1. Home
  2. Prezentacije
  3. Honda (Accord) Inspire debituje s novim pogonskim sklopom
Honda (Accord) Inspire debituje s novim pogonskim sklopom
1

Honda (Accord) Inspire debituje s novim pogonskim sklopom

2.72K
1
Podelite sa prijateljima:

Honda je oživela ime iz sopstvene istorije. To se dogodilo pre pet godina kada je nanovo upotrebljen naziv Inspire da bi se označila verzija Honde Accord sa malo više izraženim sportskim atributima. Taj sedan je bio namenjen kineskom tržištu. U isto vreme, dve limuzine postoje u Kini, jedan je Accord koji proizvodi zajednički poduhvat s juga Kine, onaj po imenu GAC-Honda, dok je drugi zajednički poduhvat onaj sa severa. Zove se Dongfeng Honda i on izbacuje model nazvan Inspire.

Sedan Honda Accord, nove već jedaneste generacije, se u Kini pojavio početkom godine, dok sada vidimo i porodičnim vezama okićenu Hondu Inspire.

Koncept koji predviđa dva modela je zadržan. Ako kineski Accord ponavlja ono što nudi američka verzija, skoro pa u punoj meri, onda je Inspire više agresivan i poseduje duh koji je više mladalački. Paneli karoserije dva sedana su skoro isti, izuzev poklopca prtljažnika, ali je različito perje doprinelo tome da se običnom posmatraču čini kao da gleda dva različita modela. Inspire ima originalne branike, uspravno postavljene letvice rešetke hladnjaka i ostale osobene momente kod sistema rasvete.

Ako znamo da Accord, u skladu s modnim trendovima koji vladaju u Kini, poseduje integrisana stop svetla, onda su ona kod sedana po imenu Inspire izvedena zasebno. Ali, naposletku, dva modela su identična, čak i po dužini. Accord meri 4.980 milimetara, dok je Inspire dug 4.979 mm. Širina i visina su identične kod oba modela i iznose 1.862 mm i 1.449 mm, redom.

Stanje u putničkoj kabini se razlikuje kod dva analizirana sedana samo po stilu u kom je izveden frontalni panel. Otvori za ventilaciju vazduha su kod Accorda objedinjeni jedinstvenom rešetkom, dok Inspire pruža više tradicionalne, zasebne vazdušne kanale s različitim tasterima za prilagođavanje.

U isto vreme, kineski blizanci mogu imati brojne razlike u odnosu na američki Accord, umanjenu jedinicu za kontrolu rada sistema klima uređaja (s ekranom unutar rotacionog tastera), instrumentacioni ekran bez natkrivke s dijagonalom od 10,2 cola, a tu je dugme za kontrolu rada transmisije. Povrh toga, postavljeni su i brojni drugi detalji.

Obe limuzine, kako Accord tako i Inspire, pokreće isti četvorocilindarski turbobenzinac. Poseduje litar i po radne zapremine i 192 konjske snage uz najviših 260 Nm obrtnog momenta. Aktuelan je i menjač tipa CVT koji stiže kao deo serijske opreme.

Ali, važno je naglasiti da je model Inspire doneo i novi pogonski sklop, a koji je takođe prikazan u Accordu. Ovi sedani su po prvi put počeli da se nude kao dopunjivi hibridi. Dodatno, takve varijante nose sufiks e:PHEV, i kao takve se ne nude čak ni u Americi, odnosno tamo gde je Accord u prodaji kao konvencionalni hibrid, odnosno lišen mogućnosti dopune iz spoljnog izvora struje.

Plug-in hibridi su opremljeni dvolitarskim atmosferskim benzincem koji proizvodi 148 konjskih snaga i 182 Nm, a koji poseduje geometrijski kompresioni odnos od 13,9:1 a pride funkcioniše i u skladu s Atkinsonovim ekonomičnim ciklusom rada. Tu je i električni trakcioni motor sa 184 „grla“ i 335 Nm.

U osnovi, električni agregat je taj koji pokreće pogonske točkove dok motor s unutrašnjim sagorevanjem ima zadatak da radom stvara struju koja se deponuje u trakcionoj bateriji. Pri velikim brzinama kretanja, onda kada efikasnost elektromotora krene da opada, tada na scenu stupa i motor SUS sa sekundarnom ulogom. Zahvaljujući jednostepenom menjaču, motor s unutrašnjim sagorevanjem se povezuje s pogonskim točkovima. Klasičnog menjača ovde i nema. Tako nešto smo već videli kod testirane Honde Civic.

Kako bilo, američki hibridni Accord poseduje sličnu mehaniku. Glavna osobenost dopunivog hibrida namenjenog kineskom tržištu stiže u vidu velike trakcione baterije koja je postavljena ispod zadnje klupe. Razvila je kompanija CATL i njen je kapacitet na nivou od 17,7 kWh spram 1,3 kWh koliko je u verziji namenjenoj Amerima. Kada je baterija puna, obezbeđuje energiju za 82 kilometra bešumne autonomije (u skladu s protokolom WLTP). Priključak za dopunu je obezbeđen na prednjem levom blatobranu.

Nova Honda Inspire će ući na kinesko tržište pre kraja juna. Cene još uvek nemamo, ali bi trebalo da budu otprilike na istom nivou kao što su i one koje su određene za tamošnji Accord. A taj se u Kini nudi za najmanje 25 hiljada američkih dolara, dok se za dopunjiv hibrid zahteva 32 hiljade evra.

Mi Evropljani smo posebni srećnici, kod nas je cena za model iz klase ispod (Civic) i s pogonskim sklopom za kategoriju ispod (običan, a ne dopunjiv hibrid), skoro 50% viša.

AutoRepublika

(2721)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Da, poslednja rečenica je dosta tužna za evropske kupce jer se ne tiče samo Honde.