1. Home
  2. Vesti
  3. Tata H2X – budući hit jeftiniji od Dustera za više od 30%
Tata H2X – budući hit jeftiniji od Dustera za više od 30%
1

Tata H2X – budući hit jeftiniji od Dustera za više od 30%

886
1
Podelite sa prijateljima:

Novitet koji vidite na naslovnoj fotografiji evidentno nije zamena za nekadašnji model Tata Nano. Nakon propasti spartanskog automobilčića sa oznakom Tata, indijski proizvođač baš i ne iskazuje preterenu želju da nastupi u segmentu super jeftinih četvorotočkaša, gde Renault Kwid sa svojom cenom od 3.800 američkih dolara, može da nastavi sa mirnim snom.

Krosover Tata H2X, predstavljen u konceptnoj formi na Salonu automobila u Ženevi, prodavaće se za iznos od oko 600 hiljada rupija, što je ekvivalent sume od 8.600 američkih dolara. Čisto poređenja radi da navedemo da Dacia Duster u Indiji košta 800 hiljada rupija, to jest 11.500 dolara, što je za trećinu skuplje od indijskog konkurenta.

Ipak, H2X deluje posve ozbiljno i njegov ženevski nastup nije prošao nezapaženo. Zainteresovanoj publici ga je predstavio predsednik kompanije Ratan Tata lično, a to ne samo što govori o nadama koje proizvođač polaže u ovaj budući serijski model, već se tako nešto retko i viđa u industriji.

Dakle, novi Tata H2X je 3.840 milimetara dug SUV, širok je 1.822 mm dok je visok 1.635 milimetara. Međuosovinski razmak iznosi 2.450 milimetara, a dozvolite nam da primetimo da je sasvim slučajno on u milimetar identičan onom koji se nalazi u ruskom modelu Niva.

Spoljašnost je izvedena u istom stilu koji krasi serijsku verziju modela iz game istog proizvođača, odnosno korosovera Tata Harrier. Novajlija će biti prvi model koji će počivati na modularnoj platformi grupe koja je ponela komercijalni naziv ALFA (Agile Light Flexible Advanced). Ipak, pogon na sve točkove nije u planu, s obzirom na činjenicu da takvo tehničko rešenje baš i nije omiljeno kod kupaca u Indiji.

Konceptni primerak ima zaista neobično rešenje na mestu gde je naše oko naviklo da vidi obruč upravljača, a zatim i dva digitalna ekrana dijagonale 10,2 inča, od kojih je jedan namenjen za instrumentaciju a drugi za vizuelni doživljaj multimedijalnog sistema.

Najneobičniji detalj u putničkoj kabini se odnosi na nesvakidašnje ventilacione otvore koji su izvedeni u stilu koji nas navodi da pomislimo da je rešenje “ukradeno” sa opreme za pokućstvo koju proizvodi engleski Dyson, inače i sam na pragu upliva u automobilsku industriju.

Serijska verzija novajlije je predviđena za prevoz do pet putnika, a još je poznato da će koristiti benzinski motor zapremine 1,2 litra. Dizel ponuda nije predviđena. Razlog za takvu odluku Indijaca se nalazi u sve strožijoj emisionoj regulativi koja prilagođavanje dizel motora ekološkim normama, čini ekonomski neracionalnim potezom, s obzirom na ekstremnu osteljivost lokalnih kupaca na maloprodajnu cenu. Kao rezultat toga, teško da ćemo viđati ponudu dizel vozila u Indiji.

Prema preliminarno dostupni infromacijama, serijska verzija prototipa H2X će poneti naziv Tata Hornbill, dok će stepen sličnosti sa konceptom biti na nivou oko 70 – 80%. Premijera serijske verzije se očekuje tokom nastupajuće zime, a početak prodaje na indijskom potkontinentu je planirana za leto 2020. godine.

Čisto da se zna, krosoveri iz istog segmenta kojem pripada novitet, Maruti Suzuki Ignis, kao i Mahindra KUV100 nisu ostvarili uspeh u Indiji.

AutoRepublika

(886)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

nije teško biti jeftiniji, nešto jeftinija radna snaga, i ušteda na materijalima…