1. Home
  2. Life
  3. Zašto Peki ne stavlja lance na točkove?
Zašto Peki ne stavlja lance na točkove?
27

Zašto Peki ne stavlja lance na točkove?

4.74K
27
Podelite sa prijateljima:

Već par godina izvesni modeli Peugeota veoma su „na ceni“ kod lopova u Francuskoj! Najprodavaniji SUV na ovom tržištu, 3008, zajedno s većim krosoverima 5008 i DS7, ne privlači samo kupce, ovi modeli na meti su raznih dobro organizovanih grupa kradljivaca.

Broj ukradenih vozila dostigao je veoma zabrinjavajuće razmere, i to ide do te mere da su u pojedinim oblastima i opštinama, lokalne vlasti pozvale vlasnike na opreznost. Jedna od njih, locirana na široj periferiji Pariza (Meudon) bila je posebno pogođena, a samo u prošloj godini u toj opštini je ukradeno 330 modela grupacije PSA, od kojih većina nije nikada pronađena, iako su posedovali opremu za satelitsko praćenje i lociranje, kao i druge sisteme za odvračanje od krađe.

Jednostavno mnogi su bili „rastureni“ u delove, dok je ogoljena karoserija napuštena ili bačena. Generalno uzevši, automobili su ukradeni tokom noći, i kod pojedinih koji su naknadno pronađeni utvrđeno je da su bez ikakvih tragova ostećenja brave ili loma stakla!?

Nakon sedam meseci ankete i istrage, policija i žandarmerija (u Francuskoj policija je zadužena za gradove a žandarmerija za ostatak teritorije) otkrila je i pohapsila dobro ogranizovane kriminalne grupe od kojih je svaka imala više desetina članova.

Metoda krađe imala je dobro razrađenu tehniku, nakon što su elektronskim putem otvorili i pokrenuli vozilo, lopovi su ga ostavljali par dana u nekom susednom gradu, kako bi se osigurali da nije otkriven putem satelita. Nakon toga većina krosovera je bilo ogoljeno „do kostiju“, to jest bili su oslobođeni od svih delova koji išta vrede, i kao takvi su poslati kamionima u Poljsku ili u Afriku.

Iako je više filijala otkriveno, krađe su se nastavile, nedavno je jedan policajac namerno zgažen prilikom kontrole, od vozača u ukradenom Peugeotu 3008…

Ukoliko je verovati čuvenom proizvođaču elektronske opreme Coyote (Kojot), koja je lider na tržištu pružanja usluga ugradnje elektronske „bubice“ i praćenja pretplatnika, SUV segment trenutno predstavlja 44 % svih ukradenih automobila u Francuskoj.

U svakom slučaju teško je 100 % zaštiti svoje vozilo, čak i ukoliko je opremljeno sistemom „SkyTracker“, kako ga naziva jedna od kompanija koja posluje u Srbiji. U principu je veoma efikasan, spomenuti Coyote tvrdi da uspevaju da pronađu do 90 % svih „pozajmljenih“ automobila za 24 časa, pod uslovom da ih vlasnik brzo kontaktira.

Neću vam otkriti ništa novo ako kažem da je jedan od najboljih načina da se spreči krađa ostaviti automobil da prenoći u privatnom boksu, to jest garaži (mnogi osiguravajući zavodi upravo to zahtevaju, a u protivnom odbijaju da vas osiguraju). Pritom su zajedničke podzemne garaže totalno nesigurne, a u jednoj takvoj, pre par godina, pored mog privatnog automobila razbijeno je u toku jedne noći još dvadesetak (organizovana krađa zadnje klupe, koja se posle ugrađuje u „teretna“ vozila koja ih nemaju).

Trenutno na testu baš ovaj primerak Peugeota 5008 s dobrim starim dvolitarskim dizelom!

Dobar alarm isto tako nije na odmet, ili još bolje nekava solidna mehanička zaštita, jer su današnji lopovi pre svega opremljeni laptopom ili već pripremljenim elektronskim ključem, koji su mu dekodirali „pajtaši“ u nekom ovlašćenom servisu proizvođača, u našem slučaju Peugeota…

Upravo zbog toga jedan veliki lanac za motocikle gotovo uvek je okolo upravljača na „mojim“ testiranim vozilima (provučem kroz donji deo sedišta ukoliko je to moguće ili kroz rukohvat), a sve u nadi da se eventualno baš svi lopovi ne šetaju s testerom za metal, brusilicom ili nekakvim specijalnim kleštima.

Ako ništa drugo, drži mi strah, a u trenutku dok ovo pišem postajem sve zabrinutiji jer sam parkirao pozajmljeni 5008 2.0 BlueHDi/180 GT, čija je vrednost blizu 50 hiljada evra, u jednoj ne preterano osvetljenoj i prometnoj ulici… Rado bih sišao i pre ponoći potražio neko bolje mesto, ali u Francuskoj je na snazi policiski čas od 18 h, nadam se da važi i za lopove!?

Inače i pored ogromnog „interesovanja“ za njima, Peugeot 3008/5008 ne spadaju u kategoriju najkradenijih vozila (procentualno su u vrhu, ali ne i brojčano). Statistika Ministarstva unutrašnjih poslova kaže da je prošle godine u Francuskoj ukradeno 140.202 automobila, i da je na prvom mestu Renault Clio 4, nakon čega sledi BMW X6, Smart Fortwo, Range Rover, BMW Seie 6, Megan 4…

Tek da se zna, prestižniji automobili osim što se kradu često se i otimaju, usred bela dana ili noću, a metoda „home jacking“ izuzetno je „popularna“ i u porastu je u velikim gradovima! Može li mi elektonski Taser od 50.000 Volti, suzavac u spreju, lovački nož kao iz filma Krokodil Dendi ili „poluautomatska“ sekirica, koju često držim ispod sedišta pomoći, bolje je da nikada ne saznam…

Perica Rajković

(4743)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

27 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Japanautofan

Jel dozvoljeno postavljanje mina iznenadjenja ? 😂🤭
Odma bi se resili i nekih budućih kradja 🙊😉

da11

Kod mene u Sarajevu 500 komada se ukrade godisnje, doduse prije 2g nova vlada je postavila kamere na sve izlaze iz grada. Pa se je to dosta smanjilo. Najvise se kradu Skode Octavie i Volkswagen golf.
Od skupih Audi, Bmw.
Sto je najgore ne razumijem ljude koji dignu kredit i kupe golfa ili skodu.
Nikad ne bi kupio vozilo koje se krade, osim ako bi imao para za premiume.
Od zastita se najbolje pokazala Cobra sa blokadom motora. Koju osiguranje zahtijeva ako zelis osigurati Audi,Bmw,Mercedes. Kazu iz osiguranja da im nije nijedan auto ukraden sa tim sistemom.

Izmenjeno 3 godine pre od strane da11
Moee

Do prije 2-3 godine u Sarajevu se kralo oko 1000 auta godisnje. Nakon sto su ubijeni policajci u pokusaju sprecavanja kradje, pojacane su mjere i broj se znacajno smanjio.
Sto se Cobre tice, nije istina da nijedno auto nije ukradeno. Najbolja zastita je Zeder/Cobra sa alarmom + neki skriveni prekidac i na sve to KASKO 😉

Joseph

Uzmeš multiplu i neće ti ga nitko ukrasti ^^

moron

Zar se nije ovde pisalo da je nemoguće ukrasti neki noviji BMW?

da11

Taj te je slagao, pogotovo zato sto su imaju svi hands free ulazak.
Jedini je Land Rover uspio blokirati kopiranje signala sa kljuca. Mada se i on moze otkljucati ali ne moze upaliti jer pusti frekvenciju koja ometa uredjaje za kopiranje signala.
https://www.whatcar.com/news/car-theft-group-test-britains-most-secure-cars-2019/n19876

moron

Ma sećam se, bio je ovde neki tekst sličan i onda je neko u komentaru postavio link do YT snimka kradje nekog besnog BMW-a (mislim u Sarajevu) i nastala je opšta rasprava da li je to moguće ili nemoguće, odnosno, bio je stav da posle nekog godišta BMW-a, njihova kradja nije moguća. Tako se pisalo (u nekim komentarima).

da11

Sad je lakse ukrasti auto nego prije 10g. zbog keylessa. Prije je morao lopov uzeti dekoder tacno za model kojeg krade, danas moze sa jednim uredjajem koji hvata signal od kljuca bilo koje ukrasti.
https://youtu.be/5nimhemmpxs
Ode bmw za 30s.

moron

Boga mi, u pravu si, „ode“ on …

Mad Max

Peki, ovo što vezuješ lanac za rukohvat je čist „fake“. Jedan potez vratima i pokida tapacir, i ode dalje. Vežeš obavezno za čeličnu konstrukciju sedišta. Ako treba pomeri sedište napred. Drugo, obomotaj lanac oko pprečne prečage volana + oko obruča. To je već nešto, jer se bonsekom prestruže armatura volana za max 2 minuta.
Ja sam ovo video ot tebe, još davno i kupio motoristički lanac sa bravom prve klase . Samo ga po nekad vezujem ovako kako sam ti naveo. I lanac ima tekstilni oplet da ne bi oštetio kožni volan.

Peki

Tacno, ali nisam mogao da ga vezem za sediste, nema ni jedan pristupacan metalni deo. Inace ako naide lopov s bonsekom i Laptopom ode Peugeot… Jutros pobegosmo iz Pariza u planine, tamo ih valjda nema (lopova)

Renault Terminator

Ja dok sam zivio u Srbiji imao sam obavezno u automobilu rekvizite raznih vrsta od klasicnih „staromodernih“ do ovih finih i „humanih“ sto koristi i policija,ne da zastitim od kradje automobil jer mislim da je to nemoguce,oni ako su se nameracili na auto oni ce ga uzeti prije ili kasnije nego sebe da zastitim i svoju porodicu od raznih budala u saobracaju kojih je u Srbiji ima vise nego previse. Isto na poslu dok sam vozio bus,uvijek sam sa sobom nosio „humano“ sredstvo za odbranu u slucaju napada budala. Bogu hvala nikada nista od toga nisam morao da koristim jer… Pročitaj više »

Don

Koje si osiguranje uzeo i koliko se plaća godišnje?

Renault Terminator

Uniqa,placam 30 eura mijesecno.

Don

Osim ako je napadač žena, onda ti nemaš nikakva prava, a ona je jadna, ugrožena…

Renault Terminator

Vidis,o tome jedino nisam razmisljao🤣..

BB

Jeli to ona Austrija što je plaćala troškove života onom severnom makedoncu albanskih korijena? Drug, ti dok moraš da ganjaš pravo u pravnoj ili „nepravnoj“ državi, obično si već gotov. Nemoj da priželjkuješ da budeš predmet „isterivanja prava“ pa taman to bilo u najboljim uslovima.

Renault Terminator

Jeste,to je ta Austrija,Austrija koja je priznala tzv kosovo.Hranili su dzukele,sva moguca i nemoguca prava su im dali,dok Srbima apsolutna nista nisu pomogli koji su dosli u Austriju,sad ih je ta dzukela ugrizla i grizla ih je i ranije a i ujedace jos,mada su sada i Austrijanci poceli i njih da ujedaju,pa ce da vidimo ko ce u tom „ratu“ pobijediti.Trazili su,neka gledaju sad.Sa te strane ih ne zalim.Eto im islam sad… Nije da prizeljkujem,vise sam to napisao onako iz zajebancije..ali ako ne daj Boze sta i bude da se moraju ganjati prava i pravda ja sa tim nemam nista,imaju… Pročitaj više »

Don

Perice, šta bi bilo da ti ukradu to vozilo ? Kakve su posljedice po tebe? Vjerovatno bi imao jezikovu juhu od pezoa, ali auto je kasko osiguran, zar ne? Ne bi ti to izbilo niti jedan euro iz džepa ili pak?
Al bih povukao paralelu sa RT komentarom, ispada da Francuska nije pravna država.

Peki

U principu test vozila su osigurana protiv krade, ali nemaju kasko!!! Manja ostecenja prolaze, teza nisam imao…

BojanNeki

Definitivno nam treba više „Tesli“ u tkzv „sentry modu“ sa kamerama na sve strane koje snimaju pokret pa će lopovi i kriminalci laše „padati“.

https://www.youtube.com/watch?v=HsI2hzW_9to

BojanNeki

Da preciziram, pošto mi način izražavanja nije jača strana, kamere i 360° monitoring automobila i okoline kakvo postoji kod svake fabričke Tesle treba da postane standardna oprema u svakom automobilu. Kamere odnosno elektronika je postala jeftina.

Pale

Najsigurnije spavati u autu sa puskom ili sacuvas ili zaglvs robiju za oruzije.osigras auto od krdje i cemu briga

BB

Najsigurnije je ne imati preskup auto…

Bato

Vazno da se golf nije medjuprvim u kradji,golf je nekad bio prvi.

Balkanboj

Peki, evo ti jedno od mogućih rešenja…
comment image

don

oce, stavice, kad otkrije tocak! 😀