1. Home
  2. Testovi
  3. AR test „iz pera vlasnika“: Peugeot 1.2 100 Allure Premium 2008 razloga za ljubav
AR test „iz pera vlasnika“: Peugeot 1.2 100 Allure Premium 2008 razloga za ljubav
94

AR test „iz pera vlasnika“: Peugeot 1.2 100 Allure Premium 2008 razloga za ljubav

6.31K
94
Podelite sa prijateljima:

Znam, naslov je malo „francaise“… I malo sladunjav, ženskast, gotovo čipkast, nek nam oproste sve feministkinje ovog sveta, ali februar je mesec ljubavi, Francuska i Pariz su asocijacija na ljubav, Pežo je asocijacija na Francusku, a baš ovaj Pežo 2008 u boji „artense grey“ je asocijacija na moju nasmejanu suprugu.

Ona je nakon dve i po godine vlasništva i 44.444 km na satu još uvek oduševljena kao i prvog dana i sigurno će nabrojati više od 2008 razloga za to, a ja ću se potruditi da budem, kao pravo™ muško, hladan i objektivan i nađem i poneku manu i prenesem vam čak ukupno dve mane koje je ona zapazila.

Na pamet mi padoše Mel Gibson i Helen Hunt i njihova fantastična komedija „What women’s want“ ( „Šta žene žele“), čini mi se da su inženjeri Pežoa serije 2 uvek imali neke tajne moći čitanja ženskih želja prilikom konstrukcije ovih modela. Uvod miriše na baš lepo potplaćenog auto novinara koji je nedeljama, diljem Francuske, tamanio francuske đakonije o trošku Pežoa 😊

Kako i zašto smo odabr… je odabrala baš Peugeot 2008

Priča o dizajnu

Pežo 2008 druge generacije je dobitnik prestižne RED DOT nagrade za dizajn za 2020. godinu. Žiri je doslovno rekao „Sa svojim izvajanim površinama, moćnom siluetom i izražajnim dizajnom prednjeg dela Pežo 2008 odiše samopouzdanjem i poseduje visoku dozu prepoznavanja“.

Meni se, iskreno, nakon prvih fabričkih fotografija eksterijer i nije baš dopao. Delovao mi je suviše agresivno, gotovo amerikanizovano, pogotovu spreda, a u detaljima i malo kičasto (kamionski gril GT line verzije, upotreba klavirskog laka na prednjem braniku, trouglaste izlomljene plohe na bokovima i slično).

Ali mene, kao osvedočenog apriori protivnika krosovera Pežo 2008 i nije posebno interesovao, ja sam želeo da supruzi nakon prelepog Citroena C3 kupim Pežo 208 i time ispunim i svoj davni dečački san o jednom nebo plavom Pežou 205 koji je vozio moj rahmetli dajidža. Moja supruga je ODMAH nakon prvog pogleda u salonu znala da je 2008 taj automobil koji želi. Par pogleda i „case closed“ jer žene znaju bolje i pragmatičnije su od nas, bar kad je reč o automobilima. Mi se, uglavnom ponašamo emotivno i često neracionalno, tj. kao žene, ali u vezi nekih drugih stvari.

Supruga je odmah snimila smešan, uzani otvor zadnjih vrata na Pežou 208, nedostatak prostora pozadi, rekla je da joj otpozadi 208 deluje kao da je udaren, a moji argumenti da nam ni ne treba toliko prostor u drugom automobilu pozadi i da je 208 u istoj opremi skoro 30% jeftiniji su odmah odbačeni jer često vozimo dvoje dece i jedno mora pozadi, deca rastu, imamo skoro tri tinejdžera… Elem, nisam se ja odmah predavao, nego sam se nadao da će vremenom njeni stavovi omekšati i da ću se ipak naći za volanom 208-ice, uostalom šta je lepše od kombinacije Honda za put i krivine, a lepuškasti Pežo za grad, škole i stadione.

Jedne večeri avgusta 2020. u jeku korone, sam u sami sumrak šetao Nehruovom ulicom sa jednim rođakom i našim omiljenim komentatorom neprikladnog imena i onda se u daljini pojavio neki crni automobil koji je poput Supermenovog kriptonita sjajio u toj noći, krao redom svima poglede i pažnju i zaista je moćno „stojao“ na točkovima, došao je do nas, zaslepljujući nas onim dubokim i oštrim LED očnjacima, uradio polukružno i pokazao ponosno ona tri reda kao krv crvenih led kandži pozadi i visoku, malenu, ali moćnu pozadinu! Bio sam oduševljen! I da RED DOT je imao pravo, 2008 ima zaista moćnu siluetu i posebno izražajan stav.

O enterijeru ne treba trošiti reči, enterijer izgleda kao da je iz par klasa više. Zaista ne postoji automobil u klasi koji ima ovako kvalitetan i uzbudljivo dizajniran enterijer. Kao u Audijima pre aktuelne modelske generacije, enterijer je za čistu desetku, od dizajna, do kvaliteta materijala na prednjoj tabli. Izrada vrata je ipak na nivou B segmenta i tu se jasno vidi ušteda. Što se tiče i-kokpita, meni odgovara, savršeno, a ja sam na nivou prosečnog Crnogorca, tj. 184cm, a oni su druga najviša nacija u Evropi. Pre nego što osudite i-kokpit promptno, spustite maleni volan u krilo, podignite sedište i odvezite se negde makar pola sata. Nakon početnog šoka shvatićete da i-kokpit, bar za gradske vožnje je sasvim opuštena i relaksirana ponuda.

Priča o komforu i praktičnosti

Kada sam 17. Avgusta 2020. otišao u salon Auto Nena da preuzmem taj „artense grey“ 2008  zaista nisam mislio i nisam se ni nadao, da je automobil uopšte posebno vredniji od recimo našeg prethodnog superminija Citroena C3 1,2 100 Shine , zapravo sam mislio da sam ispao magarac jer sam platio puno više nego što sam trebao.

Pazite, u 2008 ja sa 184cm mogu da sednem i sa šeširom na glavi, sedišta imaju bolju podršku i oblik nego u C3, a tamo su baš široka i udobna. Iza mene sasvim komotno sednem i pozadi i ne moram da skidam onaj šešir, a kolena su mi komotno udaljena od prednjeg sedišta. Prtljažnik je sa 435 litara čak 55 litara veći nego u VW Golfu, a pri tom malo testera ističe da je u Allure opremi bar prtljažnik na dva nivoa, pri čemu može gornja podnica ima dva lica, može da se postavi pod uglom od 45 stepeni radi lakšeg pristupa donjem nivou, ima kukice za kačenje itd. Naravno za maksimalan kapacitet i najveći broj kofera je najbolje tu policu ostaviti kući pre polaska na dalji put.

Ako pogledate ovaj link pažljivo, uočićete da je 2008 5 cm duži od Golfa 7 generacije na primer, da je 3 cm uži i sve to uz 6cm viši klirens, znatno lakši ulazak, bolju preglednost i 55l veći prtljažnik. Sada Vam je jasno zašto su po meni krosover B segmenta zaista savršeno rešenje za svakodnevne obaveze u gradu i zašto hečbek automobili C segmenta gube bitku na tržištu. Ako Vam je pretežno stanište grad, a prostranost, praktičnost i udobnost bitne SUV B segmenta poput Pežoa 2008 će Vas vrlo brzo potpuno razoružati.

