1. Home
  2. Vesti
  3. Da li dolazi kraj korišćenja kože u automobilima?
Da li dolazi kraj korišćenja kože u automobilima?
1

Da li dolazi kraj korišćenja kože u automobilima?

638
1
Podelite sa prijateljima:

Mini je najavio da njihov sledeći novi model neće u ponudi imati enterijer od prave, životinjske kože.

U automobilima ekološki argument nije ograničen samo na motor. Proizvođači su takođe zainteresovani za uticaj na životnu sredinu materijala koje upotrebljavaju u izradi vozila, posebno za presvlake sedišta. Dok se neki prebacuju na recikliranu tkaninu, na primer Renault sa svojim mališanom Zoe, drugi odlučuju da napuste kožu životinjskog porekla.

To je ono što je Mini upravo objavio kroz riječi svog menadžera za dizajn Olivera Hajlmera. Našim britanskim kolegama u Autocaru on je objasnio da Mini smatra da koža nije materijal koji je odgovorno koristiti i da to nije održiv materijal za primenu u njihovim automobilima. Međutim, to je veoma cenjena i popularna dodatna oprema. 54% Minija prodatih u Velikoj Britaniji 2020. godine imalo je kožu u enterijeru.

Oliver Hajlmer nije zabrinut: „Uvereni smo da ćemo imati moderne proizvode visoke vrednosti bez kože“. Dajući karakter unutrašnjosti, dizajner dočarava trag recikliranih materijala i upotrebu novog prirodnog materijala, na primer plute, viđen na konceptu Urbanauta (i koji je Mazda već koristila u MX-30).

Pristup bi trebalo da se odrazi na novu generaciju kupaca koji su osetljiviji na pitanja zaštite životne sredine i životinja. Štaviše, trend bez kože počinje prvo kod električnih vozila. Pored presvlake od reciklirane plastike, novi električni Fiat 500 na taj način zamenjuje pravu kožu materijalom nazvanim eko-koža… što je jedan šik način da se kaže skaj iliti imitacija kože.

Važno je zadržati izgled kože koja ostavlja utisak luksuza. Najnapredniji proizvođač u ovoj oblasti je Tesla. Od 2019. godine, njegov najprodavaniji model, Model 3, zagarantovan je bez životinjske kože. Od svog nastanka, mali heč nije imao ovaj materijal za svoja sedišta, osim što je implementiran na volanu. Model Y, SUV izveden iz Modela 3, identičan je po ovom pitanju. U pitanju je napuštanje koje Tesli omogućava da istakne trendovsku reč: vegan.

Bez sumnje, nakon struje, uklanjanje kože postace široko rasprostranjeno u automobilskoj industriji, posebno jer je to prilično lak gest i sa velikim simboličkim značajem, koji podseća na napuštanje krzna životinjskog porekla od strane nekoliko velikih imena u modi.

Stoga je Mini jedan od prvih koji je želeo da prihvati nove tendencije i novu modu. Čak i ako marka očigledno još nije spremna: restilizovani Cooper, predstavljen prošle nedelje, dobija novi volan… odeven u kožu!

AutoRepublika

(638)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

„Uvereni smo da ćemo imati moderne proizvode visoke vrednosti bez kože“, sad će da „uvedu“ platno kao premium i da ga naplate kao ekološku opciju 😤😠.
Ne diraj mi obično a dobro platno!!! 😤