1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Ovaj Fordov pikap je prevalio 2,1 miliona kilometara za osam godina
Ovaj Fordov pikap je prevalio 2,1 miliona kilometara za osam godina

Ovaj Fordov pikap je prevalio 2,1 miliona kilometara za osam godina

13.40K
40
Podelite sa prijateljima:

Ako bismo pravili listu najpouzdanijih ikada proizvedenih vozila, šanse su velike da bismo na njoj videli Mercedes W123, Volkswagen Golf „dvojku“ i verovatno veliki broj Toyotinih i Hondinih modela. Izuzetno retko se spominju američki pikap kamioneti, iako su često sposobni nadživeti svoje vlasnike, i dan-danas se mnogi primerci iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka mogu videti na ulicama.

Ispred nas je sada Ford SuperDuty i to konkretnije F-350 iz 2013. godine koji je navodno tokom proteklih osam godina prevalio 1,3 miliona milja, što je oko 2,1 miliona kilometara „u našim parama“.

Konkretna brojka je nepoznata, pošto se sat zaustavio na brojci od 999.999,9 milja (1,6 miliona km), a trenutni vlasnik ga je kupio kada je F-350 na satu već imao 160 hiljada kilometara i redovno vodi dokumentaciju o ukupnoj brojci.

Pošto je reč o modelu iz 2014. godine, to nam govori da ga pokreće 6,7-litarski turbodizel „PowerStroke“ sa osam cilindara koji razvija 440 konjskih snaga i maksimalnih 1.166 Nm obrtnog momenta, dok je jedini menjač šestostepeni automatski.

Naravno, nijedno vozilo ne može da pređe takvu distancu bez većih (čitaj: skupljih) ulaganja u održavanje, pa je F-350 nedavno dobio novi menjač, a od skupljih kvarova, takođe je zahtevao i četiri turbo punjača i popravku sistema na pogon na sva četiri točka.

Vlasnik tvrdi da je uspeo da obori moj „rekord“ i da pređe čak 240.000 kilometara sa trenutnim pneumaticima, i da je samo dva puta morao da menja kočnice. Impresivna brojka, priznaćete, jer je ipak reč o kamionetu koji sa punom opremom i dizel motorom, ume da bude težak čak 3,2 tone.

Ali, ukoliko smatrate da je prešao takvu kilometražu vozeći na autoputu bez ikakvog opterećenja, grdno se varate. Vlasnik napominje da je većinski deo vožnje protekao u gradskoj vožnji pri brzinama do 80 km/h i da je redovno vukao veće terete sa alatom za rad na građevini, zbog čega mu je i bio potreban kamionet sa dizel motorom. F-350 je takođe dobijao tretman zamene motornog ulja i filtera na svakih 8.000 milja (12.800 kilometara).

Na kraju, vlasnik dodaje da je uradio jedan ne baš legalni zahvat, a to je ono šta u Americi zovu „paljenje uglja“. Reč je o skidanju svih „pomagala“ za pročišćavanje dima u auspuhu, a na taj način, F-350 je u stanju da „bolje diše“, mada emituje značajno više štetnih izduvnih gasova.

U Sjedinjenim Američkim Država ne postoji tehnički pregled i vlasnici vozila starijih od pet godina moraju da prođu testove izduvnih gasova svake druge godine. Nismo baš sigurni zašto bi vlasnik priznao ovako nešto, pošto je reč o veoma kažnjivom potezu, koji može da rezultira u odmazdi vlasti u visini i od nekoliko hiljada američkih dolara.

I … Da li još uvek postoji neko ko veruje da „Ford postoji samo da Opel ne bi bio najgori auto na svetu“?

Zoran Tomasović

(13400)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

40 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Бранило

445 миља на дан … могуће је … али није се вадио из аута 😉 😉 😉

Бранило

162 425 миља или ти 261397 километара годишње

Grozdan the Great

Postoji i dalje, ne moras to pitanje da postavljas opet 😉

P. S. Svaka cast za W123 😀

Yankee

Sta ti mladunac znas sta valja … 😉

Zoca

Znaju Ameri sta rade kad najluksuznija vozila kao Escalade ,Navigator (F-150)a sad i Grand Wagoneer (Ram1500) rade bas na osnovama ovih kamioneta .To je bas neunistivo.

Dusan

To znaci, da je godisnje prelazio 262.500 km sto je nemoguce!

DOLF

To je nešto preko 700km dnevno. U neku ruku nema zašto biti nemoguće. Neka je oko 8h dnevno vozi, oko 8h radio, normalno u obe vrednosti ulazi i usputna hrana i nužda, i ostaje mu oko 8h sna (neka kupanje i higijena uđe u ovu računicu).

Yankee

Sto bi bilo nemoguce? Ako je prevoznik dnevno prelazi i preko 1000 km ….

moron

I meni deluje nemoguće tih 262.500 km godišnje. Jer, ako je vozio 6 dana nedeljno, svaki dan bez prekida po 12 sati vožnje, morao je da ima bruto prosek brzine od skoro 70 km/h. A da je vozio po 10 sati ( a dva sata gubio na utovar i istovar, jelo, odlazak u WC (ako je i tamo išao), po gorivo i sl, već smo na efektivnom proseku brzine od 84 km/h, A čovek kaže „da je većinski deo vožnje protekao u gradskoj vožnji“ ???

Yankee

Deo za gradsku voznju verovatno nije istinit, ali nema neke velike razlike u brzini izmedju grada i autoputa na istocnoj obali. U gradu je obicno 45 mph, na autoputu 55 mph. Ako je prevoznik koji vozi celu Ameriku (a verovatno jeste) i jos ako radi u timu, preci 700+ km dnevno zapravo i nije toliko puno. Ja sam imao dane kada bi toliko dnevno presao sa Uberom bez da uopste napustim centar grada.

Don

Naravno da laze,diskusija je uzaludna.

Zoran

Ne laze ja licno presao za godinu dana 140 000 milja s pauzom 2 mjeseca

Don

Znaš kako Dino pocinje da priča svoje viceve tj laži? Evo nas, da vam ispričam jednu istinitu priču ….

Godzilla sa Morave

Ko kaže da je nemoguće,ja sam radio za čoveka koji je živeo 500 km od pariza.tri puta je nedeljno dolazio u Pariz,a druga dva dana je obilazio neki drugi grad.za vikend ne znam da li se vozio,ali znam da je na nekih 10-11 meseci menjao auto jer je taj prešao preko 200.000

DOLF

Lepa unutrašnjost, naručito instrument tabla i volan.

Yankee

@Renault Terminator,
Sta kazes, ne moze ni 30.000 km preci bez generalke? 😉

Renault Terminator

Pricica za laku noc…

Yankee

Istinita prica za laku noc … 😉

Renault Terminator

Kako za koga…

Yankee

Za onoga ko ga poseduje … 😉

Renault Terminator

Posjedovala ih je i moja bivsa firma u Canadi i to vise komada pa pricu znas..

Yankee

Posedovao sam i ja pa pricu znas … 😉

Renault Terminator

Znam,rijesio ga se i nikada ga vise nisi kupio od srece😁…

Yankee

8 godina sam ga imao …

Renault Terminator

Auuu Zoćo moj pa zar ti je toliko trebalo da skontas🙂…ajd da si Bosanac pa da razumijem,ali ti si moje loze krv,Krajišnik bre😉..

Yankee

Posle 8 godina prodao sam ga 70% placene cene … Javi mi kad neki Renault to uradi. 😉

Renault Terminator

Pa sto ga nemas opet u svom vlasnistvu kad ti je tako dobar…Ja Renault hvalim ali Renault i vozim, ne znam ni ja vise koji mi je po redu i opet sledeci auto bice Renault,da je krs i los sigurno mi ne bi svaki sledeci auto opet bio Renault.Kada pocnu da prave krseve i lose automobile promjenicu brend.

Yankee

Zato sto sam preselio u stan u centru grada i pikap mi vise ne treba. Kad mi opet bude trebao opet cu kupiti Forda.

Zoca

Ja mislim da je „skinuo“ kilometrazu tj.miljazu.😀

hiki

Mmogo službenih auta se vozi u dvije smjene 😉

Goran

ajde da se lažemo

Don

Vako se jednom i nas Musa zainatio kad su ga zajebavali da njegov tadašnji Fiat nemre prec ni 100k km jer je talijansko smeće, a mi znamo da svabo šta napravi…. Sjedite djeco, da vam ispričam jednu istinitu priču..krenu Musa sa propovjedi…i tako ti ja taj dobri, stari Uno stavim na valjke kod mog druga, i opletem par dana u mjesecu teretanu za Una. Da ga vidiš poslije, ganjc nov a ima milju manje 1 km na brojčanik. Sve devetke bile i opalim ja jedan selfi, da se vidi , nek se zna. Dolazile sve lole iz varoši da vide… Pročitaj više »

Renault Terminator

Fiat Saicento 1.1…bio je zalutao u porodicu,tacnije kod caleta.Kupio ga sa 60.000 i kusur kilometara…prodao ga je sa 300.000 predjenih kilometara,motor netaknut,kap ulja nije trosio.Auto se bukvalno poceo raspadati,trapovi,limarija,mijenjac,enterijer..dzabe je bilo vise krpiti,prosto nije bilo efekta,nije vrijedelo,auto se poceo raspadati…ali motor je sljakao kao sat,nevjerovatno.Tako da ne treba bas ignorisati kvalitet Fiatovih motora,dok sve ostalo je ravno nuli po kvalitetu,ljepoti,izdrzljivosti..

Zoca

Isto negativno iskustvo: ocajna karoserija-odlican motor sa Renaultom 14.Motor 1.2 bio je iz tadasnjeg partnerstva sa Pezoom.To ne znaci da Reno pravi i danas automobile kao sto je pravio 1979.god.A ni Fiat . 500X NPR.100000 KM bez problema na testu Auto-bilda koji znamo kakav je….

Dejan

Salji u srbiju presao je samo 100 000 km…

Luca Torelli

Svi skidaju kilometražu, ali ovaj gospodin je dodaje

Golf

Prešo i sve živo zamenio.

Vasilj

Imao sam jednu metlu koja me je sluzila 20 godina. Menjao sam joj samo dvanaest puta donji deo i sest puta drzalje.

Yankee

Vazi Trigger … 😉

Robi

Verujem da je ovoliko presao,tamo su prostranstva ogromna. U naftaskim firmama gde sam radio imali smo neke od modela Ford Ranger,Toyote Hilux,Mazde BT50 koje su godisnje pregazile 120-160.000km,auta su bila dezurna,rad non stop,12h smene,samo se vozaci menjali kao na Le Manu i gasio sa samo dok se toci na pumpi. Razvoz delova,ljudi,opreme…Bilo koji otvoreniji/regionalni put je dobar za ovo i uz redovan servis sve je moguce.