1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Brzi punjači će uskoro biti profitabilniji od benzinskih stanica
Brzi punjači će uskoro biti profitabilniji od benzinskih stanica

Brzi punjači će uskoro biti profitabilniji od benzinskih stanica

713
18
Podelite sa prijateljima:

Iz naftnog giganta, kompanije BP je stigla izjava koja govori o tome da su se terminali za brzu dopunu baterija električnih automobila, primakli na samo jedan korak od stanica za dopunu rezervoara konvencionalnih vozila benzina, kada se govori o profitabilnosti poslovanja.

Prekretnica će tako označiti veoma bitan momenat za BP, čija uprava se trudi da izvrši otklon od nafte i naftnih derivata i da proširi delatnost oslonjenu na električnu energiju i električna vozila (EV).

Dopuna baterija na EV je dugo godina bio visoko neprofitabilan biznis, kako za BP tako i za rivale kompanije, što je trajalo uporedo s realizacijom ogromnih investicija u širenje mreže. Od konkretne divizije koja se bavi razvojem tog tržišta, unutar firme BP, ni ne očekuje se da generiše dobit pre 2025. godine, ali što se tiče profitnih stopa u ovom trenutku, može se reći da su one sve bliskije pandanima u poslu točenja fosilnih goriva.

„Ako razmatramo profitabilnost koncepta dopuna rezervoara i poredimo je s brzom dopunom baterijskih ćelija, bližimo se momentu u kom će biti verodostojna tvrdnja da je druga alternativa ona koja donosi veću zaradu,“ kaže žena koja vodi odeljenje za brigu o kupcima i proizvodima unutar BP-a, a koja se zove Ema Dilejni. Ona je to izgovorila u mikrofon novinara Reutersa.

Snažna i rastuća tražnja za brzim punjačima, kako u Britaniji, tako i u Evropi je već uzdigla stope dobiti onima u tom sektoru, onima koje se ostvaruju i na tradicionalnim benzinskim stanicama, tvrdi ona.

Dilejni nije obelodanila da li terminali za brzu dopunu ostvaruju dobit ili gutak tokom punjenja, niti je navela kada bi delatnost brze dopune baterija mogla postati unosniji posao od tradicionalnih benzinskih stanica. BP je tokom 2020. godine prijavio bruto dobit iz posla maloprodaje naftnih derivata u iznosu od 3,5 milijardi američkih dolara, dok je divizija za brigu o kupcima i proizvode iskazala neto dobit od 2,6 milijardi dolara, i to tokom prvih devet meseci tekuće godine, što je oko 17% u odnosu na profit koji se ostvaruje na nivou kompanije.

Kompanija je takože navela da je prodaja struje putem brzih punjača za EV zabeležila uzlet od 45% u trećem kvartalu 2021. godinem u poređenju s prethodnim tromesečjem.

Prema navodima stručnjaka iz konsultantske kuće Thunder Said Energy, marža u maloprodaji naftnih derivata, na tradicionalnim pumpama iznosi 17 centi po galonu, odnosno 0,4 centa po kilovat satu. BP sa sedištem u Londonu planira da razvije posao s brzim punjačima u narednim godinama, do tačke da kontroliše oko 70 hiljada terminala za brzu dopunu. Sada ih ima 11 hiljada, dok je cilj iz prethodne rečenice oročen na 2030. godinu.

Angažman BP-a u maloprodaji, baš kao i kod rivalske firme Royal Dutch Shell, uključuje prodaju goriva, kao i artikala široke potrošnje, pa je veoma profitabaln i zauzima ključno mesto u energetskoj tranziciji.

„Sveukupno, osećamo ogromnu priliku u sektoru brze dopune baterija. Orijentisani smo tako ka individualnim kupcima, kompanijama i flotnim operaterima, gde se i sluti veliki potencijal rasta i gde miriše na zaradu,“ priča Dilejni.

Shell je izašao u javnost s objavom da cilja posedovanje 500 hiljada brzih punjača na svetskom nivou do 2025. godine. U četvrtak su iz ove kompanije otvorili prvi ultra brzi punjač za EV u Londonu, a taj je u stanju da bateriju elektromobila dopuni za svega desetak minuta, kada govorimo o rasponu od nula do 80% popunjenosti.

Dok rivali poput pomenutog Shella usmeravaju svoju misiju širenja brzih punjača, i ka sporijim rešenjima kojih su postavili već na desetine hiljada u Britaniji i drugde, dotle se BP usredsređuje jedino na brze i ultra-brze stanice za dopunu baterija.

„Opredelili smo se za što brže punjače, one koji su podesni za primenu tokom putovanja. Dajemo im prednost u odnosu na sporije punjače,“ dodaje Dilejni.

Brzo punjenje, koje se kao takvo prepoznaje po tome što je punjač snažniji od 50 kilovata, i super brzi punjač koji mora biti moćniji od 150 kilovata, su svakako skupi za montažu i zahtevuju ogromna ulaganja u elektromrežu koja bi bila u stanju da podnese takvo opterećenje.

„Istorijski posmatrano, može se reći da su mnogi operateri pokušavali da iscede novac iz biznisa brze dopune EV, što je bila kao najlošije čuvana tajna u celoj privredi,“ tvrdi Adrijan Del Maestro, direktor u čuvenoj konusltantskoj kući PwC.

