1. Home
  2. Vesti
  3. Tata Buzzard  – indijski Discovery Sport stiže u Evropu
Tata Buzzard  – indijski Discovery Sport stiže u Evropu
3

Tata Buzzard  – indijski Discovery Sport stiže u Evropu

400
3
Podelite sa prijateljima:

Jaguar Land Rover je uveliko zakoračio u sprovođenje plana štednje. Stoga, čuvene britanske marke nije ni bilo pod svodovima Palexpo centra u Ženevi, iako je imao ponešto novo da prikaže svetskoj publici. Ali, zato je matična kompanija, Tata Motors predstavila više noviteta odjednom.

Jedan od najzanimljivijih je svakako krosover Tata Buzzard koja je praktično produžena verzija prošle godine prezentovanog modela Harrier, koji raspolaže mogućnošću prevoza do sedam putnika.

Buzzard na engleskom znači „sokol“, ptica koja uglavnom živi u Evropi, pa je onda logično pomisliti da je ovaj naziv namenjen izvoznim tržištima, dok će lokalna, indijska verzija verovatno dobiti novo ime. Pored toga, čak će i SUV Tata Harrier biti predmet izvoza iz Indije, ali ne pod originalnim nazivom, već kao Buzzard Sport.

Predstavljena verzija se razlikuje od osnovnog krosovera po 63 milimetra dužem zadnjem prepustu i kompletno problikovanom zadnjom kraju. Dužina sada dostiže 4.661 milimetar, a krovni nosači su doprineli tome da novajlija bude za 8 centimetara viši od verzije na kojoj je utemeljen, što će reći da je 1.786 milimetara visok. Međuosovinski razmak je ostao identičan – 2.741 milimetar. Ovaj podatak dodatno otkriva i familijarne veze između indijskog SUV-a i britanskog modela Land Rover Discovery Sport, od koga su praktično pozajmljeni svi glavni elementi platforme.

Poput Harriera, veliki Buzzard je opremljen dvolitarskim, četvorocilindarskim turbodizel agregatom, koji je zapravo italijanski proizvod – Fiat Multijet II. U krosoveru koji nudi prevoz do pet osoba, ovaj dizel isporučuje 140 konjskih snaga, dok je za potrebe ugradnje u Buzzard on dobio dodatnih 30 „grla“. Za sada, jedina opcija što se transmisije tiče je manuelna, i to sa šest stepeni prenosa, dok će u kasnijoj fazi, prema deklaraciji proizvođača, biti ponuđeno i šestostepeno automatsko rešenje koje je dizajnirao  Hyundai.

Za 2020. godinu, najavljena je mogućnost izbora benzinskog turbo motora sa direktnim ubrizgavanjem, zapremine 1,6 litara, a koju je Tata Motors osmislio u sopstvenoj režiji. Ipak, opcija pogona na sve točkove nije očekivana. Kao osnovni razlozi su navedeni slaba tražnja za ovakvim verzijama u Indiji,a zatim bi uvođenjem integralnog pogona bila obesmišljenja sva pojednostavljenja britanske platforme, koja su nužno izvršena kako bi cena bila prikladna za nastup na lokalnom tržištu.

Uz izuzetak trećeg reda sedišta, koja će biti podesna za upotrebu samo osobama nižeg rasta, unutrašnjost Harriera i Buzzard se, u principu, ne razlikuju. Iako u promotivnim kampanjama najavljivana, električna parkirna kočnica se još uvek ne nalazi ni na listi opcija, što će reći da opstaje starovremensko rešnje sa ručicom kočnice za parkiranje.

Buzzard bi trebao da ponese titulu perjanice game marke Tata, a na proizvodne trake će na samom kraju godine. Sasvim je izvesno da će biti ponuđen i evropskim kupcima, i to po mnogo nižoj ceni nego rođački Land Rover, čija je jeftina replika.

AutoRepublika

(400)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Dobar auto, nadam se da je i cijena korektna.Treba ga nuditi na tržištima gdje je džep plići a kupac nije zbog ekonomskih ne(mogućnosti) vezan za određenu marku.To znači Azija, Afrika, Južna Amerika.Za „tvrdoglavu Evropu“ i Sjevernu Ameriku dovoljan je LandRover i Jaguar.Pod uslovom da olakšaju platforme barem za 200 kg.

D_C

Interesantno ali sta ce njemu koza i drvo unutra? Koliko razumem, on predstavlja jeftiniju verziju Land Rover Discovery Sport, pa za luksuz imaju taj model. Ovaj bi trebalo da je jednostavan, robustan i funkcionalan. Ovako, imam utisak da su uprostili Discovery Sport na pogresnim mestima.

igi

Skaj i plastični paneli koji imitiraju drvo.