1. Home
  2. Prezentacije
  3. Lansirana veća i jeftinija Toyota Yaris Cross
Lansirana veća i jeftinija Toyota Yaris Cross
5

Lansirana veća i jeftinija Toyota Yaris Cross

6.08K
5
Podelite sa prijateljima:

Toyota Yaris je u poslednjih deset godina egzistirala u dva oblika. Glavna porodica (sada u seriji XP210) je u ponudi na tržištima solidne platežne moći (Evropa i Japan), dok je alternativni i pristupačniji Yaris sklapan za jugoistočnu Aziju i Južnu Ameriku. Potonji je prošle godine preživeo i smenu generacija, dok je sedan po imenu Toyota Yaris Ativ iz serije AC100, postao prvi model nove palete.

Sada je ova politika podeljene ličnosti zadesila i Yarisovu verziju SUV, pa je Toyoti Yaris Cross iz porodice modela s petoro vrata XP210, a koja se proizvodi u Japanu i Francuskoj od 2020. godien, priključen još jedan varijatet. Nosiće kodnu oznaku AC200. Debi je bio upriličen u Indoneziji.

Avaj, ni trunke retro šmeka ovde nema. I mi smo, uostalom kao i druge automobilske redakcije širom sveta, bili zbunjen i novom objavom Toyote, onom od pre par dana. U njoj se pojavila fraza “Urban Cruiser Icon” i nju bi trebalo shvatiti bukvalno, a ne kao ime budućeg vozila. Kažu da je u pitanju nova ikona među gradskim krosoverima.

Uzgred budi rečeno, Toyota je takođe shvatila da je donela konfuziju, pa su brzinski izmenili već puštena u etar saopštenja za javnost.

Ako kažemo i budemo u pravu da je Yaris Cross za Evropu i Japan utemeljen na arhitekturi TNGA, onda je red da navedemo i da je za ovde prikazan automobil upotrebljena prostija i jeftinija platforma DNGA (Daihatsu New Global Architecture).

Arhitektura Indonežanina pretpostavlja sistem oslanjanja koji je isti (napred Mekferson, nazad torzija), ali je međuosovinski razmak ovog krosovera vidno veći, pa meri 2.620 milimetara umesto evropskih 2.560 mm.

Opšte uzev, alternativni Yaris Cross je značajno gabaritniji od evro-japanskog rođaka. Po dužini je impresivniji za 130 milimetara (do 4.310 mm), širina je veća za 5 mm (1.770 mm), dok je i visina superiornija za 20 mm (1.615 mm). Posmatrano iz vana, iako su automobili slični, indonežanski Cross deluje masivnije i uglovitije, dok su kod njega dodati i prozori u zadnjim stubovima.

Enterijer krase sve one tipske „vrline“ (da ih tako nazovemo) savremene Toyote. Skuplje verzije nude šest vazdušnih jastuka, implementiran je i sedmoinčni ekran s virtuelnom instrumentacijom, multimedijalni sistem s monitorom od 10,1 inča, elektropokretanim vozačevim sedištem i sistemom kamera za pun nadzor nad neposrednim okruženjem vozila. Prisutan je čak i panoramski krovni otvor. Obezbeđeno je i prisustvo koktela elektronskih pomagala objedinjenih pod imenom Toyota Safety Sense.

Dve su modifikacije date kupcima na izbor. Bazična verzija poseduje četvorocilindarski atmosferski benzinski agregat zapremine 1,5 litre sa 106 konjskih snaga i 138 Nm najvišeg obrtnog momenta. Ovaj motor se druži s petostepenim ručnim menjačem, ili s CVT-om.

Druga verzija podrazumeva hibrid s blago ispumpanim istim motorom. Nudi 91 konjsku snagu i 121 njutn metar obrtnog momenta. Pomaže mu električni motor od 80 „konjića“ i 141 Nm obrtnog momenta. Družinu upotpunjuje elektromehanički varijator, dok je prenos snage uvek i samo na prednjoj osovini.

Proizvodnja modela zvanog Toyota Yaris Cross će krenuti u junu i to u indonežanskoj fabrici čijim radom upravlja zajednički poduhvat Toyota Astra Motor. Prema preliminarnim infomracijama, na lokalnom tržištu se očekuje cena od oko 21,7 hiljada evra, dok se za evropski Yaris Cross na našem kontinentu traži oko 24,4 hiljada evra, pa naviše.

Na tržištu Indonezije (a onda i ostalih tržišta jugoistočne Azije), nova Toyota će se za naklonost vozača boriti s modelima poput onih s imenom Hyundai Creta i Honda HR-V.

AutoRepublika

(6079)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Po dužini je impresivniji za 130 milimetara (do 4.310 mm)“

Ovaj produženi bi bio logični izbor za Evropu i SUV B segment u kome se (evropski) Yaris Cross ( od 418 cm ) „bori“, jer su tu svi ostali duži ( npr. Duster i HR-V po 434 cm ) .

igi

… a i ružnija.

Tikola Nesla

🤮

Matija

Jos jedna Tojota koja lici na Darth Vadera! U cemu se sastoji to zadovoljstvo? 🙁

Dilema

Toyota u Sol paketu opreme crvena boja, kupljena za 21 000e.