Težnja ka proklamovanom cilju širenja mreže punjača takođe za cilj ima da obezbedi snažan dotok kupaca i na benzinske stanice kojim upravlja kompanija BP, kao i na pridruženim maloprodajnim punktovima gde se nude ostali artikli po izuzetno visokim cenama.

„Operateri punktova, uključujući i naftne gigante, prosto su se utrkivali u otkupu placeva kako bi izgradili infrastrukturu, a što bi im omogućilo snažan rast prihoda u budućnosti,“ govori Del Maestro.

AutoRepublika

(713)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

18 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Cena punjenja na pumpama će biti par puta veća od kućne, ili industrijske cene. A i onaj kupac, za tih 20 / 30min, ce popiti kafu itsl, što je još dodatna zarada. Brzo će se na pumpama dodati brzi punjači za struju, po jedan, dva kom…

Branko

Industrijska cijena je u Hr 50% veća nego kućna, tako da kod nas “ili” ne važi…🙄 Donedavno kod nas nisi mogao naići na slobodan punjač, a punjenje je bilo “džabe”. Otkad je uvedena naplata, manje čekaš nego za benzin!😁 Nedavno sam službeno išao do istočne Njemačke; brzih i ultra brzih punjača na svakom koraku, ali se rijetko gdje netko puni. Doduše, 1 kWh košta 0,74 EUR…

da11

To znaci samo jedno a to je da cijena punjenja ide gore.

moron

Ova struja ima gadno da „peče“.

Prof. dr Slavko Radosavljevic, dipl. ing.

Super brzi punjac sa punjenjem 100% i do 5 minuta. Razvio sam novu metodu koja omogucuje punjenje baterije i do 5 minuta.

TheStig

Takva baterija sa takvim punjenjem ce imati rok trajanja od godinu dana. Problem punjenja nije samo vezan za brzinu punjenja vec i za broj terminala za punjenje kao i za infrastrukturu mreze. Nema te mreze koja ce da izdrzi takav teret kad se po gradu bude kacilo po hiljade automobila na jake punjace.

Branko

TheStig, postoje rješenja u vidu stacionarnih baterija koje se kontinuirano pune na manjim snagama… ali sam, jaio i ti, malo skeptičan oko tvrdnje dr. Radisavljevića; daleko veći problem je baterija od punjača kod punjenja na velikim snagama.

TheStig

Da, problem glavni je jasan, a ja nisam protiv nove tehnologije već oko načina na koji se ona gura „na silu“ a toliko je dokaza da glavna karika u lancu tj baterije zaostaju za ostalim elementima.

Matija

Da li je vas izum negde objavljen, po mogucstvu na engleskom ili nekom drugom evropskom jeziku? Ako jeste, molim da mi posaljete link.

Prof. dr Slavko Radosavljevic, dipl. ing.

Mozemo se cuti ado me pozovete na moj mobil 34622797955 putem Whatsapp ili Teelegram

Matija

Da li imate instaliran viber?
Mozete me pronaci preko http://www.vm-ing.de .

Matija

Punjenje je vec sada profitabilno jer cena punjenja ne podleze nikakvoj kontroli. Vec sada su cene po kWh na punjacima nekoliko puta vece od zwanicne cene distributera struje.

TheStig

Pa to je i smisao cijele priče. Tzv zelena agenda neće ništa zeleno napraviti ali će džepove bogatih učiniti još punijim zelenim novčanicama, a nas sve ostale još siromašnijim.

s mile

Danas je bila emisija SAT, na jednom mestu je punjenje 24din/minut, a na drugom 60din/minut. Bolji biznis od naftnih derivata

Branko

Matija, još uvijek nije profitabilno, posebno ako investicija nije izdašno subvencionirana. Trenutno je kWh 30% – 200% skuplji od industrijske cijene u Hr, ovisno o snazi. Ali, treba amortizirati investiciju. Ne sumnjam da će biti profitabilno u budućnosti.

Matija

Mogu da govorim samo o trzistu Nemacke. Interesenata za gradnju elektro-stanica je mnogo, medjutim zakonom nista nije regulisano, pocevsi od nacina placanja (svako ima neke svoje kartice!) do planskog teritorijalnog rasporeda stanica. Liferanti struje se ne zale ali zato vozaci koji dozivljavaju svakojako sikaniranje.

moron

„Brzo punjenje, koje se kao takvo prepoznaje po tome što je punjač snažniji od 50 kilovata …“ Evo kako drugi (stručni?) sajtovi na to gledaju … I koja im je „matematika“. „Čudo tehnologije je stiglo: Instaliran jedan od najsavremenijih punjača Instaliran jedan od najsavremenijih punjača za elektroautomobile, punite 40 minuta i možete preći 500 kilometara … Britki umovi i za to su našli rešenje stoga je na jednoj pumpi u Preljini kod Čačka ugrađen punjač za elektromobile gde ćete pored nafte i derivata moći da sipate i gorivo budućnosti … U zavisnosti od mogućnosti automobila punjenje traje od 25 do… Pročitaj više »

Iznogud Časni

🙂