1. Home
  2. Prezentacije
  3. Pred vama je McLaren Artura! (GALERIJA)
Pred vama je McLaren Artura! (GALERIJA)
0

Pred vama je McLaren Artura! (GALERIJA)

235
0
Podelite sa prijateljima:

Britanski brend predstavio je svoj prvi plug-in hibridni automobil. 

Dakle, McLaren odlazi korak dalje u primeni hibridne tehnologije i predstavlja svoj baterijski model. Artura je automobil na kojem je razvojno odeljenje ove marke radilo „od nule“. Hibridni pogonski sklop isporučuje gotovo 700 ks, a dizajneri su se pobrinuli da podare jedinstven izgled ovom modelu kako spolja, tako i iznutra.

Artura je daleko od malog automobila. Ovaj novitet dugačak je 4.531 mm, širok 2.080 mm, visok samo 1.193, uz međuosovinsko rastojanje od 2.640 mm. Prtljažnik je kao što je to i običaj sa ovakvim vozilima vrlo skroman – svega 160 l korisne zapremine.

Što se tiče samog dizajna, već na prvi pogled jasno je da se radi o jednom McLarenu. Dizajneri su uklopili novi model u aktuelni stil ovog proizvođača, ali i da ga učine dovoljno prepoznatljivim sa vrlo atraktivnim izgledom. Kabina je čini se malo modernija u odnosu na ostatak game McLarena, a u nju se mogu smestiti dve osobe. Ispred vozača je digitalni instrumentalni panel, dok na centralnoj konzoli dominira ekran osetljiv na dodir dijagonale od 8 inča.

McLaren se posebno ponosi skromnom masom vozila od svega 1.495 kg, koja je postignuta obilatom upotrebom laganih materijala duž celog automobila. Mala masa je bila jedan od prioriteta, pre svega zbog upotrebe hibridne tehnologije, ali i boljih performansi.

Hibridni pogonski sklop kombinuje 3,0-litarski V6 biturbo agregat koji isporučuje 585 ks i 585 Nm sa elektromotorom, te je vozaču ukupno na raspolaganju velikih 690 ks i 720 Nm. Snaga se na točkove prenosi putem osmostepenog automatskog menjača sa dvostrukom spojnicom.

Performanse koje omogućava McLarenov hibrid su fenomenalne. Juriš do „stotke“ se obavlja za ravno 3 s, do 200 km/h stiže se za 8,1 s, dok se do 300 km/h dolazi za 21,5 s. Maksimalna brzina iznosi 330 km/h, dok koristeći samo električnu energiju Artura može stići do 140 km/h.

Kako se radi o plug-in hibridu, i ovaj model ima EV režim, kada se koristi samo električna energija skladištena u bateriji kapaciteta 7,4 kWh. Artura tako može preći 30 km koristeći samo struju.

McLaren će Arturu nuditi u četiri trima: Standard, Performance, Techlux i Vision. Britanski proizvođač nudi pet godina garancije za automobil, i godinu dana više na hibridni pogonski sklop. Prvi primerci Arture biće isporučeni novim vlasnicima tokom leta ove godine.

AutoRepublika 

(235)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments