je trenutno u izgradnji najveće evropske fabrike za proizvodnju baterija u Švedskoj.

Još uvek nije jasna veza između Evropske baterijske unije (EBU) i Evropskog baterijskog saveza (EBA), lansiranog 2017. od strane Evropske komisije. EBA takođe uključuje Northvolt, pored EIT InnoEnergyja, Evropske investicione banke i Safta.

AutoRepublika

(196)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Ercegovac

Људи се уредно јавили на тендер и побиједили, шта је ту сад чудно ?