1. Home
  2. Prezentacije
  3. Kia K3 je poslala model Forte u penziju
Kia K3 je poslala model Forte u penziju
0

Kia K3 je poslala model Forte u penziju

162
0
Podelite sa prijateljima:

U moru novih krosovera koji niču kao pečurke posle kiše, posebno na američkom tržištu, osvežavajuće je videti da neki automobilski proizvođači još uvek nisu zaboravili na kompaktne četverotočkaše. Kategorija u kojoj dominiraju Honda Civic i Toyota Corolla je sada bogatija za još jednog člana. Reč je o modelu Kia K3 koja stiže kao zamena pomalo nepoznati Forte, a biti će dostupan kao limuzina i heč.

Forte se inače proizvodio od 2008. do 2021. godine, ali nikada nije bio preterano popularan kod kupaca. Protekle godine je pronašao 84.997 kupca, što je za nekoliko puta niža brojka u poređenju sa onom sa kojom se spomenuti Civic i Corolla mogu pohvaliti.


Ali K3 nije konkretno zamena za Forte, već bi ga više mogli okarakterisati kao naslednika. Dva modela dele većinu dizajnerskih linija i nije teško doneti zaključak da su „u rodu“, ali je K3 svakako ekskluzivniji i sa kvalitetnijim materijalima. Mnogi dizajnerski detalji su prepisani sa većeg modela K5 koji je zamenio Optimu, dok se zadnja svetlosna grupa ponovo proteže širinom celog vozila.

Mnogo veće izmene se mogu uočiti u enterijeru. Ne samo što je napucan opremom, nekada nezamislivom za jedan jeftini kompaktni automobil, već je završna izrada toliko dobra da bi mu pozavideli i mnogi premijum automobili.

Doduše priložene fotografije su s modela za korejsko tržište, ali ne bi trebalo da se u većoj meri razlikuje ni onaj koji će se nuditi u ostatku sveta.

Dok će limuzina sigurno biti popularnija kod kupaca, model koji svi žele je sigurno heč koji se sada zove K3 GT. On je i pretrpeo veće dizajnerske izmene, posebno u vidu modifikacija zadnjeg dela, a donosi i neke premijum detalje poput LED osvetlenja i većih felni. I ovde je enterijer prošao kroz zatezanje bora i stiže sa novim 10,3-inčnim monitorom i sportskim sedištima.

 

S mehaničke strane je potvrđen samo jedan motor. Reč je o poznatom 1,6-litarskom turbobenzincu koji razvija 201 konjsku snagu i maksimalnih 265 Nm obrtnog momenta. U prošlosti se mogao naručiti i 2,0-litarski „atmosferac“ sa 147 „grla“ pa ćemo pretpostaviti da će kupci limuzine moći da izaberu i njega.

Ali, kada je reč o menjačima, potvrđen je samo sedmostepeni automatski koji će da prenosi snagu na prednje točkove. Prethodnik je imao i šestostepeni manuelni menjač, ali su šanse male da ćemo ga ponovo videti u proizvodnji zbog male potražnje. Razlika u motorima neće biti, već će se osobenost kupca iskazivati jedino izborom između limuzine i heča, pošto G3 GT stiže i sa modifikovanim ogibljenjem i većim kočnicama.

Kijin predstavnik je i dalje jedan od najjeftinijih novih automobila „preko bare“, a početna cena od 17.890 američkih dolara se ne bi trebala izmeniti u većoj meri. U izložbeno-prodajnim rezultatima ćemo ga videti do kraja godine.

AutoRepublika

(162)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments