1. Home
  2. Prezentacije
  3. Modernizovan Mercedes-Benz GLE
Modernizovan Mercedes-Benz GLE
2

Modernizovan Mercedes-Benz GLE

1.12K
2
Podelite sa prijateljima:

Paleta krosovera druge generacije po imenu Mercedes-Benz GLE je stvarana u periodu dužem od jedne godine, ali je zato odlagana planirana restilizacija u isto vreme. Bazični GLE, potom i kupeoliko izvođenje, njihove nabrijane modifikacije s oznakom AMG, kao i hibridi, svi oni su jednovremeno debitovali pre dan-dva.

Sam zahvat podmlađivanja i nije bio tako radikalan, ali ono što je retkost u današnje doba jeste to da je bilo više suštinskih (tehničkih) a manje stilskih izmena, onih koje se tiču oblika i forme vozila.

Restilizovani GLE se, posmatran od spolja, najlakše prepoznaje po svetlosnom potpisu oličenom kroz dnevnu rasvetu. Sami farovi nisu izmenjeni, ali su ranije dnevna svetla dolazila u formi dueta bumeranga, dok ih sada vidimo kao skup (isprekidanih) linija.

Dodatno, osnovna oprema u domenu prednjih svetlosnih grupa LED nudi par ovih isprekidinih linija, ali opcioni matriks farovi ih imaju dva para. Prednji odbojnik, rešetka hladnjaka i grafika zadnjih signalnih grupa, sve je to takođe novo, iako su kućišta istih ostala neizmenjena.

Glavni junak ove priče pre i posle restilizacije s leve na desnu stranu

Kupeoliki krosoveri sada dolaze već od uvodne ponude opremljeni paketom AMG Line, a on donose karoserijske dodatke osmišljene da vozilo deluje agresivnije, što uključuje i felne od 21 cola, iako su one deo dodatne ponude na GLE-u tradicionalne forme. Kod njega serijski paket kompletiraju 19-inčne jedinice. Povrh svega pobrojanog, kupcima je na izbor stavljen i novi set boja školjke.

U kabinii je promena još manji broj. Glavna dolazi u oblasti obruča upavljača koji sada pruža tastere osetljive na dodir umesto „starovremenskih“ analognih, dok primerci opremljeni paketom AMG promovišu dvokraki volan. Materijali koje je konstruktor koristio u završnoj obradi su nanovo revidirani, pa tako na primer ivice ventilacionih otvora, već od starta ponude, nude hromirane ivice, dok je ranije taj detalj biran s liste opcionala. Proširen je i izbor u sekciji ambijentalne rasvete, pa to sada deluje bezmalo kao da analiziramo ponudu, ipak nedodirljive perjanice – S Klase.

Glavni fokus razvojnog tima je ovde bio na unapređenju multimedijalnog sistema MBUX. Iako je zadržao ekran osetljiv na dodir koji po dijagonali nudi 12,3 cola, implementiran je unapređen sistem glasovne kontrole i osvežavanja programa bežičnim putem, čega zapravo ranije nije ni bilo.

Uz pomoć poznatog koktela kamera zahvaljujući kojem je vozaču omogućen prikaz svih zbivanja u neposrednom okruženju vozila, omogućen je i pogled „kroz haubu“ gde vozač može da prati šta se dešava bukvalno pod točkovima, a koji je poznat iz brojnih terenskih modela. Uređaj za klimatizaciju poseduje automatski režim rada i cirkulacije vazduha koji je dobio naziv Energizing Air Control.

Kompleks elektronskih pomagala vozaču je unapređen i proširen. Ovo je posebno korisno onim vozačim koji su namerni da koriste GLE za vuču prikolica. U tom duhu je i stigla nova funkcija Trailer Manoeuvring Assist koja će omogućiti parkiranje prikolice u režimu autopilota. Naime, funkcioniše na brzinama kretanja do 5 km/h, ali samo na sekvencama puta na kojima je eventualni nagib skromniji od 15%.

Dodatno, asistent može biti pazaren preko informativno-zabavnog sistema i nakon što je vozilo dobilo novog vlasnika. Uređaj za navigaciju može biti podešen tako da ponudi najbolju rutu s aspekta vozača vozila opterećenog vučom prikolice, na koji način se izbegavaju zakrčenja saobraćaja koja se teže eskiviraju ako imate vučeno vozilo. 

Sve verzije noviteta su, ovaj put bez razlike, opremljeni najsavremenijim sistemom lakog hibrida koji radi na naponu od 48 volti. To znači da benzinci i dizeli fabrički stižu s ugrađenim elektromotorom u menjaču. Zavisno od modifikacije, električni agragat pruža 20 do 22 konjske snage i obrtni moment u zoni od 200-250 Nm, na koji način motor SUS ima ispomoć u prvim trenucima ubrzavanja. To je dovelo do ponositog saopštenja Mercedesa kako su elektrifikovali celu paletu ovog SUV-a. Sve opcije sada računaju na devetostepeni automatski menjač 9G-Tronic, kao i na integralni pogon.

Lista benzinskih modifikacija je ista, ali su njihove karakteristike revidirane. Početni nivo nosi indeks GLE 350, i inkorporira 2.0-litarski turbobenzinski četvorocilindarski motor sa 258 konjskih snaga, ali i s obrtnim momentom od 400, umesto nekadašnjih 370 Nm. U verziji GLE 450, imamo posla s linijskim šestakom od 3,0 litre, koji nudi 381 umesto 367 konjskih snaga, uz permanentni obrtni moment od 500 Nm.

Konačno, za izvođenje GLE 580 (barem na američkom tržištu) snaga V8 biturbo motora je uvećana sa 489 „konja“ i  700 Nm na cifru od 517 „grla“ i 729 Nm obrtnog momenta. Uzgred da dodamo, automobili predviđeni za SAD sada imaju ograničenje brzine postavljeno na 130 milja na sat (209 km/h), dok je evropski limit standardan i aktivira se pri uobičajenih 250 km/h.

Dizel modifikacije sada takođe nude drugačije, ne nužno i bolje osobine. Tako Mercedes-Benz GLE 300 d nosi dvolitarski turbodizel koji umesto negdašnjih 272 konjskih snaga i 550 Nm, sada raspolaže sa 269 konjskih snaga, doduše uz isti obrtni moment. Umesto verzije GLE 400 d, promovisana je alternativa GLE 450 d, što je učinjeno usled jačanja potencijala šestocilindarskog dizela od 2,9 litara. Umesto nekadašnjih 330 „konja“ i 700 Nm, sada nudi celih 367 „grla“ i 750 Nm najvišeg obrtnog momenta.

Porađeno je i na plug-in hibridima, iako je trakcioni električni motor koji je ugrađen u menjačku kutiju ostao isti (136 ks i 440 Nm), dok je prirast snage obezbećen kroz motor s unutrašnjim sagorevanjem goriva i opštim postavkama hibridnog pogonskog sklopa.

Jedinstven u automboilskoj industriji današnjice, dizel-električni Mercedes-Benz GLE 350 de sada nudi 333 „grla“ i 750 Nm (a imao je 320 ks i 700 Nm), dok benzisko-električni GLE 350 e menja indeks u GLE 400 e. Snaga je uvećana sa 333 „konja“ na 381 „grlo“, ali je najviši obrtni moment ipak redukovan, pa nije više 700 Nm već je 600 Nm. Trakciona baterija kapaciteta 31,2 kWh ostaje ista, i bešumni domet varira unutar zone od 105 do 109 kilometara, zavisno već od konkretne verzije.

Bazična šasija će doći s oprugama, kao i ranije, ali se uz doplatu dobija i sistem vazdušnog ogibljenja Airmatic ili pak sistem aktivnog hidropneumatskog vešanja nazvan E-Active Body Control. Jedan od opcionala podrazumeva ponudu paketa Off-Road Engineering, i tada vozilo pruža bolju zaštitu podvozja i dodatnih 30 milimetara klirensa, što dobro dođe u nedođijama.

Moćne verzije s nalepnicom AMG su unapređene na isti način na koji su i civilne verzije, ali je njihov broj smanjen. Središnja modifikacija verzije GLE 63 je isključena iz kataloga, dok su preostale alternative GLE 53 i GLE 63 S dobile proširenu osnovnu opremu koja sada uključuje panoramski krovni otvor i još svašta nešto. Nov je i sistem lakog hibrida dok je sistem oslanjanja dodatno podešen nanovo (standardno pneumatski), ali uz doplatu se dobijaju i aktivni stabilizatori.

Mercedes-AMG GLE 53 pokreće 3,0-litarski linijski šestocilindraš s turbo punjačem koji je postao veći i s električnom nadgradnjom. Snaga nije menjana (435 ks), ali je obrtni moment impresiviniji i nije više 520 već je 560 Nm. Zato i sprint do stotke traje za tri desetinke sekunde kraće, pa restilizovanom „siledžiji“ treba pet sekundi za to delo.

Pokazatelji koji opisiju voznu dinamiku najviše zastrašujuće verzije V8 4.0 biturbo, su iste pa Mercedes-AMG GLE 63 S raspolaže sa 612 konjskih snaga i 850 Nm. Ubrzanje do 100 km/h traje 3,8 sekundi. Najviša brzina kretanja je ograničena elektronskim putem, ali ne na tipskih 250 km/h kao kod verzije AMG GLE 53, već na 280 km/h, čemu će jednako da se raduju i Amerikanci.

U pomenutoj Americi, gde će se uostalom cela porodica i proizvodi, prodaja unapređenih krosovera kreće do kraja proleća. Automobili stižu u Evropu tek od jula, dok će cene zasigurno narasti, pa tako aktuelna verzija preko okeana staje 58 hiljada dolara, dok u Nemačkoj kreće od 76 hiljada evra. Uskoro valja očekivati da sličan tretman bude dodeljen i za veći Mercedes-Benz GLS.

AutoRepublika

(1117)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

PHEV sa baterijom od preko 31 kWh ?
Šta reći, nekada je potpuno električni i3 dolazio sa baterijom manjeg kapaciteta 😀

BB

Eto vele da Plug in nema smisla, ali ako je Mečka pnda mu naprave smisao 😜