1. Home
  2. Prezentacije
  3. Trkački Maserati GT2 je skoro potpuno verna kopija modela MC20
Trkački Maserati GT2 je skoro potpuno verna kopija modela MC20
0

Trkački Maserati GT2 je skoro potpuno verna kopija modela MC20

105
0
Podelite sa prijateljima:

Da, Italijani su predstavili superautomobil namenjen upotrebi na trkačkim stazama i on će nastupiti pod veoma prostim imenom: Maserati GT2. Ali, najveća ironija u svemu je to što ovaj kupe i nije tako različit u odnosu na „civilni“ Maserati MC20, što i nije loše jer je drumski MC20 i konstruisan imajući u vidu trkačke kanone. 

Ono što je odmah potrebno naglasiti jeste to da je biturbo benzinski agregat iz MC20-a, i u modelu GT2 ostao skoro u serijskom izdanju!

Trolitarska V6 jedinica standardno dolazi sa sistemom kombinovanog ubrizgavanja goriva, sistemom za podmazivanje sa suvim karterom i dve svećice po cilindru. Duet turbo punjača je montiran na svaku stranu pogonskog bloka.

Trkačka verzija se razlikuje samo po tome što je uvećan pritisak turbo punjača, a drugačiji su i sistemi za uvlačenje i odvod izduvnih gasova, pa je iznad kabine instaliran dodatni usisnik vazduha. Iako je noimnalna snaga ostala identičnih 630 „konja“ uz 730 njutn metara maksimalnog obrtnog momenta, pogonski sklop je dodatno prilagođen vožnji na stazi.

Umesto osmostepenog robotizovanog menjača koji se našao u civilnoj verziji, trkački Maserati poseduje sekvencijalnu i šestostepenu transmsisju s trkačkom spojnicom. Zadnja osovina dolazi serijski sa samozaključavajućim diferencijalom i osovinama namenjenim funkcionisanju u otežanim uslovima. Ipak, elektronska kontrola rada zaključavanja diferencijala koja se doplaćuje kod „običnog“ MC20-a, ovde se ne može dobiti ni pod kojim uslovima.

Karoserija tipa monokok je izvedena od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima, ali su podokviri i sistem vešanja nanovo podešeni, iako nije bilo fundamentalne revizije konstrukcije, što će reći da su napred i nazad dvostruka poprečna ramena.

Novajlija poseduje trkačke amortizere, dok je kočni mehanizam serijski pa integriše šestoklipne čeljusti napred, dok su nazad implementirane četvoroklipne. Kočni diskovi su uvećani i napred poseduju prečnik od 390 milimetara, dok je nazad 355 mm. Aktuelan je i prilagodljivi, sportski sistem ABS.

Naravno, prerađeno je i aerodinamičko perje. Konfiguracija vazdušnih usisnika je promenjena, prednji razdelnik i zadnji difuzor su drugačiji, dok je prilogdljiv zadnji spojler montiran. Podvozje je obloženo elegantnim pločama.

I kokpit je temeljito rekonstruisan, pa je ovde sve postavljeno onako kako trkači očekuju. Ugrađen je zaštitni kavez, dok je umesto instrumenata postavljen ekran dijagonale 6,5 inča. Klima uređaj je uključen u osnovni paket, dok je zapis kamere koja služi za nadzor nad zbivanjima iza vozila, emitovan na zasebnom ekranu. Taj komad opreme se dobija tek uz doplatu.

Masearti GT2 na staze stiže već ove sezone: prvi šampionat na kom će nastupiti biće evropski Fanatec GT2. Naposletku, automobili će biti ponuđeni i za timove trećih lica, dok Maserati planira učešće na trci izdržljivosti u trajanju od 24 časa. Pričamo o nadmetanju zakazanom za sledeću godinu, onom po imenu 24 Hours of Nürburgring.

AutoRepublika

(105)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments