1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Decenija rasta industrije rezervnih delova bi mogla da bude privedena kraju
Decenija rasta industrije rezervnih delova bi mogla da bude privedena kraju
1

Decenija rasta industrije rezervnih delova bi mogla da bude privedena kraju

893
1
Podelite sa prijateljima:

Industrija proizvodnje automobilskih delova je u konstantnom porastu u poslednjih deset godina. Međutim, analitičari smatraju da bi prepreke u vidu slabije prodaje vozila, povećanja cena repromaterijala i ogromnih troškova za divizije razvoja i istraživanja, mogle da stave tačku na to.

Kombinacija nesigurnosti u vezi s budućim tehnologijama, pretećim carinskim troškovima i nerešenim trgovinskim problemima s ključnim partnerima, Kinom, Meksikom, Kanadom i Evropom, negativno će uticati na vrednost snabdevačkih kompanija i njihovo kotiranje na berzi. Sve to naravno izaziva zabrinutost.

Ova industrija je već sada u tranziciji, što se može uvideti iz smanjenja broja radnih mesta. U SAD, u ovom sektoru je ukinuto gotovo 22.000 radnih mesta zaključno s majem, odnosno 211 odsto više u odnosu na prvih pet meseci iz 2018., podaci su firme Challenger, Gray and Christmas Inc.

Međutim, poslovna strategija će odrediti ko će se ubrojati u najveće gubitnike, kaže Nil Ganguli, upravni direktor i vodeći čovek u grupi koja se bavi snabdevanjem u automobilskoj industriji za Deloitte.

„Raniji uspeh više nije garancija za budući profit“, rekao je on. „Industrija će rasti ali će se snabdevačka baza promeniti, i bez obzira što će cene delova po automobilu otići gore, to ne znači da će taj trend zahvatiti sve.“

Ganguli smatra da je prikazivanje industrijske dobiti u nekoj meri varljivo.

Snabdevači u automobilskoj industriji širom sveta, generisali su 510 miliona dolara akcijske vrednosti od vremena recesije. To je više nego udvostručilo tržišnu vrednost sektora od tada.

Međutim, taj rast nije podjednako raspodeljen, sudeći po Deloitteovoj godišnjoj studiji o globalnim automobilskim snabdevačima iz 2019., objavljene ovog meseca.

Na vodeću trećinu među snabdevačima se odnosi više od 99 odsto rasta, kaže Ganguli.

Problemi na tržištu će inicirati konsolidaciju u okviru industrije, smatra on, a snabdevači će biti u misiji pripajanja jačih segmenata svom portfoliju, ili će i sami postati deo nečijih planova.

„Ako ste u robnom sektoru, pitate se kako da se konsolidujete“, rekao je Ganguli. „Kako ćete biti među poslednjim održivim kompanijama? Neko mora da proizvodi osovine, primera radi. Da li ćete to biti vi? Solucija je da ostvarite obim, konsolidujete se i budete lider po pitanju smanjenja troškova, ili budete spremni da vas neko drugi konsoliduje.“

Sama konsolidacija je pokretana dugoročnim prognozama vezanim za to gde će doći do rasta tržišta. Po studiji, očekuje se da segmenti poput proizvodnje menjača i osovina dožive pad od šest do deset odsto do 2025. U međuvremenu, sektor električnih i autonomnih vozila će da raste. Što se električnih pogonskih sistema tiče, očekuje se porast od 306 odsto, dok će sektori baterija i gorivnih ćelija porasti za 266 odsto. Za napredne sisteme vozačke asistencije i senzore, očekuje se porast od 190 odsto, smatra Deloitte.

Investicije u ove sektore će se verovatno povećati usled pada prodaje automobila, jer će se snabdevači pozicionirati tako da očuvaju održivost u klimavom tržištu, smatra Ganguli.

Ekonomski pad će za posledicu imati ubrzavanje konsolidacije. Snabdevači će se dodatno usredsrediti na svoje poslovanje, a to u prevodu znači „il’ pukovnik, il’ pokojnik“.

AutoRepublika

(893)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Po studiji, očekuje se da segmenti poput proizvodnje menjača i osovina dožive pad od šest do deset odsto do 2025.“ Majku mu, zar na AR nedavno nije bila vest da je ZF zaključio ugovor (sa BMW-om?) za buduće isporuke u narednih par godina u vrednosti od 10-ak milijardi evra ? Čovek bi pomislio da im cvetaju ruže. A bila vest i da su baš oni nedavno izmislili toplu vodu – dvostepeni menjač za EV pogon. Eto, koliko su se svi „EV misionari“ godinama trudili da objasne kako je jedna od prednosti EV-a baš to što im menjač uopšte nije potreban… Pročitaj više »