1. Home
  2. Prezentacije
  3. Verovali ili ne: Konstruktor je 3 puta menjao ime ovom krosoveru u 2 godine
Verovali ili ne: Konstruktor je 3 puta menjao ime ovom krosoveru u 2 godine
2

Verovali ili ne: Konstruktor je 3 puta menjao ime ovom krosoveru u 2 godine

515
2
Podelite sa prijateljima:

Veoma je zanimljiva sudbina ovog krosovera od momenta debija koji je upriličen pre oko dve godine, pa do trenutka kada je pokrenuta masovna proizvodnja, što se upravo sada događa. Naime, inicijalno nam je ovaj model predstavljen kao Tata Buzzard, dok je kompanija kasnije „pripretila“ da će ga preimenovati u Tata Gravitas. Međutim, ove planove Hindusa je korona načisto poremetila, pa je krosover s tri reda sedišta koji je promenio više prezimena od beskrajno simpatične Nataše Bekvalac, naposletku dospeo na proizvodne trake, ali je sreću našao pod oznakom Tata Safari. 

U ranijem periodu je ovaj naziv korišćen za označavanje pravog terenca, onog s karoserijom na šasiji, a taj model se zadržao u proizvodnih halama od 1998. do 2019. Dakle, ime je dobro znano, posebno u Indiji, pa nikakvo čudo nije da su čelnici koncerna Tata odabrali baš taj naziv za model koji glumi perjanicu.

Tata Safari prve generacije iz 1998. godine

Međutim, sam četvorotočkaš nije dobio neke modifikacije nakon dve godine. Dizajneri su se opredelili samo za izmenu matrice na rešetki hladnjaka dok je među opcijama svoje mesto pronašao i stakleni panoramski krov. U stvari, ova Tata Safari nije ništa drugo do produženo izvođenje krosovera s oznakom Tata Harrier koji je predstavljen publici 2018. godine.

Oba modela su utemeljena na arhitekturi Omegarc za koju se može mirne duše konstatovati da predstavlja osiromašenu verziju one platforme koju Land Rover oslovljava s indeksom D8. Britanski modeli Discovery Sport i Range Rover Evoque su postavljeni baš na arhitekturu D8, a poseduju i isti broj milimetara između prednje i zadnje osovine (2.741 mm).

Troredni SUV Tata Safari se razlikuje od bazičnog Harriera po tome što poseduje uvećan zadnji prepust za 63 milimetra i potpuno različit zadnji kraj karoserije. Dužina sada dostiže 4.661 mm, dok instalirani krovni nosači uvećavaju ukupnu visinu za 80 milimetara, pa ona tako iznosi 1.786 mm.

Prednji kraj putničke kabine je kopija onog što smo videli u Harrieru dok se u drugom redu može naći jedinstvena klasična klupa za tri osobe, ili pak dva zasebna sedišta. Shodno tome, transportne moći Safarija variraju od šest do sedam individua.

Uostalom, kao što je to slučaj i kod Harriera, veliki Tata Safari pokreće dvolitarski četvorocilindarski turbodizel naziva Kroytec, iza kog se zapravo krije motor Fiat Multijet II. Agregat isporučuje 170 konjskih snaga i i nedavnoj je identična verzija motora završila i pod haubom kratkog krosovera, iako je on u početku nudio „svega“ 140 „grla“.

Kupcu je ostavljeno na volju hoće li menjati stepene prenosa ručno, ili će transmisiju poveriti šestostepenom automatskom menjaču koji koristi Hyundai. Zato kupci neće moći da biraju bilo kakav drugi sistem prenosa snage već samo onaj koji silu sprovodi do prednjih. To je tako za sada, ali Indijci tvrde da će top model posedovati i integralni pogon. Potpuno je jasno da vlasnicima legendarne marke kakva Land Rover jeste, svakako nije problem da ponude sistem prenosa snage na obe osovine.

Preprodavci automobila sa sedištem u Indiji će dobiti novu robu zvanu Tata Safari pre nego li dođe februar, ali cene još uven nisu obnarodovane. Originalni Harrier startuje s cenom od 19 hiljada američkih dolara, a očigledno je da će duža verzija nametnuti potrebu kandidata za vlasnika da dublje zavuče ruku u džep.

AutoRepublika

(515)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Landrover bi morao pod hitno da prodaje Tata automobile kao drugu, jeftiniju marku u svom portofoliu na tržištu Evrope. Ova Tata sa solidnim dizajnom, lendijevom platformom, siromašnijom opremom i fijatovim dizelašem čini se kao idealan izbor u SUV klasi kod kupaca srednje kupovne moći.

Balkanboj

Zajebali su SangYong dizajnom. Ono zadnje staklo su već imali negde, pa da se ne baci, uglavi ga u dizajn.
Kvazimodo.