Moram nešto da Vam priznam… ja sam Hondaš u duši i u to vreme sam imao Hondu Civic 10. generacije koji je predstavljen na ovim stranama i koji važi za jedan od najprostranijih automobil kompaktne C klase… elem nekoliko puta se desilo da odemo na kraće izlete sa 2008 i moja tri Indijanca (redom 17, 15 i 12 godina) su bili tiši i sretniji u Pežou. Izgleda da za osećaj prostranosti i svetline 97cm prostora za glavu od sedišta do plafona više znači nego par cm vise prostora za kolena napred i u širinu u Civicu. Nakon prodaje Civica, mi 2008 koristimo za dalja porodična putovanja, a ja sam za svoja solo putovanja Civic zamenio Mazdom 3. Ni ne pokušavjte da tri tinejdžera i prtljag spakujete u Mazdu 3 ili VW Golf!

Mislićete da sam subjektivan ili korumpiran kao naši domaći novinari koji sve automobile hvale redom, ali udobnost Pežoa 2008 je možda čak i veći adut od iznenađujuće prostranosti. Akustička udobnost je za jedan automobil B segmenta apsolutno neverovatna i svedoči napretku auto industrije i mislim da je zbog toga 208/2008 bio automobil godine u Evropi. Da, 2008 je tiši i od klasu većeg Civica. Na slikama možete videti tri široke i mesnate gumene lajsne na vratima i pragovima koje izgledaju kao da im je mesto na nekom ušuškanom premijum vozilu.

Automobil je u srednjem paketu Allure Premium obuven u 215 50 R17 pneumatike i oni dodatno peglaju neravnine na putu, a svojim profilom olakšavaju penjanje na nepristupačne parkinge i ivičnjake. Da, ovaj Pežo je definitvno pravi predstavnik klasične francuske škole udobnosti.

Priča o voznim osobinama

Od SUV vozila B segmenta ne možete očekivati uzbuđenje na otvorenom putu i posebno zabavne vozne osobine. Ne može jare i pare. Ali ako očekujete da ćete se u Pežou ljuljati u krivinama i da će menjač zapinjati kao kod nekadašnjih Pežoa, budite spokojni, 2008 je stabilan i siguran, predvidljiv, menjač je korektan, ali 2008 uzbudljiv nije i ne može da bude, jer sportski SUV i dinamičan SUV ne postoji, zakone fizike je nemoguće savladati i na štiklama ne možete brzo trčati.

Mazda CX3 koju sam imao priliku voziti nekoliko meseci je za otvoreni put dinamičniji izbor, ali je u kategoriji prostranosti i udobnosti znatno skromnija u odnosu na našeg lavića.  Ako automobil pretežno koristite za otvoren put, a baš mora SUV B segmenta (a zašto mora pobogu?) Mazda CX3 i Ford Puma su znatno bolji izbor, ali oba automobila su prostranošću i udobnošću bliže klasičnim supermini modelima B segmenta, nego 2008 visokim standardima.

Dakle, ovo je automobil za grad i za nekoliko daljih putovanja godišnje, za opuštenu, tihu, udobnu, sigurnu i predvidivu vožnju. Naravno da možete ići brže, ali granice ćete znatno pre osetiti u krivinama nego u Vašem vozilu C segmenta. Ovde Civic, Mazda i Golf lagano dobijaju bitku, ali ako niste auto entuzijasta, vozite u skladu sa ograničenjem ili 20-30km/h iznad zakonskih limita granice možda nećete ni osetiti, niti trebati više.

2008 ima opuštenu vozačku poziciju koja garantuje preglednost puta i prostora ispred, lak uzlazak i izlazak iz vozila napred i pozadi i udobnu vožnju. Moram istaći jednu manu. B stub je preširok i preglednost bočno je prilično loša. Zapravo i napred je vetrobran, poput glisera,, zbog visokog klirensa i ravne linije prednjeg dela prilčno uzan to jest nizak, ali su granice automobila jasno vidljive.

Priča o motorima

Pežo 2008 se nudi sa poznatim 1.2 PureTech benzinskim turbo agregatima PSA grupacije sa 100 i 130ks i sa 1.5 HDI agregatima od 102 i 130ks. Takođe postoji i e-2008 sa električnim pogonom, ali koliko znam on nije u ponudi kod nas i ne bih ga komentarisao.

Kod prve generacije Pežoa 2008 osnovni motor je bio 1.2 atmosferski motor sa 82ks, ali je u drugoj generaciji 1.2 turbo sa 100ks postao početni izbor.

Ja sam hteo da kupim 1.2 turbo sa 130ks, ali 2020. se nije garantovao rok isporuke i jedino je automobil koji smo kupili imao kombinaciju osnovne, dodatne opreme i naravno boje koja je nama bila prihvatljiva. 1.2 turbo sa 100ks je apsolutno vrlo dobar izbor, za grad je odličan, ostvaruje 205nm obrtnog momenta, tako da lako pokreće vozilo sa oko 1250kg težine. Ubrzanja i među ubrzanja su sasvim pristojna, 0-100 za 10.9s. Apsolutno ne morate da se plašite ovog motora na otvorenom putu, ja kad vozim sam na svojoj redovnoj destinaciji do Beograda i Budve postižem sasvim zadovoljavajuću prosečnu brzinu i daleko od toga da su šleperi i autobusi problem za ovaj agregat.

Sigurno je da je 1,2 turbo sa 130ks bolji izbor za otvoreni put, ali to ćete platiti na pumpi i u višoj nabavnoj ceni. Po izboru većine francuskih auto medija 1.2 Allure Pack sa 100ks je izbor u gami Pežoa 2008. Za britanski Top Gear nije. Uostalom pretežna upotreba SUV vozila B segmenta i jeste za grad i regionalni put.

1.2 sa 100ks je izuzetno štedljiv agregat, meni u gradu troši oko 7 litara, a prosek supruge je skoro 8 litara u gradu. Na regionalnom putu, kad sam sam u automobilu imam vožnje i sa oko 4.4 litra (izlet do Vrnjačke Banje recimo) ali ako vozite dinamičnije onda možete očekivati oko 5.5 litara. Kad se automobil (pre)tovari putnicima i stvarima (mi imamo Thule krovne nosače i obično nosimo bicikl i krovnu kutiju od 320 litara kad idemo porodično na more ili planinu) potrošnja skoči do 6.4-6.5 litara. Na autoput uz vožnju od 130 -140 km/h potrošnja ide od 6.5 do 7 litara.

Sve u svemu izuzetno ekonomično vozilo, tako da se postavlja pitanje da li uopšte ima smisla kupovati dizel? Ako se uzme u obzir viša nabavna cena i vozila i goriva ekonomska računica definitivno ne postoji. Takođe pitanje buduće dalje prodaje dizela je u današnjim ludima vremenima više nego neizvesno.

Ono što je meni, kao nekom ko u poslednjih 15 godina vozi  japanske automobile bilo čudno jeste to da u priručniku piše „ It is normal to top up the oil level between two services (or oil changes). It is recommended that you check the level, and top up if necessary, every 3,000 miles (5,000 km).” Dakle, normalno je da Puretech motori traže dolivanje ulja izmeču dva servisa na 15.000 tj. 20.000 km

I zaista, 2000km pre predviđenog roka za drugi servis mi se na jednoj uzbrdici pojavio znak za proveru nivoa ulja. Otišao sam u servis mislivši da imam problem I tamo su me informisali da je uobičajeno da Puretech benzinci troše ulje i da je moja potrošena količina apsolutno minimalna.

