1. Home
  2. Prezentacije
  3. Limuzina BMW i Vision Dee kao kameleon i virtuelna stvarnost
Limuzina BMW i Vision Dee kao kameleon i virtuelna stvarnost

Limuzina BMW i Vision Dee kao kameleon i virtuelna stvarnost

155
0
Podelite sa prijateljima:

BMW je takođe došao na sajam potrošačke elektronike CES – održana je prezentacija koncepta BMW-a i Vision Dee. Napravljen je po istim šablonima kao i izložbeni automobil BMW i Vision Circular iz 2021. godine, ali ovoga puta više nije samo fantazija dizajnera i inženjera, već predznak budućeg serijskog automobila.

Otprilike isto biće i BMW-ova limuzina takozvane „nove klase“ (Neue Klasse), prvenac cele porodice naprednih električnih vozila, koja bi trebalo da ugleda svetlost dana 2025. godine.

Veličina BMW-a i Vision Dee je uporediva sa trenutnom serijom 3. Dizajneri su ponovo osmislili izgled modela sa četvoro vrata, ali su zadržali glavne porodične karakteristike – to su „nozdrve“ na prednjem kraju, dvostruka svetla za vožnju i Hofmajsterova krivina. Jasno je da imamo električni automobil ispred sebe, ali iz kompanije nisu dali nikakve tehničke detalje. Uostalom, na CES-u je važno nešto drugo – elektronika!

Ime Dee je izvedeno od reči Digital Emotional Experience: novi glasovni asistent debitovao je na konceptnom automobilu, koji će, kako je planirano, moći da nauči način komunikacije od vlasnika automobila kako bi postao njegov pravi prijatelj i istomišljenik. Dee može da izrazi svoje emocije ne samo glasom, već i „namigujući“ matričnim farovima i projektovanjem animiranog avatara na bočne prozore.

U kabini nema poznatih ekrana, prednja ploča je praktično „gola“, ali projekcijski displej radi po celoj širini vetrobranskog stakla. Vozač može da prilagodi režim prikaza na projektoru, uključujući broj „prozora“ interfejsa i njihov sadržaj. Postoji pet unapred podešenih podešavanja, a prebacivanje između njih je dodeljeno dodirnom klizaču u centru prednjeg panela. Takođe, za interakciju sa elektronikom u vozilu, na volanu su ugrađeni paneli osetljivi na dodir. Programeri obećavaju da će sličan sistem sa projektorom velikog formata biti dostupan za serijski sedan Nove klase.

A koncept BMW i Vision Dee može da promeni boju karoserije. Tehnologija E Ink se sastoji od nekoliko slojeva najtanjeg elektrohromskog filma na karoseriji. Cela površina je podeljena na 240 segmenata, koji se mogu pojedinačno kontrolisati. Postoje 32 boje koje možete izabrati od crne do bele iako je ovo još uvek samo eksperimentalna tehnologija.

Više detalja o predstojećoj električnoj limuzini „Nove klase“ trebalo bi da se pojavi kasnije ove godine pošto je BMW obećao da će predstaviti još jedan softverski konceptni automobil.

AutoRepublika

(155)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments