1. Home
  2. Prezentacije
  3. Škoda podmladila Scalu i Kamiq
Škoda podmladila Scalu i Kamiq
9

Škoda podmladila Scalu i Kamiq

2.19K
9
Podelite sa prijateljima:

Premijera dva rođaka iz Mlade Boleslave je svojevremeno organizovana skoro u istom trenutku. Škoda Scala je inicijalno predstavljena u decembru 2018. godine, dok joj se krosover Kamiq pridružio u februaru naredne godine. Obe ljute mašine su utemeljene na platformi MQB-A0, pružaju slične dimenzije, identičnu opremu i slične sklopove. I baš na primeru ovog dueta se može svedočiti o dominaciji krosovera u srcima kupaca.

Scala je plasirana u tiražu od 230 hiljada kupaca, dok je Kamiq pazarilo 351 hiljada kupaca (pod iracionalnom pretpostavkom da nije bilo flotnih kupaca). Kako bilo, obe Škode su sada simultano debitovale u modernizovanom izdanju.

Česi su se opredelili da isti program restilizacije primene na oba modela, iako su očuvane facijalne osobenosti svakog od njih ponaosob. Oba vozila su dobila novu rešetku hladnjaka, a isto važi i za odbojnike. Retuširana je i rasveta.
Scala poseduje jedinstveni blok fara, kao što je i bilo, s tim da su oni sada montirani nešto niže. S druge strane, Kamiq promoviše dvodelnu signalizaciju i rasvetu napred, uz opasku da su obrve sada nešto tanje, dok su nasuprot njima, glavni svetlosni blokovi masivniji.
Po prvi put kupci bilo kog od ova dva modela mogu doplatiti za tehnologiju matriksa kod izbora farova, ali i tu imamo posla s relativno jednostavnom varijacijom. Među ostalim novinama se ističe i mogućnost aktivacije električnog otvaranja petih vrata, što je bilo dostupno i ranije, samo što ovaj put to činimo zamahom noge ispod zadnjeg branika. Revidiran je i stil naplataka, pa se za Scalu biraju jedinice između 16 i 18 cola, dok je uži izbor za Kamiq i svodi se na felne prečnika 17 ili 18 inča.
Enterijeri su skoro isti na onim verzijama dueta od ranije, pa je i set izmena koje su u ovom zahvatu usledile, identičan. Od sada će i Scala i Kamiq nuditi virtuelne spravice s osmoinčnim ekranom i nepromenjivom grafikom, dok će multimedijalni sistem biti moguće pratiti putem ekrana osetljivog na dodir. On će biti po dijagonali dug 8,25 inča. Kazaljki nema ni u najavi.
Od opcija se ističe punomasni virtuelni kokpit dijagonale 10,25 inča, uz dodatni ekran od 9,2 inča. Logično, taj je za informativno-zabavni sistem.
Izmenjena je i jedinica za kontrolu rada klima uređaja, ali on nije postao osetljiv na dodir, već je naprotiv dobio više pravih tastera. Broj konketora za USB, tipa C je porastao na četiri. Osvežena je i elektronika koja služi za ispomoć vozaču.
Ali, sveukupno je manje opcionala u kontekstu konfigurisanja automobila. Ponuđene su samo tri modifikacije, dok ih je ranije bilo čak šest. Prodavac je opredelio fiksne pakete (nepromenjive) i oni sadrže unapred određenu dodatnu opremu, dok je lista mogućnosti personalizacije radikalno redukovana. Sve ovo je omogućilo grupaciji Volkswagen da ostvari izuzetne uštede u proizvodnoj logistici.
Što se tiče mehanike, to jest pogonskih sklopova – nema tu ništa za prijaviti. Paleta agregata za modele Scala i Kamiq je tokom godina proizvodnje samo opadala, pa je 2020. godine uklonjen motor s oznakom 1.6 TDI, dok je 2022. nestao i motor s indeksom 1.0 G-Tec. Blago navijena Scala Edition S with sa 190 konjskih snaga se sklapala samo u 2021. godini.
Krajnji zaključak je da će obe ove Škode dolaziti samo s dva turbobenzinska pogonska bloka, a oni su unapređeni u verzije evo2. Hibridi – ništa!
Škoda Scala Monte Carlo
Tu je bazični trocilindraš 1.0 TSI (95 konjskih snaga) i on je uparen s petostepenom manuelnom transmisijom. Njegova moćnija verzija raspolaže sa 115 „konjića“ dok je motor s četiri cilindra i turbo punjačem zapremine litru i po, plasiran sa 150 konjskih snaga. Može sarađivati sa šestostepenim šaltačem ili sedmostepenim preselektivnim robotizovanim menjačem, u našem narodu poznatom kao DSG.
Pogonski točkovi su uvek i jedino prednji, čak i kada pričamo o krosoveru. Ipak, moguće je naručiti i paket koji pomaže da se lakše podnesu loši drumovi, a tu je i sportski sistem oslanjanja, pa je u verziji Rock, klirens uvećan za 15 milimetara, dok je kod spotskih vezija sniženje u nivou od santimetar.
Škoda Kamiq Monte Carlo
Prodaja ažuriranih noviteta kreće ove jeseni kada pričaomo o evropskom tržištu. Sada ostarela Škoda Scala u Nemačkoj košta 23 hiljade evra, dok je Kamiq za 1,4 hiljada evra skuplji. Teško je očekivati da će da pojeftine.
AutoRepublika

(2193)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Ako bih zanemario onakav dizajn dvokrakog volana, kao i sam dizajn virtuelnog kokpita, onaj enterijer mi deluje ok. Što se tiče ove promene po pitanju suženja mogućnosti individualizacije opcionala, logično je da se ide na ono što je jeftinije za proizvodjača. A i što kupci (kojima je data puna sloboda) nekada to znaju da „poslože“ te opcije, to baš zna nekako biti neobično (za posmatrača sa strane). „Gledah“ jednu Scalu Ambition 1,0 TSI (fabrički su tu „ferum“ felne), koju je (prvi) kupac naizgled lepo opciono opremio (pa na nju i panoramu stavio, a što je dosta skupa opcija), ali, npr,… Pročitaj više »

M M

Škodilaki, je narodni auto, ko nekada što su bila volovska kola 🙂
I ti našao na Skodi da preturaš po „dodatnoj“ opremi. Bez potrebe.
Vidiš da parking senzori nekada ne dođu ni u višim paketima, pa ni kao dodatna oprema.
Zašto, ne znam. Valjda da je „prokuže“, da spuste ispod

Vidiš da su Nemci najavili propast VW…… I nije čudo, kad nelojalna konkurencija konzervi iz Azije pojede ozbiljnu industriju.

BB

Kako ozbiljna industrija kad se za*ebavaju sa kupcima a i sa samim sobom već skoro deceniju? Shvatili žuti da su klasičari postali diletanti pa udri po njima (prethodno pokupovali u „prelaznom roku“ stručnjake koji valjaju)

MRN

Očito su Kinezi mnogo bolje odigrali ovu partiju šaha protiv tradicionalnih proizvodjača automobila.

J4ZZ3R

Kupci Škode su takvi. Imam dobrog prijatelja koji je bio student generacije, onako prilično inteligentan čovek… Skoro mi je rekao da ne želi parking senzore jer mu to otupljuje mozak. Čak je bio u fazonu da bi tražio da mu to počupaju, a ja počeo priču o autonomnoj vožnji, adaptivnom tempomatun itd.
Što se tiče Skale, nikada mi de nije dopadala, nešto mi deluje usko i predugačko .. Kamiq mi je na drugoj strani odlično pogođen model, ali je kvalitet materijala enterijera na nivou tetrapaka, baš otužan, mada sam dizajn deluje na oko lepo i elegantno

BB

A zar nisu najavili kraj Skale? Bio neki članak o tome…

Skala mi je bio uvijek simpatičan auto i drago mi je da su ga nastavili proizvoditi. E sad, vjerovatno se i ne prodaje zati što je meni simpa, ali nek koriguju cijenu pa će se prodavati 😜

MRN

Kako piše gore u tekstu, Scala je za pet godina dosadašnjeg tržišnog života prodata u količini od samo 230 hiljada komada. Dosta je to mršavo. Kao da je slabo voljena i tražena. Ona se meni jako dopada. Kao što mi se i dopadao prethodnik, Rapid Spaceback. Tri ih niti povezuju u mojoj glavi: 1/ neudobno sedenje pozadi, sedne se samim dupetom jako nisko i duboko, a „kolena u zube“, što ne samo da dosta zamara, već je teško za izlazak; 2/ opciona jednodelna panorama (zbog većeg, „nepodeljenog“ i meni lepšeg pogleda u nebo, uvek sam je više voleo od one… Pročitaj više »

Kitittelj

U Scali se nisam vozio, ali u Rapidu jesam više puta i utisak je da je auto dosta uzak i veoma loše završne obrade unutra (u poređenju sa VW-om). Deluje mi da je i Scala takva.

MRN

Rapid je uži od tadašnje Fabije.