1. Home
  2. Novo u Auto Republici
  3. Zanimljivost dana: Električni Mercedes W123
Zanimljivost dana: Električni Mercedes W123

Zanimljivost dana: Električni Mercedes W123

884
0
Podelite sa prijateljima:

Visoke cijene goriva su, tokom 80-ih godina prošlog vijeka, primorale proizvođače da ulože sredstva u novije tehnologije, među kojima je i električni pogon. 

Ovo što vidite na fotografijama je Mercedesov koncept električnog automobila baziran na kultnom W123, koji je sa svojim elektromotorom je razvijao čak 41 konjsku snagu. S obzirom na to koliko je 200D sa 54 “konja” trom, nemoguće je zamisliti lijenost ovog automobila sa dodatnom težinom. Na svu sreću, ovo je bio samo jedan test, te Mercedes nije ni pomišljao na masovnu proizvodnju.

Naoko izgleda kao potpuno normalan W123 karavan, ali kada bolje pogledamo, sličnosti ima sve do C stuba. Nakon toga možemo primjetiti kraće staklo, kako bi se stvorio prostor za ventilaciju potrebnu za hlađenje baterija.

Kada smo kod baterija, nemoguće je izbjeći ovo ogromno pakovanje, teško preko 600 kilograma, koje okupira prtljažni prostor do visine prozora. Ove baterije su bile spojene sa elektromotorom koji se nalazi ispod haube, a snaga se na zadnje točkove prenosila putem četvorostepenog automatskog mjenjača. Vjerovatno se primjetili izduvnu cijev. Ovo je zapravo plug-in hibrid automobil, jer je Mercedes spakovao i veoma mali dvocilindarski motor, kako bi poboljšao domet.

Autonomija ovog hibridnog Mercedesa je 100 kilometara, a baterije vozila se mogu se puniti preko obične 220-voltne utičnice. Motor sa dva cilindra dodaje otprilike još 50 kilometara dometa, za ukupni voznu autonomomiju od oko 150 kilometara. Sa snagom od 41 ks ovaj automobil do 100 km/h nikada nije ni stigao, već mu je maksimalna brzina oko 80 km/h. Veoma loša autonomija i očajne performanse su glavni razlog zbog kojeg je ovaj automobil ostao samo koncept, baš poput svih sličnih pokušaja iz tog doba.

Enes Eki Alković

(884)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments