1. Home
  2. Prezentacije
  3. Osveženi Hyundai i20 debituje sa ažuriranom tehnologijom i revidiranim izgledom
Osveženi Hyundai i20 debituje sa ažuriranom tehnologijom i revidiranim izgledom
15

Osveženi Hyundai i20 debituje sa ažuriranom tehnologijom i revidiranim izgledom

670
15
Podelite sa prijateljima:

Hyundai i20 je prošao kroz restilizaciju kako bi uskladio izgled sa najnovijim modelima korejske marke. Promene uključuju oštriji pogled na prednji deo i redizajniran zadnji branik.

i20 dolazi u tri nove boje: Lucid Lime Metallic, Lumen Grey Pearl i Meta Blue Pearl. Unutra se sada nalazi paket boja unutrašnjosti Lucid Lime koji kabini daje svetliji izgled. Unutrašnjost takođe dobija vertikalnu liniju na sedištima i reljefne horizontalne elemente.

Nadograđena kabina je dostupna sa opcionim ekranom instrument table od 10,25 inča i 10,25-inčnim ekranom multimedije koja podržava Apple CarPlay i Android Auto. Tu je i podloga za bežično punjenje, a dostupan je i stereo sistem marke Bose. Hyundai takođe zamenjuje obične sijalice LED diodama koje imaju višebojno osvetljenje.

Korejski proizvođač takođe proširuje svoj bezbednosni paket Smart Sense tako što omogućava da pomoć za izbegavanje prednjeg sudara uključuje identifikaciju biciklista. Sistem takođe dodaje pomoć za praćenje trake. Kao opcije, kupac može da doda tehnologiju kao što je pomoć pri sudaru pozadi, izbegavanje sudara u mrtvom uglu i pametni tempomat.

i20 je dostupan sa 1,0-litarskim turbo motorom koji nudi 100 konjskih snaga a u jačoj verziji 120 „konja“. Ima 48-voltni sistem mild hibrida. Pogon je dostupan ili sa sedmostepenim menjačem sa dvostrukom spojnicom ili sa šestostepenim manuelnim menjačem. Nismo naišli na podatke da li će biti zadržani i postojeći četvorocilindrični atmosferski motori.

Novi i20 će krenuti u proizvodnju u trećem kvartalu 2023. godine u Izmitu u Turskoj. U Hyundaiju kažu da dolaze i dodatne varijante modela.

Hyundai je trenutno prilično zauzet razvojem vozila. Na primer, nedavni izveštaj sugeriše da bi koncept N Vision 74 mogao ući u proizvodnju kao retro sportski model.

Pored toga, Hyundai planira da premijerno predstavi Ioniq 5 N na ovogodišnjem festivalu brzine u Gudvudu u julu. Navodno ima sistem pogona na sve točkove koji bi mogao da odgovara Kijinom EV6 GT od 576 konjskih snaga. N Sound Plus stvara lažnu buku u kabini.

AutoRepublika

(670)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pozdravljam aktivno-bezbednosna unapređenja, mada mislim da se sa time kod i20 dosta zakasnilo. Trebalo je da on to ima od početka. Nadam se da će svi ti sistemi biti dostupni kao standardna oprema, pa i uz manuelni menjač. Jer do sada vladajuća njihova politika ( na nivou brenda ), da „pametni tempomat“ ne može da se dobije uz manuelni menjač, je sve, samo ne „pametna“.

Matija

Veoma interesantan auto! Auto je velicine VW Polo a deluje puno dinamicnije – zahvaljujuci niskoj haubi i bordurama na stranicama. Mnostvo interesantnih detalja cini auto dinamicnim! enterijer je OK.

Bungi

Da, mnogo oštrije linije.Dok je napred izgled solidno odrađen, sa jako malo suvišnih detalja, nazad je druga priča.Auto je nazad „predizajniran“ – nabacan suvišnim detaljima.Zadnje štopke se razvijaju u raznim pravcima kao kod bivše generacije Forda Fokusa.

Matija

Rekao bih da zadnji deo nije bas toliko opterecen detaljima – stop svetla bi mogla da budu malo jednostavnija, bez ove „munje“ u obliku „Z“. Pored toga, ne svidja mi se njihova „viseca“ forma kao da auto izrazava nezadovoljstvo – 🙁 . Sa strane bih jedino izbrisao onu srednju kosu liniju iznad zadnjeg tocka. To bi bilo sve.

Izmenjeno 10 meseci pre od strane Matija
BB

Taj sa Z je tržište Ruske federacije 😉

Yankee

Bas mi je zao sto ovaj auto ne nude u Americi. Bio bi idealna zamena za dotrajalog Yarisa.

Tikola Nesla

Uh, kad vidim ručicu ručne kočnice u 2023 jeza me hvata. Stavili automatski mjenjač a nisu automatsku ručnu parkirnu kočnicu sa autohold neg polugu….uh

BB

E da si imao iskustvo kao ja na „bezgrešnom“ Passatu u Bugarskim planinama, ljubio bi ti sajlašicu, isto kao i ja kad sam ke vidio u Berlingu (ogromna, ima bar pola metra) 😜

moron

U pravu ste obojica, svaki na svoj način.

BB

Tebi kao da je Lajčak bio mentor 🤣😂🤣

moron

Ali, znaš i sam da je tako. Nema idealno. Vazda tudja krava više mleka daje …

BB

Juče bio u Mečki E klase, 2017, prešqo oko 170.000 km. Desna vrata klokću kada se otvaraju, ručkaniznad glave šktipi, naslon za lakat pukao, onaj šatl za navigaciju isto nešto ispucao… Mislim da trebaju WD-40 da serijski isporučuju uz Mercedes da bi i dalje ostao premium 😜

Moja krava bolja, bar je manje plaćena 🤣😂

vozač bavaraca

Za 6 godina neko je u stanju i nakovanj da pokvari. To može više da kaže o vlasniku nego autu.
Još ako je dovezen iz Nemacke ‘blago’ slupan i sa pravih 170.000km, sve je jasno.

BB

Eto, ja međed, pa pritisnuo dugme i pokvario biser njemačke tehnike…
O kako je „lijepo“ biti autošovinista pa voziti bavarca i umisliti si da si bavarac i pljuvati po vlastitom nacionalnom kodu…
Jer švabo kad ga slupa, on ga „blago“ slupa, a balkanac kad stisne dugme odmah čipovi pregorijevaju…

Renault Terminator

Onda je moj bavarac imao sreće onomad🤣…