1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Koliko Amerikanci mesečno troše na automobile?
Koliko Amerikanci mesečno troše na automobile?

Koliko Amerikanci mesečno troše na automobile?

724
6
Podelite sa prijateljima:

Postoji ono verovanje da svako u Americi vozi novi automobil ili barem onaj koji je još uvek pod fabričkom garancijom u trajanju od tri godine, ali je takva priča daleko od realnosti. Protekle godine je prosečna starost četvorotočkaša „preko bare“ dostigla rekordnih 12,2 godina, a iako mnogobrojni klasici definitivno „ubijaju“ prosek, na kraju dana je činjenica da Jenkiji voze starije automobile nego ikada ranije.

Neko će reći da je glavni krivac sama ponuda novih vozila i da se njihove cene otimaju kontroli, pa je tako protekle godine prosečna prodajna cena bila preko 47 hiljada dolara, a u vreme pisanja ove priče postoji samo sedam novih modela za koje je potrebno izdvojiti manje od 20 hiljada „zelembaća“. Po prvi put možemo da vidimo kredite i u trajanju do sedam godina, mada se malo ko odlučuje za njih pošto sa sobom donose veće kamate i većina kupaca bira petogodišnji kredit.


Dva izvora su nedavno napravila zanimljivu analizu o tome koliko Amerikanci trenutno plaćaju mesečno za otplatu svog ljubimca. I, ako je verovati kolegama sa sajta Edmunds.com, potrebno je 656 dolara za mesečnu ratu, dok Moody Analytics kaže da je brojka zapravo 712 najmanjih zelenih novčanica.

U navedenu sumu je uračunata samo brojka koju prosečan Jenki svakog meseca vraća banci, a na to treba dodati i obavezno osiguranje i naravno troškove održavanja vozila i rashode koji nastaju prilikom kupovine benzina. Takve cifre je nemoguće analizirati pošto zavise od dosta uslova.

Primera radi, mnogo toga igra ulogu u cenama osiguranja kao što su vozačka istorija, koliko je automobil popularan kod lopova, u kom delu grada živite, gde ga parkirate u toku dana i još mnogo toga. Troškove potrošnje goriva je još teže analizirati kada znamo da vozila imaju različitu potrošnju, vozači prelaze drugačije svakodnevne distance, a i cene goriva se razlikuju zavisno od saveznih država.


New York Times takođe piše da je prosečna kamata za nove četvorotočkaše 5,08% ukoliko birate pozajmicu u trajanju od pet godina, odnosno 8,46% ako izaberete polovnjaka. Mediji nastavljaju da kritikuju automobilske proizvođače što nude uglavnom skuplje modele, ali istovremeno viđamo i trend gde se Amerikanci zadužuju više nego ikada pre, u želi da žive onaj „američki sin“.

Poslednji put kada se tako nešto desilo je bilo pre petnaestak godina posle čega nas je pogodila velika recesija, pa mediji upozoravaju da nas čeka ista budućnost.

AutoRepublika

(724)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„u vreme pisanja ove priče postoji samo sedam novih modela za koje je potrebno izdvojiti manje od 20 hiljada „zelembaća“.“ Malo šokantan podatak za mene. Mislio sam da je veći izbor tih jeftilena. „ako je verovati kolegama sa sajta Edmunds.com, potrebno je 656 dolara za mesečnu ratu“ u proseku Ako je prosečna prodajna cena vozila prošle godine „bila preko 47 hiljada dolara“, a period otplate u proseku svakako znatno kraći od 7 godina ( jer razumem da se tek sada javlja tako dug period otplate kao nov bankarski proizvod ), zar to nije u proseku mala mesečna rata ( za… Pročitaj više »

Yankee

Dosta „prodatih“ vozila su zapravo lease, gde manje placas mesecno, ali ih moras vratiti kad lease istekne (obicno 2 ili 3 godine). Sa lease takodje moras da platis odredjenu sumu kad ih uzimas, tipa $3.500 moras odmah uplatiti i onda bude $350 mesecno (napamet brojevi). Cak i kod regularne kupovine obicno zahtevaju neki „down payment“, tipa nece banka da ti da kredit od $60.000 na Ford F-150 ako nemas $5.000 da uplatis odmah.

Iznogud Časni

Znaci, moras bit žešća budala da bi lizo. To je onda skupo, sto bi reko Bebe, dodje te ko Iznoguda 3.14cka.

Yankee

Pa sad, zavisi sta zelis. Ako ti je cilj da menjas auto svakih 3-5 godina, onda se lease vise isplati jer je mesecna rata puno manja plus troskovi odrzavanja su uracunati u cenu vozila i uvek vozis auto pod garancijom tako da ne moras da brines ni o troskovima odrzavanja ni o troskovima popravki. Lease obicno rade velike korporacije gde svojim radnicima daju aute, negde sam citao da je vecina „prodatih“ Mercedesa, BMW-a i Audija u Americi zapravo „lease“. Doduse, sa lease si ogranicen koliko mozes da vozis, obicno je granica 12.000 milja godisnje, a za sve preko placas kaznu.… Pročitaj više »

'79 DeVille

Za firmu lease je dobra opcija zato što je lease samo liability, a ‘vlasnistvo’ asset I liability, potencijalno double liability.

'79 DeVille

Lease cost je poslovni izdatak i poreski benefit. Fizičkom licu se uglavnom ne isplati.