1. Home
  2. Vesti
  3. Audi usvaja hermafroditski način komunikacije
Audi usvaja hermafroditski način komunikacije
2

Audi usvaja hermafroditski način komunikacije

1.12K
2
Podelite sa prijateljima:

“Stvaranje prednosti započinje u glavi”

Prema onome što piše nemački list “Augsburger Allgemeine”, Audi preporučuje svojim zaposlenima da koriste veoma delikatne fraze koje se opredeljuju prema polnom statusu, vodeći računa da ne dovedu u pitanje rodnu ravnopravnost. Preporuke su date s momentalnim efektom u smislu primene. Patronska kompanija  Volkswagen razmatra eventualno preduzimanje identičnih koraka.

Sva konverzacija koja su u budućnosti bude odvijala među zaposlenima u Audiju, moraće da bude izvedena na način koji će biti prikladan s obzirom na principe polne ravnopravnosti. O tome je izvestio pomenuti list Augsburger Allgemeine, navodeći da je poželjno da zaposleni koriste smernice pripremljene od strane radne grupe zadužene za izradu projekta, a što pretpostavljamo da bi obuhvatalo što češću upotrebu srednjeg pola. Tim stručnjaka je radio na ovoj temi celu godinu, a novopostavljeni komunikacioni principi su stupili na snagu s početkom marta.

U dukumentu koji nosi naziv, u slobodnijem prevodu baš kao što smo naveli u podnaslovu, iznete su razne mogućnosti koje ostaju otvorene, čak poželjne u međusobnoj komunikaciji. Na primer, poželjno je koristiti sve reči koje polnu pripadnost skrivaju ili barem relativizuju. Tako Audi proporučuje da se kolege među sobom zovu „Audijevci“.

„Uvažavanje, otvorenost, odgovornost i integritet su temeljne vrednosti korporativne kulture, i to bi moralo biti potpuno jasno na osnovu načina na koji komuniciramo,“ kaže rukovodilac odeljenja za upravljanje kadrovima Sabine Masen.

Sudeći po onome što navode nemačke kolege, matično društvo u odnosu na Audi, to jest Volkswagen još uvek nije „prešao“ na rodno neutralni jezik, barem ne u komunikaciji sa spoljnim svetom u odnosu na kompaniju. O tome se izjasnio i portparol Volkswagena pa je rekao da se „u kompaniji trenutno razmatra kako bi se mogao profilisati adekvatan i dugoročno održiv način komunikacije.“ Firma iz Volfzburga je namerna da kreira koncept koji bi naištao na široku javnu podršku.

AutoRepublika

(1123)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mikele

To smo sve shvatili do sad ali ne smemo da kažemo javno.
Audi u bojama duge.

Jojo

I onda petkom na svingersku zurku, gde ce da je razvlace ko harmoniku…