1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Istraživanje: Kako se menja autonomija elektromobila u zavisnosti od brzine kretanja
Istraživanje: Kako se menja autonomija elektromobila u zavisnosti od brzine kretanja

Istraživanje: Kako se menja autonomija elektromobila u zavisnosti od brzine kretanja

494
5
Podelite sa prijateljima:

Nemačka kompanija čija je osnovna delatnost iznajmljivanje automobila, organizovala je interesantan test. Naime, oni su uporedili elektromobile pri različitim konstantnim brzinama kretanja vozila na lokalnim autoputevima, pri čemu je u prvom navratu ona iznosila 130, a u drugom 150 km/h. Test je izveden sa ciljem poređenja potrošnje energije, odnosno sagledavanja autonomije zavisno od brzine kretanja baterijskog automobila.

Kao što verovatno i očekujete, predmetni rezutlati pokazuju značajne osciliacije u pogledu dometa elektromobila, a spram brzine kojom se kreću.

Čak i pre eksperimenta je bilo jasno da je vožnja autoputem Ahilova peta baterijskih automobila, odnosno da uz porast brzine kretanja vozila ovog tipa, nesrazmerno raste i utrošak energije. Kako bi proverili kapacitete aktuelne generacije vozila, Nemci, odnosno kuća Nextmove je na deonici dugoj 170 kiliometara, odnosno po 85 km u svakom smeru, provozala više modela.

U odlasku su se automobili kretali (u najvećem broju zemalja) zakonom dozvoljenom brzinom od 130 km/h, dok je brzina vozila u povratku podignuta za još dodatnih 20 km/h. Rezultati su pokazali da potrošnja zavisi od brojnih parametara: težine vozila, aerodinamičkih potencijala, upravljanja energijom, pa i samih baterija.

Već prema očekivanju, ali i u skladu sa najvišim stepenom iskustva u proizvodnji vozila iz BEV segmetna, modeli američkog proizvođača Tesla su postigli najzapaženije rezultate. Ispostavilo se da je Model 3 najekonomičniji među njima, ali da ni korejska Kona ne zaostaje značajno. Nasuprot njima, predstavnik marke Audi nije zablistao tokom ovog ispitivanja.

Uostalom, pogledajte rezultate i sami, zanimljivi su.

AutoRepublika

(494)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Nihovo vreme tek dolazi….sa novijom generacijom baterija… vecim kapacitetom. Sada du odlicni za gradske voznje i nize brzine. Mislim… meni je na cca 20.000km godisnje prosecna brzina oko 40kmh. Vecina magistralni put. Koliko se zapravo % predjenog puta provede sa brzinama vecim od 90kmh…

moron

Meni je prosek 37 km/h na fijatu na poslednjih oko 20 kkm, a na SW mi je prosek oko 60 km/h na poslednjih oko 50 kkm (od kada ga više uglavnom i ne vozim po gradu).

moron

Da je vreme punjenja baterija testiranih dugoprugaša kraće, ovo i ne bi bio problem.

Joseph

Koliko puta godišnje praviše više od 500km u komadu? vjerojatno par puta… Punjenje od 1h dobro dođe za pauzu nakon 500km 🙂

Don

Koja laž i obmana.