Između drugog i trećeg servisa sam redovno proveravao ulje i dolio sam jednom 2 dl, a jednom 3 dl za 15.000 km, što znači da motor troši oko 0,3 dl ili 30 ml na 1000km tj. ukupno pola litra za 15.000km.

Priča o vozačkom okruženju

Ova kategorija nije postojala u mom prethodnom testu Honde Civic, ali nažalost živimo u vremenu u kome nam se guraju ekrani na dodir svuda i uvek i to sa sve većom dijagonalom, u vremenu u kome mehaničke komande izumiru i „touch“ komande se guraju cak i na volan i to nam dolazi cak i od etabliranih brendova poput Mercedesa.

Volan gotovo šestougaonog oblika izgleda prelepo i izuzetno je malen i odlične debljine (poput Logitech volana za Playstation), ali izbor komandi i logika sistema je po meni loša. Na levoj i desnoj strani postoji po jedno „jog dial“ dugme (rotirajući valjak koji može da se pritisne). Levi „jog dial“ se koristi za izbor prikaza na 3d virtuelnom displeju, a desni za kretanje kroz liste audio stanica, telefonskih kontakata i podešavanja na ekranu. Na levoj strani je i dugme za ugrađene glasovne komande tj google asistent / Siri, kao i povećavanje tj. smanjivanje zvuka, dok su na desnoj strani audio komande kojima se bira izvor i lista audio sekcije, kao i dugme za javljanje na telefon. Iza volana je Pežoova pečurka za kontrolu tempomata (nisam bio oduševljen istom na prvu, mada kad se naviknete radi posao lagano)

3d virtuelni displej na koji se gleda preko volana je prelep, fensi, „wow“ i čak imate dva PERSONAL moda na kojima sami možete da složite vrstu informacija koju želite da imate na displeju. Mada to zaista deluje impresivno na prvu loptu i malo posle kupovine, nakon nekog vremena ni ne menjate prikaz već koristiti klasični DIALS mod u kome imate kružne skale za obrtaje i brzinu, audio i telefon sekciju, a ponekad kad Vam je navigacija bitna uključite mod za navigaciju koji Vam preko cele table prostre mapu kao u Audijima, a informacije o brzini i obrtajima stavi u drugi plan i onda nađete sebe kako vas više to ni ne oduševljava.

Sa desne strane se nalazi „touchscreen“ od 7 ili u ovom konkretnom slučaju 10 inča, ispod koga su u dva reda poređane direktne komande za pozivanje audio sekcije, podešavanja klima uređaja, navigacija,  podešavanja sistema vozila, aplikacije, telefon, kao i meni za personifikaciju boja i izgleda sistema. Prvi red gore pobrojanih je na dodir, dok je drugi red u kom su komande za cirkulaciju, „on /off“ klime, uključivanje klime na maksimum, zaključavanje solidne fizičke komande sa prekidačima ukusno izvedenim u vidu klavijature.

Ispod dva reda komandi se nalazi prelepa i prilično praktična vratanca koja sakrivaju bežični punjač za mobilne telefone. Taj indukcioni punjač je po meni obično bacanje para jer je prilično spor u gradu, a Vi ako koristite Android Auto ili Apple Carplay svakako morate da povežete telefon kablom, mada su sama vratanca prilično pametno dizajnirana jer kad se otvore možete na njih nasloniti jedan telefon pod uglom, a drugi telefon može da se puni unutra.

Klimu podešavate tako, što pritisnete taj direktan „touch taster“, pa onda na ekranu izaberete temperaturu, smer duvanja itd. Meni to lično ne smeta i nije problem kakvim se predstavlja jer ne čačkam temperaturu stalno, ali naravno da više volim mehaničke kružne komande sa prikazom temperature i direktnim pristupom svim podešavanjima. Pohvale za Hondu i Mazdu koji ne odustaju od fizičkih komandi.

Odlična stvar je veliko kružno dugme za utišavanje audio reprodukcije kao i podešavanje jačine zvuka. Dugme je veliko i hrapavo. Bravo!

Iza menjača, a ispod naslona za ruke koji je mekan, lepo postavljen i podešava se po dužini, postoji solidan sakriven prostor za skladištenje novčanika, ključeva, i ostalih sitnica sa kadicom koju ja posebno cenim i koristim za metalni novac.

Neću Vam pričati kolike flaše mogu stati u vrata, jer uvek možete u Decathlonu kupiti flašu koja idealno odgovara Vašem automobilu, pa presipajte. Ali zaista testeri dosadiše sa bocama od pola litra, litar, „meni stala cela, meni ne može da stane“, „meni stalo dva litre“. Isto mi je dosadno kad se žale kad nije stari USB A ili kad je novi USB C konektor, ma prijatelju kupi adapter ili kabl i „problem“ je rešen. Pozadi postoje dva USB-C utora za punjenje, ali nema duvaljki u čemu se 3008 razlikuje u odnosu na 2008-icu. Najbitnija stvar je da u oba štitnika za sunce postoji osvetljeno ogledalce sa vratima na preklop. Ono što žene žele!

Sve u svemu Pežo u ovoj sekciji izgleda lepo, fensi,  Vaši putnici će se oduševiti, ali Vama logika sistema baš i neće biti bliska, ali navići ćete se, uostalom svakako ćete najverovatnije povezati Android Auto / Apple Carplay pa uživati.

Priča o troškovima

Mada ceo test zvuči kao oda Pežou, visoka nabavna cena ipak odaje utisak da je Pežo želeo da naplati ekstra premiju za onako raskošno dizajniran i izrađen proizvod i vrhunsku udobnost i ekonomičnost . Pežo 2008 spada u red najskupljih primeraka u klasi, Renault Captur i Ford Pumu možete kupiti po dosta nižoj ceni, ali verujte da je enterijer Pežoa apsolutno dva stepenika iznad, zapravo dve generacije iznad ne samo ova dva modela, nego i iznad dežurnih Volkswagen zvezda poput T-Roca i T-Crossa, Škode Kamiq i Seata Arone koji u enterijeru deluju otužno. Meni lično, Toyota Yaris Cross, KIA Stonic i Hyundai Kona, bar u ovoj aktuelnoj generaciji nisu za poređenje sa Pežom 2008. Daleko od toga, da nemaju svoje prednosti, ali za one kojima je udobnost i vrhunski dizajn bitan ovi modeli jednostavno nisu relevantni, pre se kao konkurenti ističu modeli poput Audija Q2 i Mini Countryman recimo tj. lifestyle modeli. Oh kako to gordo zvuči 😊

Moje mišljenje je da je Honda HRV možda jedini automobil u klasi koji bi stavio ispred jer nudi vrhunsku opremljenost, moderan i ekonomičan hibridni pogon, izuzetnu prostranost za noge pozadi, ali mane Honde su izuzetno visoko i neudobno centralno sedište pozadi, znatno niži prostor za glavu pozadi, manji prtljažnik i niža akustična i svaka druga udobnost (Honda je realno tvrđa) i opet lošiji kvalitet materijala u enterijeru.

Mazda CX30, koja je nominalno konkurent Pežoa 3008, možda bi  pre mogla istaći kao konkurent Pežoa 2008 jer nudi uporedivu cenu, bolju opremu i jedina ima enterijer koji može da stane na rep Pežou. Ipak prednost Mazda CX30 u kvalitetu enterijera, opremljenosti, klasičnom atmosferskom motoru, se gubi ako Vam je prostranost pozadi bitna i ako je veličina i praktičnost u gradu bitna (Mazda je 10cm duža). Mazda CX30 je pobednik ako Vam je otvoreni put češće odredište od gradske džungle i ako je upotreba više solo, nego porodična.

Ja nisam ljubitelj KIA X-ceed modela, ali s obzirom na opremu, cenu i motorizaciju i taj model se ističe kao povoljna alternativa, naravno ako Vam je dizajn i imidž KIA automobila prihvatljiv.

Zanimljivo je poređenje sa većim bratom 3008 koji je izrađen na superiornijoj EMP2 platformi, koji nudi neznatno prostora više pozadi i malo manje od 100 litara više u prtljažniku, ali za dosta višu cenu i na 15cm dužoj karoseriji. Moj izbor je 2008, ali razumem i one koji izaberu 3008.

Što se tiče troškova održavanja Pežo propisuje servisni interval od 20 000km, mada je preporuka Pežo dilera da to kod nas ipak bude 15.000 km. Servisi su povoljni i ide jedan manji i jedan obimniji servis i cena bude oko 100+ eur za manji, a 200+ za veći. Sve u svemu cena servisa i delova je pristupačna u poređenju sa konkurencijom.

Priča o paketima opreme i cenama

Pežo 2008 se kod nas nudi u paketima opreme  Active Pack, Allure, Allure Pack i GT. Prema cenovniku sa sajta cene variraju od 26.890,00 EUR do čak 36.590,00 EUR koliko iznosi cena verzije 1.5 HDI u GT opremi.

Model Active Pack od značajnije opreme nudi automatsku klimu, zadnje parking senzore, halogene prednje farove, AEB sistem automatskog zaustavljanja na bazi kamere, sistem za održavanje vozila u traci, sistem za očitavanje saobraćajnih znakova, klasičnu ručnu kočnicu i alu felne od 16 inca. Mada najjeftiniji paket po meni je ovaj paket je apsolutno za izbegavanje.

Sledeći paket Allure od značajnije opreme nudi ECOLED prednja svetla (preporuka!), uzdužne krovne nosače (znatno doprinose izgledu) , prtljažnik na dva nivoa, 17 inčne alu felne i sedišta u kombinaciji eko kože i platna.

Allure Pack na ovo dodaje 3D digitalnu instrument tablu i kameru za vožnju unazad.

Ono što meni smeta jeste da tek u GT paketu dobijate prednje parking senzore, FULL LED svetla, pokretanje motora pritiskom na dugme, a čak ni u ovom paketu ne dobijate grejače prednjih sedišta, grip kontrol sistem, kontrolu mrtvog ugla, adaptivni tempomat, atraktivni ekran od 10 inča, niti cak automatsko kočenje sa sistemom na bazi radara sa prepoznavanjem biciklista i pešaka noću.

Verzija koju smo mi izabrali jeste Allure Pack, ali smo na to dodali AEB sistem na bazi radara, prednje parking senzore, tempomat, grip kontrol, ekran od 10 inča sa navigacijom, rezervni točak, LED svetla za maglu, bežični punjač telefona. Moram priznati da se od trenutnih cena dobija vrtoglavica, ali Pežo je uvek moguće kupiti sa popustom oko 10-13% u odnosu na cenovnik onda kad automobil stigne na lager u Srbiju. Problem je što naši dileri uglavnom uvoze početna dva paketa, a i ako uvezu bogatije opremljen paket, onda obično ima vrlo malo dodatnih opcija.

U ovom rubrici Pežo 2008 dobija veliki crveni minus od mene i nadam se da će face lift verzija doneti znatno bogatije pakete opreme. Iskreno, da sada kupujem, zbog ovakvih cena bih preskočio 2008.

Problemi u eksploataciji

Pežo 2008 nije imao značajnijih opoziva, što je i logično s obzirom da koristi široko rasprostranjenu i proverenu CMP platformu koju deli sa velikim brojem modela Stelantis grupacije. Tokom 44.400 km nismo imali nikakve kvarove, ali sam dva puta za dve i po godine imao softversku grešku tj. poslednji put se na 10 inča širokom ekranu nije pojavio operativni sistem. Gašenje motora i ponovo startovanje pola sata kasnije je rešilo problem.

Na stranicama Autorepublike je pisano o problemu HDI motora sa lancem neadekvatne debljine i to je sve što znam od nekih većih problema u eksploataciji. Benzinci kao što rekoh iznad traže dolivanje ulja između servisa. Poznanik iz servisa mi je preneo da je zbog konstrukcije motora izuzetno bitna redovna zamena svećica (na 40k ili dve godine, tj 30k u slučaju otežane ekspolatacije)

Kad pričamo o sitnicama koje nerviraju, izrada vrata je u skladu sa normama B segmenta i odskače od zaista visokog standarda ostalih elemenata enterijera. Takođe, prilikom vožnje na autoputu, ako odmarate levu nogu ona tačno naleže na rukohvat vrata koji pod pritiskom kolena krcka.
B stub je neverovatno širok i ometa bočnu preglednost. Francuska šlampavost se otkriva u tome što je npr. posuda za tečnost za pranje stakala prilično uska i bez širokog grla i nalazi se tačno pored konektora desnog LED fara.

Takođe, prednji parking senzori su izuzetno nisko pozicionirani tako da se u ledenim danima ili tokom snežnih padavina, pogotovu na otvorenom putu odmah zalede i ako želite da opet povrate funkciju morate očistiti naslage snega i leda sa njih.

Prednosti i mane u odnosu na konkurenciju

Prednosti Pežoa 2008 u odnosu na konkurenciju iz klase su:

  • Originalna i upečatljiva „upmarket“ pojava eksterijera, kao i premijum dizajn i solidna izvedba enterijera sa vizuelno atraktivnim 3d virtuelnim kokpitom
  • Udobnost u tradiciji najboljih predstavnika francuske auto industrije i prostranost na nivou najboljih predstavnika hečbeka kompaktne klase
  • Ponuda ekonomičnih agregata sa pristupačnim troškovima održavanja kod nas
  • Praktičnost i svestranost, automobil je izuzetno upotrebljiv kao drugo gradsko vozilo, ali i kao jedino vozilo sa pretežnom gradskom upotrebom. Ima klirens od skoro 20cm i kao doplatu nudi elektronske programe podrške trakciji na različitim podlogama tako da je moguć i kraći izlet po utabanim zemljanim ili travnatim putevima izvan asfalta

Mane Pežoa 2008 u odnosu na konkurenciju iz klase su:

  • Cena koja prilično zalazi u teritoriju predstavnika iz C segmenta
  • Prosečna opremljenost sa kratkim spiskom standardne bezbednosne i opreme za komfor, a sa dugom i skupom listom doplatnih opcija, čak i u najvišim paketima
  • Logika upravljanja infotainment sistemom
  • Prilično rudimentaran i loše opremljen početni model Active koji maltene ne liči ni spolja ni iznutra na bolje opremljene nivoe, a ima i lošije bezbednosne sisteme.

