1. Home
  2. Prezentacije
  3. Godinu nakon debija osvežen kupe krosover Fiat Fastback na radost Brazilaca
Godinu nakon debija osvežen kupe krosover Fiat Fastback na radost Brazilaca
2

Godinu nakon debija osvežen kupe krosover Fiat Fastback na radost Brazilaca

1.69K
2
Podelite sa prijateljima:

Kupeoliki SUV italijanskog brenda je dobio novu bazičnu verziju dok su i ostale modifikacije dobile korigovane detalje na spoljašnosti i u unutrašnjosti. Mehanika ostaje neizmenjena.

Relativno priuštiv krosover kupe Fiat Fastback, koji posmatran iz profila i otpozadi, podseća na BMW X4, debitovao je prošle jeseni. Glavno tržište je brazilsko, mada je prisutan i na ostalim latinoameričkim destinacijama – tamo je Fiat veoma cenjeno ime.

Brazilici su prilično toplo dočekali kupeoliki krosover i za svega par meseci 2022. godine su kupili čak 9,9 hiljada primeraka, dok je u prvih sedam meseci 2023. isporučeno 21.130 jedinica. Primera radi, kako bi se bolje razumelo koliki je uspeh ovog Fiata, hajde da kažemo da je Duster iz grupacije Renault s tradicionalnom karoserijom, u istom periodu ove godine, u Brazilu isporučen na 12.574 adresa, dok je kumulativni rezultat “običnog” Volkswagena Taosa na nivou od 7.632 primeraka. Svejedno, u Fiatu odlučiše da malo umiju kupe s povišenom pozicijom sedenja.

Na gornjim slikama vidite novu uvodnu varijantu Fastbacka koja je lansirana u junu (nema posebno ime). U poređenju s ranijom bazom pod nazivom Audace, osnovna ponuda isključuje  mogućnost bežične dopune mobilnog telefona, autonomno kočenje u dramatičnim okolnostima, praćenje pozicije unutar saobraćajne trake i automatsko uključivanje svetala. Pa šta ostade, Boga mu poljubim? LED rasveta, 17-inčne felne, 8,4-inča veliki po dijagonali ekran osetljiv na dodir, četiri vazdušna jastuka, zadnji parking senzori uz kameru za vožnju u nazad, kao i tempomat.

Za gore pomenutu verziju Audace, nova modelna godina donosi crna kućišta retrovizora, uz posebno stilizovane konstrastne detalje na čeonom panelu (ranije bila samo plastika). Uz doplatu se u verziji Audace može dobiti i ekran informativno-zabavnog sistema koji po dijagonali meri 10,1 inč, a i “kožom” presvučena sedišta.

Sledeća verzija Fastbacka donosi više prestiža i zove se Impetus. Nudi tamniji dekor spoljašnosti vozila, dok je ranije takav SUV posedovao svetlucave detalje. Čeoni panel u kabini je presvučen materijalom koji liči na prirodnu kožu.

Ali, s druge strane, Fastback u najpoželjnijem pakovanju nosi dug naziv Limited Edition Powered by Abarth. Moramo da kažemo bravo za opredeljenje da se u takvoj verziji upotrebi više hroma, dok su linije branika, zarad kontrasta došle u tamno srebrnoj nijansi.

Putnička kabina najprestižnije modifikacije kros-kupea je modifikovana na isti način kao kod Impetusa. Dakle, arsenal opcionala ovde uključuje seksi felne prečnika 18 cola, ekran multimedijalnog sistema od 10,1 inča, svetla za maglu, prednje parking senzore, digitaln instrumentacionu tablu s ekranom od 7 inča. Povrh toga, svuda okolo su nalepljeni natpisi „Fastback Limited Edition“. Na prednjim blatobranima su, poklopcu prtljažnika, a mogu se opaziti i u enterijeru.

Mehanika nije menjana, rekosmo to. Bazični Fiat Fastback, kao i Audace i Impetus, pogoni motor s oznakom 1.0. Turbo mašina je to i razvija 125 konjskih snaga kada je hranjena benzinom, dok je 130 „grla“ na raspolaganju kada se sagoreva etanol koji je čest u Brazilu. Motor je venčan s menjačem tipa CVT. Pod haubom alternative Fastback Limited Edition Powered by Abarth, se nalazi turbobenzinski (turboetanolski) četvorocilindraš zapremine 1,3 litra. Razvija 180, to jest 185 „konjića“. Za transmisiju je ovde zadužen klasični šestobrzinski automatik, dok su pogonski točkovi uvek prednji.

Brazilci koji žele i to mogu, za Fiat Fastback će ubuduće plaćati sume koje se kreću u rasponu od 24,5 do 33,2 hiljade američkih dolara. U nekom kasnijem momentu, modernizovani kros kupe će moći da kupe i stanovnici ostatka Latinske Amerike. Ništa se ne priča o tome da bi ovaj model možda mogao da bude ponuđen i van te regije. Čudno!!!

AutoRepublika

(1690)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Lep je on meni za tu klasu (koju generalno i ne gotivim).

BB

Fora je što Fiat ima dobrih auta raznih klasa ali ne u Evropi…