1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost: Sudbina originalnog modela Jerrari dobija novu epizodu
Zanimljivost: Sudbina originalnog modela Jerrari dobija novu epizodu

Zanimljivost: Sudbina originalnog modela Jerrari dobija novu epizodu

7.26K
8
Podelite sa prijateljima:

Kombinovanje raznovrsnih automobila u jedan konačni četvorotočkaš, zapravo i nije toliko strano. Štaviše, upravo tako je i nastala američka hot rod kultura koja uživa u velikom ugledu preko bare, i to traje do današnjeg dana. Ali, s vremena na vreme se pojavi model koji šokira javnost, i kombinuje nešto što skoro niko nije očekivao.

Jedan od takvih primeraka je takozvani Jerrari, a izrađen je 1969. godine. Na ideju da izvede ovako nešto je došao uspešni milijarder Vilijam Hara, koji se proslavio igradnjim mnogobrojnih kasina u gradovima Las Vegas i Rino, a tokom spomenute 1969. godine je kontaktirao Enca Ferarija lično.

Od osnivača čuvene italijanske kuće je zatražio da mu napravi Ferrari s pogonom na sva četiri točka, a kada je ovaj odbio, Hara je odlučio da ga samostalno razvije. Naravno, ne postoji zvučnije ime u svetu terenaca od Jeepa, i Hara je za bazu preuzeo model Wagoneer.

Kako nije bio zadovoljan snagom, takođe je kupio i Ferrari 365 GT i od njega preuzeo 4,4-litarski benzinac s dvanaest cilindara koji je razvijao 320 konjskih snaga. Wagoneer nije dobio samo mehaničke izmene već i kozmetičke, pa je prednji deo kompletno pozajmljen sa spomenutog Ferrarija.

Iako je dobio dosta kritika na svaj račun (posebno zato što je uništio legendarni italijanski automobil), Hara ga je sa ponosom vozio svaki put kada bi posećivao vikendicu u planinskim delovima američke savezne države Kalifornije, a dao mu je nadimak Jerrari.

Takođe postoji i ona strana priče koja govori da 365 GT nije uništen da bi donirao mehaniku Jeepu, već ga je Hara ranije lično slupao i „ležao“ je parkiran u hangaru među kolekcijom od čak 1.500 vozila. Oni koji su imali prilike da ga testiraju kažu da ubrzanje od nule do 100 km/h iznosi oko devet sekundi dok je maksimalna brzina 220 km/h.

Neposredno pre smrti, Hara je kompletirao i Jerrari 2 iz 1977. godine, a ovaj put fabrički stil nije menjan. Kao i prethodnik, i Jerrari 2 je dobio Ferrarijev 4,4-litarski motor, ali i petostepeni manuelni menjač.

 

Hara je preminuo 1978. godine, a njegova kolekcija četvorotočkaša je kasnije rasprodata. Jerrari 2 je vlasnik donirao muzeju, dok je onaj originalni Jerrari iz 1969. godine nekoliko puta menjao vlasnike. Ispod haube se sada krije Chevroletov benzinac zapremine 6,4 litre, pošto je originalni Ferrarijev motor doniran za Jerrari 2.

Terenac se trenutno nalazi u Nemačkoj i nedavno se pojavio u oglasu na sajtu Car & Driver Classic. Ne znamo kolika je tražena cena, ali ćemo spomenuti da je 2010. godine pronašao novog vlasnika za sumu od 21 hiljadu američkih dolara.

Nema sumnje ni da će ovaj put neko da se zainteresuje za njega i da će da bude u centru pažnje zahvaljujući posebnosti. Samo ostaje žal što, ono što ga čini unikatnim, kao što je to Ferrarijev motor, više nije u njemu.

Zoran Tomasović

(7256)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
don

Kad budala ima para….

Yankee

„Budala“ koji je izgradio pola Las Vegasa i Reno i bio milijarder … 😉

don

Ok, svejedno, osim što je kockar i ekscentrik kad ovako šta napravi od Ferrarija, onda je budala.

Balkanboj

Sve si sam rekao.

Vegas i Reno, kič nad kičerajem.

Zlo i naopako.

Yankee

Eh sad … Obozavam Vegas, a u Reno nikad nisam bio.

don

Mogao bi ti youtube kanal kao što strongman radi, pa nam fino predstavis ta čuda po americi a usput uberes kintu od youtube. Rado ćemo se prijaviti ako ćeš šta podijeliti s nama, mislim koji dinar Jel 🤪

don

Ružniji je od multiple 100%.

Matija

Absolutno odsustvo bilo kakvog osecaja za estetiku! Bizarna karikatura! 🙁