Presuda.

Nova generacija Pežoa 2008 je dokaz da Pežo strategija „Push to pass“ koju je predstavio Carlos Tavares sadašnji čelnik Stelantisa, a doskorašnji veliki reformator PSA i bivši visoki menadžer Renaulta nije bila mrtvo slovo na papiru, već istinska težnja da se tržištu ponudi moderan i napredan proizvod koji je dostojan samog vrha klase. Zaista Volkswagen T-roc / T-Cross, Renault Captur, Ford Puma i ostali konkurenti 2008-ice deluju kao očigledno jeftiniji i manje vredni proizvodi u mnogim aspektima i to se ne vidi samo u pojavi, već i u izvedbi ovog modela. Mnogi pojavu i dizajn Pežoa 2008 porede sa Range Rover Evoque-om što je baš poređenje kojem planeri Pežoa teže u večitom lovu na sveti gral premium proizvođača.

Očigledno je da je druga generacija Pežoa 2008 / 208 veliki tržišni uspeh, a već u Aprilu 2023. ćemo prisustvovati prezentaciji face lift verzije modela Pežoa 2008, dok će face lift verzija Pežoa 208 stići do kraja 2003 godine. Za uspeh prve generacije je u velikoj meri zaslužan Žil Vidal, bivši šef dizajna Pežoa, a današnji šef nikog manje, nego večitog francuskog arhirivala Renoa. Ja se nadam da će Vidal-ov naslednik na mestu šefa dizajna Pežoa moj imenjak Mathias Hossann, inače autor spektakularnog koncepta e-Legend nastaviti stopama slavnog prethodnika. Nadam se da će Pežo rešiti zamerke iznete u ovom tekstu, pre svega po pitanju siromašnih paketa opreme i dugog spiska doplatnih opcija.

Moje mišljenje je da je Pežo 2008 najbolji mainstream B SUV na evropskom tržištu i preporučio bih ga svim, pa i porodicama sa dvoje odrasle dece, pogotovo onima koji cene originalan dizajn, udobnost i praktičnost i koji pritom zaista ne žale novca da to plate, jer Pežo 2008 apsolutno nije jeftin, zapravo je vrlo skup. Takođe moja preporuka je da se klonite ulaznog modela Active / Active Pack / Style jer oni u mnogome eliminišu tehnološke i dizajnerske prednosti ovog automobila. Takođe smatram da je 2008 puno upotrebljiviji za porodičnu upotrebu i od 308 modela.

Za kraj, moja supruga smatra Pežo 2008 skoro savršenim vozilom, a dve stvari koje joj nedostaju da bude apsolutno savršen jesu nedostatak sistema za otvaranje petih vrata pokretom ispod zadnjeg branika, odnosno nedostatak opcije grejanja volana. Izgleda da nas je Pežo 2008 baš razmazio jer su obe opcije rezervisane za klasu iznad B SUV segmenta.

Hasan Suhodolac

(6309)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

94 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Peki

Verovao sam da sam previse opsiran i da cesto preterujem s detaljima, ufff dobro je sto si me razuverio, ti i „moron“ ste sampioni 🙂. Tim bolje po citaoce jer je stivo interesantno, lepo napisano i zaista sadrzi detalje vazne potencijalnim kupcima. Inace slazem se s svim sto si napisao, odlicna prodaja 2008 samo dokazuje da se svida ljudima. Prosle sedmice sam opet vozio jedan 2008 1.2/130 EAT8, ali „sluzbeno“, otisao sam vozom do Bordoa da ga odvezem 850 km dalje u Metz, isto to treba da uradim sledece sedmice ali ovoga puta idem za Lyon. Zaista sam uzivao u… Pročitaj više »

moron

Nemoj ti sada da nam se ulenjiš 😊
I „čuvaj se struje“, najave testa one besne dačije sa 65 ks …

Peki

Sacekaces na tu besnu Daciju od 65 ks, pre nje ide ljuti Jogger hybrid od, pazi sad, 140 ks 😱

moron

Eh, to već jedva čekam da čitam … 😊

J4ZZ3R

A taman je rešio da proda CRVa i ako objaviš taj test na vreme možda nam drug MRN kupi Dačiju konačno. 🙂 Da su iz Dačije pametni pa da umesto Dragana njega angažuju kao promotera 🙂

J4ZZ3R

Hvala Peki, pohvale od tebe mi zaista puno znače, jer ti si jedan od zaista retkih testera na svetu čiji su testovi automobila koje sam vozio bili apsolutno verni. Oduševim se kad pročitam neki tvoj test i shvatim da si ti u nedelju dana ili par nedelja koliko voziš vozila koja voziš apsolutno sve bitno pokrio. Mnogi svetski poznati novinari često lupaju kao Maksim po diviziji i prave očigledne previde. Zaista je šteta što tvoji testovi nisu objavljeni na engleskom. Što se tiče mog pisanija, jutros kad sam tekst pročitao shvatio sam da je zaista previše opširan, ali ideja mi… Pročitaj više »

Peki

Samo ti pisi, uzevsi u obzir da ce zapazanja o Mazdi biti kao roman, dok ga zavrsis ima da prode jos par meseci i desetak mojih testova… 😂. Zezam se, nemoj da se ljutis 😉
Pozzzz

J4ZZ3R

🙂 Džaba kad nisam profesionalac. Ti me zezaš, a Thomas sa Autogefuehla me je pitao kad mogu da počnem jer pokušava da svoje video snimke nekako produži preko jednog sata. Ja sam mu poslednja nada 🙂

slk

Apsolutno sve pohvale J4zz3r!
Razmatram 2008, samo automatik i sve sto bih te pitao, opisao si. Svaka cast:)
Da li je proverena info da restyle izlazi u aprilu?

J4ZZ3R

Hvala slk. Da, predstavljanje nove 2008ice je zakazano za April, valjda malo pojačaju pakete opreme, cena valjda nema više kud da raste.

BB

Nego kakva je situacija u Francuskoj? Onako, iz prve ruke …
Ili možda bi mogao da testiraš kamion za odvoz smeća? Nekako mi se čini da bi se najprije „mogao dobiti na test“ 😉

moron

Najpre, iskrena pohvala autoru, za „sve“.

Za izuzetno sveobuhvatan prikaz svega bitnog ( o vozilu, ali i konkurentima te klase, cenovnim relacijama, pa i o odnosu sa 308 i 3008 ), za stil, za fantastične fotografije ( u umetničkom, a i kvalitativnom smislu ), za onaj lični deo …

Za sve.

