1. Home
  2. Prezentacije
  3. Peti Nissan Patfinder se ukazao
Peti Nissan Patfinder se ukazao
0

Peti Nissan Patfinder se ukazao

313
0
Podelite sa prijateljima:

Mnogi od nas se Pathfindera sećaju iz perioda kada je imao nasađenu karoseriju na šasiji, ali su ta vremena prošla. Još 2012. godine, ovaj Nissan je iz terenca preobraćen u veliki porodični SUV s monokok karoserijom, a ovaj koncept je zadržao i u novom izdanju. Peta generacija Nissana Pathfindera je debitovala juče u Americi!

To što japanski automobil nije više u kategoriji rasnih terenaca, nikako ne znači da članovi ekipe koja ga je osmislila nisu želeli da mu podare muževnijni i brutalniji izgled. Rešetka hladnjaka je postala veća, prave linije su zamenile tečne konture na bokovima, dok su farovi sada dobili LED tehnologiju. Kakav je prvi utisak?

Pathfinder je zadržao koncept u kom je motor postavljen poprečno (transverzalno), napred se nalazi Mekferson a nazad multi-link. Nije se promenilo čak ni međuosovinsko rastojanje, pa iznosi 2.900 milimetara.

Međutim, proporcije karoserije su nove pa je tako prednji prepust postao kraći a ukupna dužina nešto skromnija: 5.004 mm umesto nekadašnjih 5.042 milimetara. Kada se pogleda širina (1.979 mm) pa i visina (1.778 mm), shvata se da je krosover blago narastao u odnosu na ranije. Točkovi koje nosi novi Pathfinder su prečnika od 18 do 20 inča, a po prvi put se ovaj model može naručiti s dvobojnom karoserijom.

Promenama je bila izložena i putnička kabina. Već od početne ponude se u kokpitu može pronaći sedmoinčna virtuelna spravica, uz osmoinčni ekran namenjen očitavanju postavki informativno-zabavnog sistema.

Verzije koje će pazariti raskalašniji će koristiti informacioni klaster dijagonale 12,3 inča, dok monitor multimedije ima devet inča osetljivog displeja po dijagonali. Uz sve to, dostupan je i sistem projekcije bitnih informacija u vozačevom vidokrugu, na šoferšajbni i to na površini čija je dijagonala 10,8 cola. HUD prikazuje samo ono što je zaista bitno, a što uključuje i navigaciona uputstva.

Da dodamo da je od sada središnji tunel dvodelan, da ne kažemo dvospratam, i to s velikom ostavom u nižoj sekciji.

Ako je prethodni Pathfinder bio strogo sedmosed, onda je novi već od bazične verzije osmosed, pri čemu treći rada sada prima čak tri putnika. Međutim, sada premijerno u ovom modelu možete naručiti zasebne, individualne fotoelje u drugom redu u kom ovaj krosover postaje opet, doduše malo drugačije organizovani, ali svakako transportno sredstvo za, do sedam ličnosti.

U kompletu s takvim sedištima dolazi i pokretna centralna konzola s držačima za čaše i ostavama za male stvari. Implementirani Ez-Flex sistem dozvoljava da se drugi red sedišta preklopi kako bi se u jednom pokretu pristupilo zadnjoj platformi.

Tvorci ovog Nissana su se baš potrudili oko zvučne izolacije. Vetrobransko staklo poseduje jedan dodatni sloj, dok su i bočna stakla sada deblja. Iskorišćeno je za oko 60% više izolacionog materijala u motornom prostoru, u poređenju s količinom koja je ranije aplicirana zarad akustičkog komfora putnika.

Komforu bi trebalo da doprinese i ambijentalno svetlo u kabini, trozonski klimatizacioni uređaj, ventilacija prednjih sedišta kao i grejači u onim montiranim u drugom redu. Zapremina prtljažnika iza trećeg reda sedišta je sada porasla sa 459 na 470 litara (prema američkom SAE standardu), ali kada se treći red obori, onda dobijemo skromnijih 1.274 litara, jer je na prethodniku bilo dostupno 1.342 litara.

Stari motor je ostao pod haubom. To je V6 jedinica s direktnim ubrizgavanjem, koja konzumira benzin i ima zapreminu od 3,5 litara. Isporučuje 288 konjskih snaga uz 351 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Međutim, nekadašnji varijator je zamenjen klasičnom automataskom devetostepenom transmisijom.

U Americi se nude tradicionalne verzije s prednjim pogonom, kao i varijante s pogonom na obe osovine i jednom spojnicom na zadnjoj osovini, ali se za takvu modifikaciju zahteva doplata. Transmisija sada poseduje sedam režima rada koji se menjaju putem izbora na centralnom tunelu. To su režimi: Standard, Sport, Eco, Snow, off-road Sand i Mud / Rut, a tu je i režim za vuču – Tow.

Standardna oprema uključuje korporacijski koktel pomagala nazvan Nissan SafetyShield 360, što podrazumeva deset vazdušnih jastuka, autonomno kočenje u krtičnim situacijama, kontrolu svetlosnog snopa farova i pomoć pri održavanju pravca u saobraćajnoj traci.

Skuplje verzije nude i sistem ProPilot, što je komercijalni naziv za adaptivni tempomat s funkcijom očuvanja pravca na drumu. Nissan Pathfinder takođe može posedovati središnji vazdušni jastuk smešten između prednjih sedišta kako bi se sprečilo da su putnici s prednjih sedišta sudare u slučaju sudara, daleko bilo.

Novi Nissan Pathfinder „sleće“ među Amerikance tokom leta. Na Balkanu ga zbog slabe tražnje nema godinama unazad i ne znamo ni da li će svraćati u ovoj generaciji, mada je najavljen za rusko tržište. Koliko malo modela Nissan danas nudi kod nas, verujemo da bi stvarno bio red da se malo ojača ponuda.

AutoRepublika

(313)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments