1. Home
  2. Prezentacije
  3. Najbitniji model Stellantisa debitovao u novoj generaciji
Najbitniji model Stellantisa debitovao u novoj generaciji
0

Najbitniji model Stellantisa debitovao u novoj generaciji

418
0
Podelite sa prijateljima:

Globalni automobilski gigant Stellantis u svom vlasništvu ima čak šesnaest brendova iz Francuske, Italije, Nemačke, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, ali većina prihoda stiže od samo dve firme. To su Jeep i Ram, a dok je Jeep sigurno poznat širom sveta, Ram je poprilična nepoznanica.

Reč je o komercijalnom brendu nekadašnje firme Fiat-Chrysler i nekada je služio kao model bratskog Dodgea, da bi onda bio odvojen kao zaseban brend 2010. godine.

Ram u svojoj ponudi ima nekoliko kombija zasnovanih na Fiatima, ali većinu prodaje čini jedan model. To je kamionet pod jednostavnim imenom Pickup, a njegova ponuda se deli na baznu konfiguraciju 1500 i onda veće verzije nazvane HeavyDuty (2500, 3500, itd.).

Dok 1500 svakako ne može da ugrozi Ford F-150 u borbi za titulu bestselera „preko bare“, prethodnih godina je često završavao na drugom mestu. Protekle godine je prodato 468.344 primerka, a pred kovid, Ram je isporučivao i po 630 hiljada jedinica na godišnjem nivou.

Ispred nas je sada 1500 za 2025. godinu, sa osveženim stilom i novom tehnologijom sa ciljem da posrami konkurenciju. I detalj koji privlači najviše pažnje je onaj da ovaj kamionet više ne možete da dobijete sa osam cilindara ispod haube.

Čuveni 5,7-litarski benzinac Hemi je predstavljao kičmu Rama tokom poslednje dve decenije, ali više ne uspeva da zadovolji standarde na račun izduvnih gasova i mora u penziju. Iz firme nam kažu da ne očajavamo jer ono šta stiže je značajno impresivnije.

1500 će ponovo biti dostupan sa tri dužine kabine, dve dužine sanduka i s pogonom na zadnje ili na sva četiri točka. Mehanička ponuda će startovati sa 3,6-litarskim benzincem sa šest cilindara kao takozvani laki hibrid, ili „mild-hibrid“ na poluengleskom.

Ovaj motor razvija 305 konjskih snaga, a uparen je sa malim električnim agregatom za dodatnih dvanaest „konja“ i maksimalnih 53 Nm obrtnog momenta. Publiku je ipak najviše interesovalo šta će zameniti Hemi, a Ram nam je spremio dva nova 3,0-litarska turbobenzinca sa šest cilindara u rednoj konfiguraciji.

Poznajemo ih pod kodnom oznakom „Hurricane“ i već se ugrađuju u model Jeep Wagoneer/Grand Wagoneer. U Ramu će razvijati 420 „konja“ i maksimalnih 636 Nm obrtnog momenta, a primera radi, Hemi se mogao pohvaliti sa 395 „grla“ i maksimalnih 556 Nm obrtnog momenta. Osmostepeni automatski menjač iz prethodnika se nije promenio.

Isti motor će biti dostupan i u verziji sa 540 konjskih snaga i maksimalnih 705 Nm obrtnog momenta, ali samo u paketu nazvanim RHO. On zamenjuje nekadašnji TRX, a iako nema njegovu snagu (TRX je razvijao 702 „grla“), i dalje se može pohvaliti sa prednošću nad baznim Fordom F-150 Raptorom (450 „konja“).

RHO kombinuje razne modifikacije na račun ogibljenja, kočnica i ostalih poželjnih karakteristika za vožnju izvan asfalta. Takođe je u mogućnosti da bude vožen kroz vodu dubine do 60 cm, a Ram nam obećava da nije ništa manje sposoban od TRX-a i pored toga što razvija značajno manju snagu.

Još jedan novi model u ponudi Rama je onaj koji se zove RamCharger. Dodge je nekada koristio takvu značku za ekstremni terenac (od 1974. do 1993. godine) u klasi sa Fordom Broncoom, ali u ovom slučaju je reč o plug-in hibridu.

Doduše, ovaj PHEV funkcioniše na malo drugačiji način, pošto ima dva motora i to jedan zapred sa 335 „konja“, a jedan pozadi sa 319 „grla“. U kombinaciji dueta pogonskih jedinica, RamCharger razvija 663 konjske snage i u stanju je da dostigne ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za 4,4 sekunde.

Ono što ga izdvaja od drugih plug-in hibrida jeste podatak da njegov benzinski motor ne služi da pokreće točkove, već samo da napaja motore sa strujom. Sa napunjenim baterijama i punim rezervoarom benzina, RamCharger će moći da pređe čak 1.110 kilometara, od čega 230 kilometara otpada na vožnju na struju. Spomenućemo da RamCharger nije zamena za planiranu čistokrvnu električnu verziju pod imenom Revolution, a ona će debitovati kasnije.

Ram je i ranije dobio silne nagrade kao pikap sa najboljim enterijerom u industriji pikapa, a ni model za 2025. godinu nije razočarao.

Već poznati paketi opreme su ponovo tu, a to su Tradesman, Big Horn/Lone Star, Laramie, Rebel, Limited Longhorn i Limited. Sada im se pridružio i Tungsten i Ram nam kaže da je reč o prvom ultra-luksuznom modelu komapnije. Monitor u centralnom delu kabine je sada velik 14,5 inča, a po prvi put je ponuđen i monitor sa suvozača veličine 10,3 inča. Stil kamioneta je takođe donekle osvežen, ali je u drugom planu pošto je najviše reč o novoj mehanici.

Novi Ram 1500 bi trebalo da se pojavi u izložbeno-prodajnim salonima na proleće, a početna cena će iznositi oko 38 hiljada američkih dolara. Za one koji hoće Hemi ispod haube, moraće kupiti veći HeavyDuty gde se još uvek nudi poznati 6,4-litarski benzinac i biće deo ponude još desetak godina.

Ram je uveren da će svi oni koji plaču za Hemijem ubrzo promeniti mišljenje, što će se sigurno desiti onda kada provozaju Hurricane, a da li su u pravu, e to će kao i obično pokazati vreme…

AutoRepublika

(418)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments