1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Ova Kia Soul je do sada prevalila oko 700 hiljada kilometara
Ova Kia Soul je do sada prevalila oko 700 hiljada kilometara

Ova Kia Soul je do sada prevalila oko 700 hiljada kilometara

682
1
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko pitate vlasnike korejskih brendova poput Hyundaija i Kije, zašto su izabrali baš njihov automobil, šanse su velike da će vam reći da razlog leži u tome što prodaju pouzdanost „velikih igrača“ poput Toyote i Honde, a da su pritom značajno pristupačniji. Ne može se baš reći da bar donekle i nisu u pravu, pošto su Hyundai i Kia prethodnih decenija ipak napredovali brzinom svetlosti, i postali izuzetno cenjeni proizvođači koji su u stanju da zagorčaju život Toyoti, Volkswagenu, General Motorsu i mnogim drugima, ali da li zaista mogu u isti koš sa njima i po pitanju pouzdanosti?

Na kraju dana, na ulicama se još uvek mogu videti Toyota Corolla, Volkswagen Golf i pikap Chevrolet C/K stari i po dvadeset ili trideset godina, ali ne pamtim da sam ikada na ulicama video neki automobil iz Južne Koreje, koji bi bio stariji od nekih desetak godina.

Iz američke savezne države Oregon nam stiže odgovor da ova dva brenda ipak mogu da budu izuzetno pouzdani. Konkretno, reč je o modelu Kia Soul koji se prodaje širom sveta već trinaest godina. Soul se pokazao izuzetno popularnim zahvaljujući svojim kockastim linijama, čime je prostor enterijera iskorišćen do maksimuma, a pritom će istanjiiti vaš novčanik manje nego konkurenacija.

Jedan Amerikanac je očigledno smatrao da je Soul idealan automobil za taksi službu, pa je kupio primerak iz 2016. godine i tokom proteklih pet godina, čovek je prevalio 434.319 milja. Prevedeno na jednostavniji, odnosno „evropski jezik“ brojka iznosi 694.910 kilometara, što bi bila impresivna cifra i za mnoge skuplje četvorotočkaše, a posebno za onaj pristupačni poput Soula.

Pošto je reč o vozilu iz 2016. godine, to nam govori da je deo druge generacije koja se proizvodila od 2014. do 2019. godine. Pokreće ga atmosferski 2,0-litarski benzinac sa 151 konjskom snagom i maksimalnih 186 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosi na prednje točkove preko šestostepenog automatskog menjača.


Ali da se vratimo našoj priči. Automobil se nalazi u Toyotinom izložbeno-prodajnom salonu Lithia Toyota of Springfield u istoimenom gradu koji se nalazi u saveznoj državi Oregon. Na pitanje „šta neka Kia radi u Toyotinom salonu“, možemo zaključiti da ga je vlasnik preprodao tokom kupovine nekog japanskog automobila, pa Lithia Toyota pokušava da uradi istu stvar. Ali, na vozilu se nalazi izuzetno visoka cena od 9.995 američkih dolara, što je značajno više nego što je realistična vrednost ovog mališana.

Limarija deluje izuzetno očuvano, a na automobilu se još uvek nalaze natpisi taksi kompanije za koju je nekadašnji vlasnik radio (GO Taxi). U poređenju s fabričkim modelom, čini nam se da je jedina modifikacija kožna maska na haubi koja je namenjena da spreči oštećenje od kamenčića. Ironično, ovaj detalj se u Americi zove „bra“, a bukvalni prevod je „ženski grudnjak“.


Neko će sumnjičavo reći nešto poput: „na toliko kilometraži ko zna šta je sve menjano i koliko je generalki urađeno“, ali zaista nije tako. Salon je podelio takozvani „VIN“ broj zahvaljujući kojem se može proveriti celokupna istorija vozila, a od 36 poseta servisu, sve one su bile povezane samo sa regularnim održavanjem poput zamene ulja i filtera, i ostalih potrošnih delova.

I, šta kažete… Da li još uvek sumnjate u pouzdanost korejskih vozila?

AutoRepublika

(682)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Tile

Ispod haube 4cilindrucni atmosferski motor sa indirekrnim ubrizgavanjem