1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Lancia Kayak – zaboravljeni koncept
Lancia Kayak – zaboravljeni koncept
5

Lancia Kayak – zaboravljeni koncept

2.08K
5
Podelite sa prijateljima:

Sedamo u vremeplov i vraćamo se četvrt veka unazad.

Godina je 1995. i automobilska javnost željno iščekuje najavljeni Lancijin koncept u Ženevi. Najveća automobilska fešta na svetu bila je predviđena za predstavljanje konceptulanog modela Kayak.

Sredinom devedesetih godina prošlog veka na tržištu su vladali drastično drugačiji trendovi nego što je to slučaj sa aktuelnim dešavanjima u automobilskoj industriji. Tako su kabrioleti i kupei bili vozila koja su mogla da računaju na ozbiljne brojke kada je reč o prodajnim rezultatima, i retki su bili brendovi koji nisu želeli deo tog kolača.

Tako je i Lancia želela da se okuša sa kupeom. U to vreme, italijanska marka oslanjala se na uspehe modela Kappa, kao i Delte Integrale. Za dizajn su se okrenuli studiju Bertone koji je posvetio ogromnu pažnju stvaranju Kayaka.

Početkom poslednje decenije 20. veka Bertone je već zapao u krizu. Velikani poput Đorđeta Đuđara i Marsela Gandinija napustili su ovu kompaniju, te je i samom Bertoneu bio potreban model koji bi ga opet “vratio na mapu”.

Tako je iz saradnje Lancije i Bertonea nastao model Kayak. Mada ovaj koncept nije spadao pod avangardna vozila, ipak se radilo o automobilu koji je privukao veliku pažnju daleke 1995. godine.

Kayak je ipak krasio bitno drugačiji izgled od onoga što se očekivalo od jednog italijanskog kupea uz niz oštrih linija u skladu sa tadašnjim trendovima. Ogromna, široka rešetka dominirala je anfasom, i uz blago izraženu liniju padajućeg krova te nesvakidašnji izgled felni činija je neke od glavnih vizuelnih odlika Kayaka.

Lancijin koncept bio je baziran na modelu Kappa. Unutar Kayaka nije bilo nikakvih iznenađenja, jer je sve to izgledalo u toku sa vremenom.

No, rukovodstvo Lancije rešilo je da Kayak ne doživi serijsku proizvodnju. Umesto njega uloga kupea posvećena je posebnom izdanju Kappe. No, Kappa Coupe nije doneo očekivanu prodaju, jer je od 1996. do 2000. godine proizvedeno svega 3.263 primerka ovog automobila.

Đorđe Platiša 

(2084)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
don

dobar je

Bungi

Kapa je bila lijepa a ovaj prototip je prelijep.Da su ove linije odabrali za njenog nasljednika Tezis, možda nebi tako neslavno prošao.?

Don

Bas. Snimi mu felge .

BB

Eto, veliki oci odlučili: Lancia postaje premium…

Modena

Kayak..Kasnije Kappa coupe, moja velika ljubav, jedan od najlepsih italijanskih kupea u moderno vreme.Rucno sklapan u fabrici Maggiora, kasnije je tu napravljen i koncept Thesis coupe ali nikada nije zaziveo, a i fabrika je bankrotirala.