Istovremeno, „kritika“ za AR. Sticajem okolnosti, jutros sam morao da ustanem u 06.00 i mislim da sam otvorio sajt AR-a bat 10 puta čekajući objavu subotnjeg testa 😊 Ne može li to da se „isprogramira“ (petkom) uveče, kao veš mašina, „da ranom zorom“ krene svaki test na portalu 😊

Peki

A da, Hasane sto ne stavi barem jednu tvoju fotku, ono u stilu ja i moj „trofej“, tek da te i vizuelno docaramo za upravljacem 😉

J4ZZ3R

To kad budem testirao MX 5 ili TYPE R 🙂 A bio sam i u nekoj staroj Puma trenerci koju nosim kad perem automobile 🙂

moron

Što se tiče same 2008-ice ( testirane i uopšte ), mada sam osvedočeni mrzitelj i-cocpita, moram da ponovim da (za mene lično) trenutno boljih kola ( ili „manje loših“) nema u SUV B segmentu. Zato što nudi fantastičan prostor u enterijeru. Posebno je dominantan pozadi po pitanju „Headroom“-a u odnosu na konkurente. Ja u njega pozadi mogu da sednem čak i u panoramskoj verziji 😊 Na drugo mesto bih stavio (da ga podele ) T-ROC i HRV. Dobra su i ostala vozila te klase, svako na svoj način, kao što je svako vozilo te klase i po nečem falično. Pa… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Vidi, tebi ću dam jednu neodoljivu ponudu, možeš svoj 2022 Honda Jazz Crosstar kad hoćeš da zameniš za ovaj Pežo 2008, ma hajde da ti učinim možeš i CRV 🙂 Jeste da rizikujem da budem smaknut od strane lepše polovine, ali eto, moram to da ti učinim za ovako lepe reči 🙂
Ako uzmeš Dačiju može za tebe i tada, ali jedino da doplatiš stan na moru ili plac na Fruškoj Gori 🙂

moron

Ma, da li si ti lud? Menjati ovaj pežo za bilo koju Hondu je iz tvoje trenutne perspektive čista propast i mazohizam 😊

J4ZZ3R

Kad sam moron i još dobar čovek 🙂

moron

Jeste za pohvalu autoru što je pomenuo svoju zabrinutost „potrošnjom ulja“ ( od „čak“ pola litra na 15.000 km ), ali, „brate“, meni je Vitara takodje trošila „pola litra“, ali, ne na 15 hiljada, već na samo hiljadu km, pa sam bio potpuno bezbrižan 😊
Uostalom, sada da pogledam upustvo za Hondu, u njemu piše da je normalno 1 litar na 1.000 km 😊

Balkanboj

Druže, kad ga ovako detaljno opišeš deluje kao odličan porodični automobil. Ja i dalje nisam pobornik 3 cilindra i instrumenata iznad volana. To je nešto što baš ne mogu da prihvatim. Ako ne mogu da sednem što niže i postavim volan da mi legne i vidim tablu, džaba. Šteta što su izbacili 4 klipa iz igre zarad lažnih eko normi. Moram da priznam da sam ipak prihvatio digitalizaciju i da mi se neke stvari tu dopadaju. Nekako je lepši boravak u automobilu. Ostaje žal za manuelnim podešavanjem temperature kabine. Megane je na ovom zadnjem restyle modelu to vratio kao fizičku… Pročitaj više »

J4ZZ3R

U Citroenu recimo imaš fizičke komande klime, a i on je deo Stellantisa i naravno u novim Hondama i Mazdama su odrađene savršeno. Što se tice CX30, nažalost nisam ga probao još uvek, on je u principu Mazda 3 na štiklama i kao takav konkurent je 3008ice mada ima manje prostora pozadi nego jedan 2008. Budući da sam posedovao CX3 (Mazda 2 na sprat) dva meseca mogu ti reči da je moje lično mišljenje za grad bolji maleni turbo, deluje snažnije, opuštenije, pa uz nežnu nogu na gasu, manje i troši. Za otvoreni put sigurno je zabavniji 2.0 atmo, jer… Pročitaj više »

Balkanboj

E to, CX-3. Znam da je bio takav neki.
Što se tiče lepših polovina tu si u pravu. Sva sreća pa onaj Megane ima turbo i vozi se na malim obrtajima kao dizel. Ja taj problem nemam u glavi. Imam neki tempo vožnje, malo oštriji i brži, i vozim tako da mi motor uvek bude u nekom optimalnom režimu i da lako prihvati gas.

Fala Qrcu

Da se i ja, vako napola slijep javim…ne mogu da čitam ništa još, neću o sebi…samo mi napiši skraćeni mane auta, koliko košta održavanje, lanac, remen, Jel to ono 1.2 problematično smeće od motora ili je to neki novi šipak…ak ti nije teško. Fala…

moron

Nek’ si nam dobrodošao 😊

Fala Qrcu

Ih, ko da sam nekome nedostajao.

J4ZZ3R

Draži si mi bio kad si se zvao DON 🙂

Fala Qrcu

Ah čuj, sekijevi testovi me inspiriraju. Ovaj Nick imam kao zalog napretka tehnologije spomenut u jednom njegovom testu, ne sjećam se kojem. Kad smo kod toga, u Forda neki dan u salonu, piše ispod modela i wltp potrošnja za modele , pa stoji hibrid 1600 i kusur eura za 20k km, od toga na benzin 1380 pri cijeni benzina od ne znam nekih nerealnih 1.36 eur ili tako nešto. Dodjem do emacha, struja, 0.3 eura ko nečemu, za 20k km platio 1800 eura ako sam dobro ispratio, preku puta njega stoji novi onaj što je ko VW, rekoh sebi ovo… Pročitaj više »

J4ZZ3R

MANE SU:
1) CENA
2) CENA
3) OPREMA tj KRATKA LISTA SERIJSKE OPREME
4) CENE OPREME SA SPISKA DOPLATA

MOTOR JE ODLIČAN! NIJE TO MERCEDES PA DA SE KVARI 😛

Fala Qrcu

Al mu je cijena ko da je mercedes?!
Veliki servis?

J4ZZ3R

E JES VALA 🙂 CENA PRAVA PIONIRSKA 🙂

Laki

Peugeot bi se trebao „otvoriti“ na ovaj tekst iz pera vlasnika!👍

J4ZZ3R

Pravo zboriš junače 😉 115-38163440063-38 🙂 Ali kakav je customer care program naših lokalnih uvoznika i distributera ne verujem da će poslati ni patosnice, možda hemijsku i fasciklu kad me vide 🙂

Izmenjeno 1 godina pre od strane J4ZZ3R
moron

😀😀😀

J4ZZ3R

Zaboravih da pohvalim Delta Auto koji mi je nakon testa o Civicu i tekstova o Soićiru Hondi ponudio Civic 2 0 hev u Sonic Grey boji koja ide gratis …rekavši da za mene kao ljubitelja Honde nema doplate za metalik boju 🙂

moron

Sreća je u davanju, a ne u primanju …
Tako da verujem da si ti ipak bio srećan samim time što si nam podario onaj prelepi test Civica desetke 😊

Laki

Fala im i od mene.

Rikošet

Pa realno rečeno napisanim si višestruko nadmašio Peugeotov marketing tim. Toliko lijepo posloženih epiteta nisam odavno pročitao o jednom Peugeotu 🙂 Tekst je odličan, vidi se da je potkrepljen s informacijama iz prve ruke i siguran sam da će puno značiti mnogima, koji se odluče za kupovinu ovog automobila. S druge strane treba prihvatiti da se razlikujemo u stavovima, pogledima i očekivanjima kada je riječ o automobilima. Najveći plusevi koje kod mene dobija 2008 su prostor i praktičnost i tu je bez konkurencije u okvirima zadatih gabarita. Moj stav o tri cilindra znaš od ranije. To je za mene u… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Rikošet
J4ZZ3R

Hvala Rikošet ja i ti se zamalo potukosmo argumentima i podacima pre par godina oko 2008ice, bukvalno kao mafijaši i sad
smo braća po groba 🙂

BB

Toliko čest slučaj…
A još gore je što se potuku a isto govore,samo drugim stilom 😉

Rikošet

A svi se ponekad prepustimo „niskim strastima“ i probudimo zvijer u sebi 🙂

Rikošet

Pa slušaj s kumom sam se najviše tukao u osnovnoj školi (dobio sam i dobre batine jednom…) a danas bi ruku u vatru stavio za njega. Život je htio da se bolje upoznamo tek u srednjoj… Najbolje u svemu ovdje na AR je što se razumijemo čak i kada imamo drugačije mišljenje o nekim temama, a takva je i ovaj 1.2 THP. Za mene je to lijepo i ljudski, da imaš svoj stav, mišljenje, iskustvo, ali da uvažiš i mišljenje drugog, da se složiš, pa i da mu kontriraš ako imaš argumenata. Ovdje baš iskreno i nemam, to je tvoje… Pročitaj više »

moron

Šta ćeš, 3 cilindra te sve više napadaju sa svih strana 😊

Uzmeš novi Austral i može da se desi da dobiješ 3 cilindra 😊

Uzmeš novi Nissan QQ ili ovaj najnoviji Nissan X-Trail, kao klasične hibride (pa i sa preko 200 ks ako su „AWD“ ) i – imaš 3 cilindra 😊

Ali, ne brini, ako uzmeš Dačiju Jogger kao hibrid, imaćeš 4 cilindra 😊

Eto, nije da ne možeš da biraš, bar kada su cilindri u pitanju …

Rikošet

Znaš kako, s godinama kad dođeš za šank tačno znaš šta bi pio, a šta ne.

Iskustvo je majka znanja 🙂

BB

Čak štaviše, moraš doplaćivati da bi dobio tri cilindra umjesto četiri 😜😂

BB

Koliko teksta potrošeno da bi se proznalo kako je supruga bila u pravu kod izbora vozila 😜🤣😂

Fala Qrcu

Kad će test moke? Ovo guglovo smeće za čitanje za slabovidne ne može ni 3 rečenice smisleno da pročita

BB

Trenutno 502 km na satu… Nedovoljno za test 😜

Fala Qrcu

Ni Seki ne napravi vise

Balkanboj

Ako nemaš WAF (wife acceptance factor), ništa od automobila.

BB

WAF je dobijen za Berlingo… Za Moku nije, iako žena nije izdašna dimenzijama, ne prihvata ništa manje od Berlinga…

J4ZZ3R

Pošto ti Moja unosi razdor u porodicu, a ni ne zalivaš je redovno trebao bi je pokloniti AR pa da oni organizuju neku nagradnu igru. Kakav si „nesrećan“ opet bi je ti osvojio 🙂

J4ZZ3R

MOKKA

BB

Zovem AR na roštilj, a u pauzama testiramo Mokku … 😉
Valja?

Fala Qrcu

I ti bi sa pastrmkama da prodjes? Nemre to tako, sam Moron pojede pola vola a gdje ostali.

J4ZZ3R

Njemu ti je karađorđeva što je običnim ljudima ćevap

Fala Qrcu

Hasan ovo odlično radi i da ima svake sedmice auto, šeki može u penziju. Samo, ja nisam pročitao tekst jebga. Kako se sjećam iz Honde, civic 1.5 je bolji od 1.0.
On dobije popust od na mom ležo zbog ovakvog teksta, garant.

J4ZZ3R

E NEKA SI MI POHVALIO TEKST KOJI NISI PROČITAO 🙂 ALI SI „NA KILO“ VIDEO DA JE DOBAR 🙂

Fala Qrcu

Kad gubis vid, rastu ti druga čula i cuna.

BB

Neki dan prijatelj izašao iz WC-a sav unezvjeren… Zaboravio skinuti naočari za blizinu, pa kad je vidio koliki je, prepao se da je uhvatio nečiji tuđi… 😂🤣😂🤣

Fala Qrcu

Znam to, ja prvi put kad sam stavio plus djozluke, uplašio se opticarke jer je bila ogromna, a tek sise.🤷

J4ZZ3R

Nemoj tako BB, pa njen je automobil, a čak mi je dopustila da sam izaberem sebi svoj automobil, a ja sam hrabro i odvažno prihvatio njeno dopuštenje bez prigovora 🙂

Suki

Veliko, ogromno hvala na testu. Dobrodušno i majstorski sroceno! Uživao sam čitajući!

J4ZZ3R

Hvala Suki.

BB

Uglavnom mi se sviđaju neki detalji koji misu tipično „ženski“ tipa: šešir na glavi čak i na zadnjim sjedištima, prostor za koljena, veći gepek nego Golf itd… Pošto i sam imam 1.2 troklipac, sada mi je jasno zašto ne kukaš na njega – prihvatljiv je to „komad opreme“ pogotovo u laganijem autu….. Dosta elastičan, fino povuče… Još da mu je četvrti cilindar, bio bi savršen 😂🤣

Lazar

Dobar tekst , iskren i detaljan ! Brat je kupio isti takav Lav samo sa 130KS a ja sam ženi uzeo Jeep Compass 1.3 GSE turbo Limited sa takođe 270Nm/130KS pa se spremamo za okršaj kad naletim na godišnji u junu … Prodali smo Nissana Kačkavalja posle 3 godine jako dobro , malo doplatili i uzeli novog Jeep-a. Sve gotovo za 3 dana . Brat je uplatio avans za Lava i čekao ga godinu dana … strašan Lav ! Nego ta potrošnja ulja , podseti me na davne dane (2003. godina ) kad sam vozio novu Opel Astru 2.0 DTI… Pročitaj više »

Fala Qrcu

Moram na rate da čitam (pa ću do Nove valjda da zavrsim), danas sam stigao do dijela teksta dje kaže komentator nepristojnim Nickom, a takvih ovdje nema, koliko je meni poznato ili sam nešto propustio, jer me dugo nije bilo a dal će biti, ne znamo.

J4ZZ3R

Nije nepristotan nick, nego neprikladan…drug MRN.

A ti pusti Pežo, čekaj Mazdu 3 🙂

Fala Qrcu

cuj neprikladan, a staji mu ko saliven 🙂 Znaci, lezo nije za mene, da cekam mazgu? Kad ces objavit test te mazge? napravit video prezentaciju, strpat troje djece i rec : ljudi, vako to izgleda…i procitas ovaj rat i mir tj test, dok se vrte videa i slike…pa ipak je 21. vijek, 2023 godina…ima nas koji slabo vidimo, pace ne vidimo, ovako bih barem cuo. nemrem da citam, brate, pa to ti je. Onaj seki je metuzalem, prije ce severina snimit video neg on, uhvatio se tastature ko da ce kintu s njom da zaradi, a da je za svaki… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Fala Qrcu
moron

Ne, nisam bio u NP, niti smo jeli ćevape, ali, jesmo dimljene filete pastrmke 😊 I to baš kada je išao u NS da „pogleda“ tu mazdu sa kojom se na kraju „unesrećio“ 😊

Fala Qrcu

A vala mesa..jeste odabrali..ništa, moraćeš u NP, čudi me kako već nisi. Da sam bliže.

J4ZZ3R

Je li sam i ćevape, ali sarajevske i to u Beogradu, kao da uzmeš italijanski auto, ali u Kragujevcu 🙂

Fala Qrcu

A joj…spič les.
P.s. znaš ono jednom što sam kupio robe od alfe, majice, košuljice,jaknice….pa, majica mi postala ružičasta (crvena pustila na 30), na jakni mi pukao rajfeslos, a na drugoj majici jedva i da radi…mislim da je to znak neki, ha?! 🤭🤷
Aj dodji u Dortmund na pazarske ćevape…a imao si priliku, izvrsna bila, juniori hajduka nabili borusiju u LP, milina bilo za navijati.

J4ZZ3R

Da znaš da bih volio snimati video snimke za automobile, ali ne znam koliko sam sa 105 kg videogeničan 🙂 Šalim se, kupio sam svu opremu, imam čak i dron, profi Sony kameru, RODE mikrofon, ali danas sutra danas sutra… vala bih ovu lepotinju Mazdu mogao ovekovečiti. Test Mazde ide za dve i po nedelje, valjda prvo Dačia, pa Volvo, pa crvena Mazda… Što se tiče MRN-a znamo se odavno, on me je i nagovorio da testiram i razmotrim prvog Civica, meni je Civic bio baš ružan na prvu 😉 Gledali smo zajedno i C3 i 2008 i vodio me… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane J4ZZ3R
J4ZZ3R

E da, da ne grešim dušu nudio mi je svoj rahmetli 500l 1000 eur ispod cene 🙂 Ne htedoh da uzmem, gorak je to novac 😉

Fala Qrcu

Što rahmetli? Šta ga je prodao? A ne fali se ništa…sad ima samo glistu? Njome peca ribe po Beogradu. Krizna vremena došla kad i sponoruše u crve idu. 🤭 Znaš li kako je on odabrao crva? Reko mu onaj iz NP da uzme crva ( a nije jer je ovaj njega prethodno nagovorio na sivika) da se navikne….a ja sam dobacio “ još će se i zemljom počet posipati“..da se navikne ..🤭🤭😜 i on uze njega ili ga. Sad je vrijeme da proda, oćera djecu jer su prešla 20 i mogu samostalno da žive, a njemu za lovit pice je… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Prodao prodao, ali ćuti ne pominji, žalost velika… On bi o
I zaboravio, ali supruga mu ne da 🙂
A ima sad Jazza…. A nisam ga nagovorio za CRV, kod mene je oko za oko, zub za zub, uho za uho….on meni Civica, ja njemu CIvica, ali ne sluša on mene kao njega, mlađi sam ja što ćeš 🙂 inače sad me nagovara na Đuliju, vidiš da je nadimak skroz promašen ..dokazano 🙂

Fala Qrcu

A, Čombe jedan! 🇮🇹U💝

Fala Qrcu

Znaš šta, imam jednu ondu civic iz 2019, sa kožom, jedino nije automatik, 17190eura a cijenili je preko 19 bili…,pala cijena 3x u mjesec dana
Dizel…oko 70tak k km.
Šta veliš?

moron

Mada nisi mene pitao, ja mislim da je to odlična ponuda za 4 godine star dizel te klase, opreme i kilometara.

Fala Qrcu

Znači, da kupujem. A ti si kao nas pitao da li da prodas talijanskog dragulja, a?! Zar japanca u kuću?! Aaaaah
Nego, žali mi se zveki da otkako me nema pala posjećenost Republike za 30% a upis komentara 60%…

moron

Morao sam da prodam onog Fiata, jer sam od supruge dobio „prodajni nalog“ 😊 A jeste šteta, zaista, jer taj Fiat „ni vode, ni hleba nije tražio“ … Za mene ubedljivo najbolje vozilo koje sam imao tokom 35 godina moje vozačke karijere …

Što se tiče tog „tvog“ Civica iz 2019, ta cena je dosta niska, tako da vredi to pogledati.
Prateći Honda forum, ja nikada nisam pročitao ni jednu ružnu reč o tom motoru, da je iko imao i najmanji problem sa njim.

Fala Qrcu

Šta znači prodajni nalog?! Ko je gazda u kući?! Ajd, nek je sa srećom.
Imaš tu hondu na kako se ono zove autohero de? Slažem se za civica, i ja bih ga rado, samo da mi je kladu utrpati.

Fala Qrcu

Pa vas dva ste jedini kupci Honde tamo istočno od raja, pa naravno da ste eminentni stručnjaci za tu marku, koga ću drugo da pitam?! Zar proda 500L crni kukavče!? To jer me nema pa da ne vidim, al vidi kako se sve sazna…aaaa…..

moron

Veruj mi da me duša boli za tim 500L. Fantastičan ja to bio automobil. A sa onim motorom ga boljeg nije bilo pod nebeskim svodom 😊
Al’, uleteo mi Jazz iznenada (polovan, sa oko 4.000 km na satu), a moja „draga“ nije htela ni da čuje da posle toga Jazz i 500L nastave suživot „u toplini našeg porodičnog doma“ i tako je žabarski mučenik „odstreljen“ …

Fala Qrcu

Kakav džez? Zar ono jednom ti nisi nešto testirao nekakav džez kros? Jel to taj? Pa kako će nejaka hondina pluca da se nose sa pozamasnim teretom, sad kad više nema Moćnog talijanskog dizelaša?
Koliko si platio kosooko smeće i koliko si dobio za plemeniti talijanski poluproizvod? 🤭 I zašto nema članka o tome? A mogao je članak o kupovini gliste da bude…

Izmenjeno 1 godina pre od strane Fala Qrcu
J4ZZ3R

Ja ne volim dizel, ali ta cena mi je sumnjivo niska…inače kažu da je taj dzel besprekoran

Fala Qrcu

Probao ti dizel ikad?

Fala Qrcu

On je ko onaj advokat iz Simpsona, tvoj a sve radi protiv tebe 🤭😜 snimaj brate, pa onda ubaciš i gosta koji će doći glistom da i on kaže svoju, napraviš emisiju zabavnom. A ovdje uz kraći pisani test ide i video.
Čuj Volvo? Zar je onaj francuski paćenik digao pozadinu iz vlaškog sanduka i stavio je u Volva? Ko bi rekao.

Fala Qrcu

Kad ti počneš, onda će i Šeki da te slijedi. Vidiš kako sam počeo da pišem o djuliji 2016 i to ovdje za rubriku komentare mislim, a oni objavili kao test, od tada eto vi pišete,pa reci da nisam pionir. Joj, da me Tito vidi! Jel možda ja trebam da snimim video test o kladi pa da onda i vi pomete? E, mladosti…

Rikošet

https://youtu.be/er8mxaVVz8U

Prilažem ovaj video čisto da ljudi znaju na šta posebno treba paziti kod ovog motora. Ovaj naš zemljak je sve lijepo snimio i podijelio sa nama…

Znači nije motor primarno loš nego je neki tamo dunđer smislio da remen u ulju može da se vrti i da se ne degradira 100, 120, 140.000 km ili šta ja znam koliko km je servisni interval, a u praksi ne može.

Pratite stanje remena, a ako uzimate polovnjaka da budete sigurni skinite karter i provjerite sito…

Tikola Nesla

Kupiš auto sa motorom i ne zamaras se sa tim stvarima, kupiš francuski poluproizvod vonabi premijum i krepajes od straha. Djava je straj, rekli bi u Splitu.

J4ZZ3R

comment image

Tikola Nesla

Kakva je to igrica? Dje the end?

J4ZZ3R

Montenegro, Budva